26.11.2015 17:26

Ο Μπακαλόγατος

ΥΠΟΤΥΠΩΔΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΤΗΣΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση, αποδείχθηκε τελικά για την Περιφέρεια η σύνταξη του φετινού της προϋπολογισμού. Με τα τελευταία κονδύλια να έχουν εξανεμιστεί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο αλλά και τη ροή χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση να μειώνεται συνεχώς, για μία ακόμη χρονιά όπως φάνηκε ο προϋπολογισμός ήταν περισσότερο τακτοποιητικός παρά αναπτυξιακός.

Κατακόρυφη μείωση των δαπανών

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του νέου Προϋπολογισμού, υπήρξε σημαντική μείωση των δαπανών της Περιφέρειας για τη μετακίνηση των συμβούλων αφού οι συνεδριάσεις του Σώματος μέσω τηλεδιασκέψεων επέτρεψαν την εξοικονόμηση χρημάτων που εν τέλει αξιοποιήθηκαν για να καλύψουν σοβαρότερες ανάγκες.

«Οι πόροι που λαμβάνουμε μειώνονται συνεχώς. Υπάρχει σημαντικό ζήτημα ανάμεσα στις δαπάνες εσόδων και εξόδων γεγονός που μας προκαλεί ασφυξία. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για τη δαπάνη των μαθητικών δρομολογίων συμπληρώσαμε ως Χίος 233.000 ευρώ ώστε να συμπληρωθεί το ετήσιο ποσό για τη μετακίνηση των μαθητών. Παρά όμως την απουσία χρημάτων καταφέρνουμε με οικονομία και σχέδιο να προχωρήσουμε μπροστά. Βλέπει κανείς το τελευταίο διάστημα ότι η Χίος έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργοτάξιο. Όλα αυτά είναι έργα που εκτελεί η Περιφέρεια. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων της Περιφερειάρχη μας η οποία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για την συνεχή εξεύρεση πόρων», σημείωσε ο Στ. Κάρμαντζης.

«Η ευθύνη στην πολιτεία»

Λιτός στις δηλώσεις του ήταν ο Κ. Γανιάρης που αρκέστηκε να αναφέρει ότι η μεταβίβαση ευθυνών από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια οδηγεί σε αδιέξοδο. «Δεν υπάρχουν λεφτά, τα πάντα είναι κουτσουρεμένα. Αν δεν υπάρξει άμεσα αποκατάσταση της χρηματοδότησης κανένας Κάρμαντζης και καμία Καλογήρου, ανεξάρτητα από το που ανήκουν, δεν πρόκειται να μπορέσουν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά».

«Αποθέωση της λογικής copy- paste»

Τα πυρά της κατά της περιφερειακής αρχής εξαπέλυσε στην ομιλία της η Αγλ. Κυρίτση λέγοντας ότι και ο φετινός προϋπολογισμός, κινείται στη γνωστή διεκπεραιωτική και διαχειριστική λογική.

«Ζούμε την αποθέωση της πρακτικής του copy-paste. Πάλι δεν υπάρχει καμιά πολιτική εισήγηση για το αν ιεραρχούνται κάποιες κοινωνικές ή άλλες ανάγκες για το Βόρειο Αιγαίο. Είναι σαν να μην καταλάβατε κάτι για τις ανάγκες των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου τον έναν χρόνο που ασκείτε διοίκηση. Διεκπεραίωση και συμπλήρωση αριθμών σε φόρμες και κουτάκια που ορίζουν τα αρμόδια υπουργεία», ανέφερε.

Δεν τοποθετήθηκε

Διαφορετική στάση κράτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Σπιλάνης που αποφάσισε να μην τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού. Εξηγώντας, αργότερα τον λόγο που δεν θέλησε να μιλήσει ο κ. Σπιλάνης σημείωσε:

«Μόλις συνειδητοποίησα ότι θα επαναλάμβανα όσα είχα πει στη περσινή αντίστοιχη συζήτηση και από τότε έχω επαναλάβει σχεδόν σταθερά σε όλες τις συνεδριάσεις, ότι δηλαδή η Περιφερειακή Αρχή στερείται σχεδίου που να αξιοποιεί έστω αυτούς τους περιορισμένους πόρους, αποφάσισα να μην μιλήσω καθόλου».

Τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με πολλούς από τους συμβούλους να σημειώνουν ότι μέσα στη χρονιά θα χρειαστεί να αναμορφωθεί δεκάδες φορές ώστε να εναρμονιστεί με τις εκάστοτε ανάγκες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ