Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει πιλοτικό κέντρο για μετανάστες στη Χίο, το οποίο θα διεκπεραιώνει τα αιτήματα των αφικνούμενων για τη χορήγηση πολυτικού ασύλου εντός 4 εβδομάδων, αποκάλυψε η «Καθημερινή».
Οι δικαιολογημένες φοβίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα κατά της νομιμότητας της δομής της ΒΙΑΛ εικάζεται ότι το υποχρεώνουν να εστιάσει την προσοχή του στη δημιουργία μιας νόμιμης δομής στη Χίο με κάθε τρόπο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα και φυσικά τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων – μεταναστών παραμένει η Λέσβος, οι διαρροές, πιθανότατα από το Υπουργείο, προσδιορίζουν την πρόθεση κατασκευής του πιλοτικού κέντρου στη Χίο, δελεάζοντας κατοίκους και αιρετούς με το «προνόμιο» της πιο σύντομης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου.
Από Μ.Κ.Ο.!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η πρόταση που έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση από μεγάλη ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση που είχε την πατρότητα της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής στη Χίο –το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα– το οποίο θα λειτουργεί σαν «πιλότος» και θα ολοκληρώνει τις απαντήσεις στα αιτήματα των αφικνουμένων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εντός τεσσάρων εβδομάδων. Το κέντρο αυτό θα πληρώνεται από τη Γερμανία και θα απασχολεί υπαλλήλους από τις Κάτω Χώρες.
Οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις έχουν ενημερωθεί για την ιδέα και φαίνεται να συμφωνούν. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, περιμένει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφυγες για το ζήτημα αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ή όχι. Ολα δείχνουν ότι δεν φαίνεται πως θα αποφασίσει γρήγορα για το ζήτημα αυτό.»
Για να μπορέσουν να καμφθούν οι αντιδράσεις το δημοσίευμα παραποιεί τα ισχύοντα δεδομένα, ανάγοντας τη Χίο στο νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι φυσικά που δεν ευσταθεί.
Έτοιμη να αντιδράσει
Από τη σκοπιά της η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Στελέχη της εκτιμούν ότι επιχειρείται μια προσπάθεια κυβερνητικής στήριξης των προσπαθειών των αιρετών να λάβουν τη δύσκολη απόφαση παραχώρησης νέου χώρου, πέραν της ΒΙΑΛ, και προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει και πάλι στους δρόμους χιλιάδες Χιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να βιώνουν τον εμπαιγμό κυβέρνησης – Ε.Ε..
«Ο κόσμος της Χίου έχει ανοίξει τα μάτια του. Οι διαφωτιστικές παρουσιάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα επιτρέπουν ακόμα και στους αδαείς να αντιληφθούν ότι στήνεται ένα σκηνικό διευκόλυνσης των αιρετών της Χίου να συναινέσουν στην άνευ όρων παράδοση της κυριαρχίας του νησιού», εκτιμά στέλεχος της Παγχιακής.
Στους κόλπους της Παγχιακής κυριαρχεί το ερώτημα τί ώθησε το δήμαρχο Χίου να επισκεφθεί hot spot στο Αμβούργο. Ήδη μέλη της προετοιμάζονται για ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Εκεί, μαζί με εκπροσώπους πολιτών και φορέων από τη Λέσβο και τη Σάμο θα επιδιώξουν να ενημερώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση των νησιών και να ξεκαθαρίσουν, σε κάθε τόνο, ότι τα νησιά δεν πρόκειται να αποδέχονται τετελεσμένα.
Τι μαγειρεύει;
Πλήθος ερωτηματικών προκύπτει και από την μυστικιστική προεργασία των μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το προσφυγικό. Μέλη της αρνούνται να δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε για τις επαφές που πραγματοποιούν, παραπέμποντας σε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μόνη την επισήμανση ότι στην Επιτροπή γίνεται δουλειά με μεγάλη επιμέλεια.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από κανέναν δεν διαψεύστηκε το προ ημερών δημοσίευμα του «π», σύμφωνα με το οποίο έχει αρχίσει να δημιουργείται διαπαραταξιακή τάση εντός της Επιτροπής υπέρ της παραχώρησης του ΧΑΔΑ για τη μετατροπή του σε προαναχωρησιακό κέντρο.
Τέλος, συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό θα διεξαχθεί και στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, έπειτα από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Τριπλάσιοι της αντοχής
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex το διάστημα από 6 έως 12 Μαρτίου η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος παρουσίαζαν μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών απ’ όσο θα έπρεπε και αντέχουν. Στη Χίο, αυτή την εβδομάδα, υπήρχαν 3,2 φορές περισσότεροι πρόσφυγες από όσο αντέχει το νησί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.