Μία μοναδική έκθεση, ένα ταξίδι από την ανατολή στη δύση με σημείο αναφοράς «Το Μάτι», θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι βρεθούν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στον Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
Η γνωστή Σμυρνιά από τις Οινούσσες Ευαγγελία Κασκάνη Durkan θα υποδεχτεί φίλους κι επισκέπτες στη νέα της έκθεση, μυώντας τους στον κόσμο των «Ethnic» κοσμημάτων μέσα από την κοινή αντίληψη των δύο λαών για το «Nazar».
Από τις Οινούσσες στη Σμύρνη
Μιλώντας στον «π» η Ευαγγελία θέλησε να ξετυλίξει το κουβάρι της δικής της ζωής, που είχε ως κατάληξη τη μόνιμη εγκατάστασή της στη Σμύρνη, από όπου οι πρόγονοί της ξεκίνησαν για να καταλήξουν στις Οινούσσες.
«Στην Σμύρνη με οδήγησε το πεπρωμένο. Ο γάμος μου με τον Sadan Durkan ήταν και ο τελικός λόγος της εγκατάστασής μου στην Σμύρνη ,αλλά και η επιστροφή στις ρίζες της οικογενείας μου , καθότι οι παππούδες μου καταγόντουσαν από το Λιθρί της Μ.Ασίας.
Στην Σμύρνη ζω μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, διατηρώντας με τον σύζυγό μου ένα μαγαζί με αντίκες και παλιά αντικείμενα, ενώ συγχρόνως με βάση αυτά τα υλικά σχεδιάζω κοσμήματα και ενδύματα Ethnic», σημειώνει η ίδια.
«Το κόσμημα είναι σαν το παιδί»
Παραλληλίζοντας τη διαδικασία μετατροπής μίας αντίκας σε ένα σύγχρονο κόσμημα με το μεγάλωμα ενός παιδιού η Ευαγγελία δηλώνει υπερήφανη για το τελικό αποτέλεσμα, που όπως λέει, είναι γεμάτο φαντασία, όραμα και μεράκι.
« Η ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν κάτι που παρουσιάστηκε ξαφνικά. Ήταν αποτέλεσμα μιας ιδέας στην αρχή, αργότερα μιας αναζήτησης και τέλος μιας απόφασης. Το να παίρνεις ένα κομμάτι αντίκας, το να μαθαίνεις την πορεία της μέσα στους χρόνους, να της δίνεις χρώμα και ζωή, μοιάζει με το μεγάλωμα ενός παιδιού.
Με την «ανατροφή» αυτού του παιδιού ασχολήθηκα ενεργά μια δεκαπενταετία, όπως αντιλαμβάνεστε όταν δώσω στα έργα-παιδιά μου την τελική μορφή, τα καμαρώνω γι αυτό που ήταν και έγιναν. Δεν αποσκοπώ ποτέ σε κάτι κερδοφόρο, γιατί ο πλούτος τους είναι καμωμένος με φαντασία ,όραμα και μεράκι. Μια έκθεση λοιπόν για εμένα δεν αποτελεί ένα απλό γεγονός, αλλά μια αναζήτηση για το κάθε άτομο που θα την επισκεφθεί, προτείνοντάς του συγκεκριμένο κομμάτι που θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και την αύρα του καθενός. Καταργείται λοιπόν η τετριμμένη κατεύθυνση του ποσοτικού …δίνοντας μια ανοδική πορεία στο ποιοτικό.
Το ETHNIC σχεδιασμένο με την κομψότητα και κατ’ επέκταση την θηλυκότητα προσαρμόζεται στα πλαίσια της προβολής του σύγχρονου γούστου».
Γιατί το «Μάτι;»
Αναφερόμενη στην θεματολογία της επικείμενης έκθεσης, δηλαδή το «Μάτι», η Ευαγγελία Κασκάνη- Durkan εξηγεί ότι αυτή προέκυψε μέσα από την ιδέα του γεφυρώματος των στοιχείων της Ανατολής με τον κόσμο της Δύσης.
«Το «Μάτι» (τουρκ.: NAZAR) επιλέχθηκε, όχι μόνον γιατί και εμείς το πιστεύουμε, αλλά με ώθησαν οι συγκυρίες …έτσι ώστε θέλησα κατά κάποιο τρόπο να ξορκίσω το κακό που μαστίζει την ζηλευτή μας χώρα και τους ανθρώπους της. Να φύγουμε από τον παθητικό μαρασμό και να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε όρθιοι στην οποιαδήποτε αντιξοότητα. Όχι…. δεν τελείωσε η Ελλάδα όπως θέλουν κάποιοι να υποστηρίξουν. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, που δεν είχαν την άνεση των προηγούμενων χρόνων, παραγκώνισα την αρνητική ψυχολογία του ρίσκου και δεν άφησα καμιά απειλή να μου ανακάμψει τα σχέδια της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης. Αντίθετα ενθάρρυνα και την νύφη μου Κλεοπάτρα Χρήστου, να συμμετάσχει στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίησή της, δίνοντας εξ ίσου και το δικό της στίγμα για μια προσπάθεια που επενδύεται η εργατικότητα, η τόλμη και το μεράκι για τις επόμενες γενιές», αναφέρει η ίδια.
«Κάθε άλλο παρά τυχαία η επιλογή του χώρου»
Μεγαλωμένη στην Αθήνα, στον τόπο όπου έζησε κι εργάστηκε για πολλά χρόνια, η Ευαγγελία επιστρέφει στην μεγαλούπολη εξομολογούμενη ότι διάλεξε σκοπίμως τη Νέα Ερυθραία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.
«Η Νέα Ερυθραία είναι η περιοχή όπου έζησα χρόνια ,αλλά κυρίως συνδέθηκα με την Ιστορία του παρελθόντος του Μικρασιατικού Κόσμου, λόγω της επαφής μου με την Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, (χώρος διεξαγωγής της συγκεκριμένης έκθεσης). Χάρη στην ύπαρξη αυτών των ανθρώπων που με την αγάπη τους, την εμπιστοσύνη τους και τα βιώματά τους , γαλουχήθηκα η μετέπειτα δουλειά μου αποτέλεσε σημείο αναφοράς και επιρροής των. Όπως αντιλαμβάνεσθε οι λόγοι είναι όχι μόνο συναισθηματικοί, αλλά και υπαρξιακοί θα έλεγα, διότι είναι ένας φόρος τιμής και αναφοράς σε όλους τους Μικρασιάτες που ζουν εκεί».
Η έκθεση
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από 20-24 Δεκεμβρίου και η δεύτερη από 28-30 Δεκεμβρίου στον χώρο της Ένωσης Μακριασιατών Νεάς Ερυθραίας στην οδό Ιωάννας Δρυμπέτη 2 και Καρασταμάτη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 20 Δεκεμβρίου στις 18:00 ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις παραπάνω ημερομηνίες από τις 18:00 έως τις 21:00.
Στην έκθεση υπάρχει μια τεράστια συλλογή από χειροποίητες δημιουργίες, όπως κοσμήματα, καφτάνια, διακόσμηση χώρων, για όλα τα γούστα και τις ηλικίες αρκεί να είναι κάποιος διατεθειμένος να αναζητήσει το γούστο της αυθεντίας και να το προσαρμόσει στην δική του προσωπικότητα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.