31.1.2017 10:44

Μουζάλας κατά Υπατης Αρμοστείας

Καθυστερήσεις και αδράνεια, που σαφώς επηρεάζουν τη λειτουργία των καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, καταλογίζει στην Υπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη σειρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους. Αφησε επίσης σαφείς αιχμές για τις συνέπειες που έχει στη διαβίωση των προσφύγων ο τρόπος λειτουργίας της οργάνωσης, απαντώντας στον Τζιοβάνι Λέπρι, αναπληρωτή αντιπρόσωπο για θέματα του επιχειρησιακού τομέα της Υ.Α. Ο κ. Λέπρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, είχε τονίσει ότι η Υ.Α. είχε προτείνει λύσεις για τη Μόρια (σ.σ.: όπου οι σκηνές των προσφύγων στην τελευταία κακοκαιρία βυθίστηκαν στα χιόνια), αλλά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απάντησε ποτέ.

«Το χρονοδιάγραμμα που μας είχε δώσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την αλλαγή των σκηνών με οικίσκους στο hotspot στη Μόρια έλεγε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τον Μάρτιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Από τον Σεπτέμβριο έχει σχεδιαστεί η αύξηση των θέσεων του καταυλισμού στο Καρά Τεπέ κατά 500 θέσεις αλλά ακόμα η επέκταση δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι εδώ και δέκα ημέρες «400 άτομα από τη Λέσβο έχουν πάρει τρίπτυχα και άρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αλλά ακόμα η μεταφορά (σ.σ.: την οποία έχει αναλάβει η Υπατη Αρμοστεία) δεν έχει γίνει». Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργαζόμενοι της Υπατης Αρμοστείας στη Μόρια έχουν μειωθεί «και δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις της οργάνωσης στο hotspot». Προσέθεσε πάντως ότι τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι εύλογες και αναμενόμενες σε ανάλογες καταστάσεις.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε επίσης ότι όλα τα σχέδια για την αναβάθμιση του hotspot στη Μόρια προέβλεπαν τη μεταφορά του πληθυσμού για κάποιες ημέρες, ωστόσο οι ξενοδόχοι του νησιού και οι τοπικοί άρχοντες δεν διέθεταν τα ξενοδοχεία τους.

Ανακοίνωσε πάντως ότι από σήμερα θα στηθούν θερμαινόμενες σκηνές σε χώρο δίπλα στο hotspot, που έχει νοικιαστεί από τον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί έως τώρα λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Ταυτόχρονα, περίπου 300 άτομα από τη Μόρια αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα στο Καρά Τεπέ, ενώ 50 άτομα θα μετακινηθούν στο πλοίο που βρίσκεται στη Λέσβο ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μόρια.

Πάντως, η λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών που κυρίως δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο και πρώην γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου έτσι ώστε να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα νησιά. Ο κ. Συρίγος, που βρέθηκε στη Χίο προσκεκλημένος της Παγχιακής Επιτροπής (επιτροπή κατοίκων που ζητεί την άμεση απομάκρυνση όσων παραμένουν στο νησί), τόνισε: «Το άσυλο είναι το κλειδί. Για να μπορέσεις να είσαι αποτελεσματικός, θα πρέπει να είναι όλοι σε κλειστούς χώρους εκτός από τις περιπτώσεις οικογενειών. Αυτό είναι το σύστημα που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Δεν μπορείς να έχεις έναν άνθρωπο κλεισμένο για τόσους πολλούς μήνες, θα εξεγερθεί, είναι φυσικό. Πρέπει σε διάστημα 90 ημερών να έχεις τελειώσει τα πάντα και ή θα τον στείλεις πίσω ή θα του δώσεις άσυλο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αποδίδει, ωστόσο «ο φόβος είναι ότι αν οι Τούρκοι θέλουν να παίξουν με τις ροές, θα υπάρξει πρόβλημα».

Το τελευταίο 24ωρο, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά ακόμα 92 άτομα, από τα οποία τα 40 στη Λέρο και τα 50 σε άλλα νησιά όπου δεν υπάρχουν hotspots.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ