Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαρ. Αθανασίου, προαναγγέλλει νέο αυτοδιοικητικό χάρτη εντός του 2013. Αυτή τη φορά η ανακοίνωση έγινε στους … αμέσως ενδιαφερόμενους κατοίκους Λέσβου, εκεί που η συνένωση σε ενιαίο Δήμο όλων των προϋπαρχόντων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας.
Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου, ήταν ότι η διαμόρφωση του «νέου Καλλικράτη» αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2013, προκειμένου οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με αυτά τα δεδομένα.
«Επειδή πολλοί με ρωτούν τι θα γίνει με τον «Καλλικράτη», θυμίζω ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά και βούληση της κυβέρνησης, όπως και των τριών κομμάτων που την πλαισιώνουν, είναι να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχουν τα σοβαρότερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «εμπρός», προσθέτοντας ότι «θα σπάσει ο ένας Δήμος της Λέσβου, σε περισσότερους».
Σε επικοινωνία του «π» με τον κ. Αθανασίου, περίπου δυο μήνες νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση μεταβολών στο υφιστάμενο χωροταξικό των δήμων και προσδιόρισε τις δυσλειτουργίες κυρίως στα μεγάλα νησιά, τα οποία ο «Καλλικράτης» υποχρέωνε σε αναγκαστική συνένωση όλων των πρώην δήμων τους, βασισμένος στην αρχή «κάθε νησί και δήμος».
«Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διοίκησης», είχε αναφέρει. Στο ερώτημα αν η πρόθεση διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων αφορά και το Δήμο Χίου, ο κ. Αθανασίου είχε αφήσει το θέμα ανοικτό. «Η νομοθετική πρωτοβουλία πιθανά θα παρέχει τη δυνατότητα. Είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών να την εκμεταλλευτούν, αν διαπιστώνονται σοβαρά κενά εξουσίας», είχε περιοριστεί να δηλώσει.
Στη Χίο, μολονότι σημαντικά τμήματα της υπαίθρου αισθάνονται παραγκωνισμένα, κυρίως εξαιτίας της ελάχιστης υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος τα δυο προηγούμενα χρόνια, δεν έχει δημιουργηθεί, προς το παρόν, ρεύμα υπέρ νέου διαχωρισμού του ενιαίου Δήμου.
Σ’ αυτό συντείνει καθοριστικά και το γεγονός ότι η πρωταγωνιστική άποψη του νυν δημάρχου συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του ενιαίου Δήμου Χίου αλλά και το γεγονός ότι όσες φορές έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών δήμων (νότιας, κεντρικής και βόρειας Χίου), όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πληθυσμιακά και υπηρεσιακά δεδομένα θα είναι ανισοβαρή και πολύ δύσκολα θα μπορούν οι δήμοι στη νότια και βόρια περιφέρεια του νησιού να συγκροτήσουν αξιόπιστες διοικητικές οντότητες. Ενδεχόμενα, δε, αν ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, να αναζωπυρωθούν τοπικιστικές αντιδράσεις του παρελθόντος με αφορμή την επιλογή της έδρας των νέων δήμων.
Όλα τα προηγούμενα δεδομένα συνηγορούν ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση τολμήσει να ανοίξει θέμα «Καποδίστρια ΙΙΙ», η Χίος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκδηλώσει πρόθεση ανακατανομής του σημερινού δημοτικού status.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.