30.9.2015 20:10

Πενταετές πρόγραμμα... διαπίστωσης προβλημάτων

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της "Πρωτοβουλίας" και της μείζονος αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρώτη φάση του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Χίου.

Εργαλείο ανάπτυξης το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χίου ενώ οι αντιπολιτεύσεις παρότι διαπίστωσαν πληρότητα ως προς το επίπεδο καταγραφής των προβλημάτων εστίασαν σε σειρά ελλείψεων, που όπως είπαν, δεν καταγράφονται με επάρκεια μέσα από αυτό.

Μ. Βουρνούς

Στους 4 βασικούς άξονες ανάπτυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος αναφέρθηκε στην πρωτολογία του ο Μ. Βουρνούς σημειώνοντας ότι μέσα από αυτό περιγράφονται οι στόχοι που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος με κύριο σκοπό την προώθηση της ανάπτυξής της Χίου σε εναρμόνιση με τις ανάγκες των κοινωνιών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τους 4 άξονες του Ε.Π. ο Δήμαρχος Χίου τους συνόψισε στους εξής:

  • Βελτίωση ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος
  • Αναβάθμιση κοινωνικής πολιτικής
  • Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση
  • Αύξηση παραγωγικής δυνατότητας του Δήμου

«Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε μέσα από τους ειδικούς στόχους που περιγράφονται μέσα σε αυτό. Οι ειδικοί στόχοι θα πρέπει να ιεραρχηθούν. Το Ε.Π. δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευαγγέλιο για το τι πρέπει να κάνουμε κατά γράμμα. Πρόκειται για κατευθύνσεις που πρέπει να συζητηθούν για να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Είναι μία γενική ομπρέλα κάτω από την οποία επιτρέπονται ορισμένες δράσεις», εξήγησε ο κ. Βουρνούς.

 Π. Λαμπρινούδης

Σκληρός στην κριτική του στάθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδης κάνοντας λόγο για «έκθεση ιδεών».

«Θα πρέπει να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του Ε.Π. για να δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε τις δράσεις μέσα από τους άξονες που περιγράφονται. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε να προσθέσουμε πολλά πράγματα. Πρέπει κυρίως να δούμε πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για την εφαρμογή του», δήλωσε.  

Ε. Φρεζούλη

Γενικόλογο χαρακτήρισε το Επιχειρησιακό η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη τονίζοντας ότι θα πρέπει να απαντάει σε βασικά ερωτήματα όπως για παράδειγμα την κατεύθυνση, το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες.

«Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» στη Χίο και στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να δημιουργηθούν διοικητικά κέντρα σε βόρεια και νότια Χίο και ο Δήμος να το υποστηρίξει. Οι χωρικές αντιδημαρχίες δεν έχουν πετύχει το έργο τους. Με βάση τα προβλήματα που όλοι έχουμε δει, θα πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση της διοίκησης», είπε στην τοποθέτησή της ενώ πρότεινε ως  βασικούς άξονες τους εξής τρεις:  

  • Αναπτυξιακός άξονας Βορείου Αιγαίου
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση
  • Ποιότητα ζωής και κοινωνική συνοχή

Μ. Σκούφαλος

«Είναι πρόγραμμα μακριά από τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας. Είναι γεμάτο «πρέπει» αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς το προτεινόμενο Ε.Π..

«Πρέπει να δούμε την πολιτική και κοινωνική του διάσταση. Είναι κατασκεύασμα στο πλαίσιο του νόμου «Καλλικράτη» και δείχνει ότι τα περί αυτοδιοίκησης είναι φούμαρα και καθρεφτάκια για αφελείς.

Απευθύνεται σε Δήμους που κάνουν πλάτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο ώστε μέσα από τη σύμφυση Δήμου και επιχειρήσεων να βγαίνουν κερδισμένες οι εταιρίες και να συνεχίζει να πληρώνει ο λαός», κατέληξε ο κ. Σκούφαλος.

Στ. Καμπούρης

Στην αναγκαιότητα σύγκλισης απόψεων και συνεργασίας όλων των παρατάξεων ώστε η Χίος να μπορέσει να αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη 5ετία εστίασε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρης.

« Είναι μία φιλότιμη προσπάθεια σε επίπεδο καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης. Επιχειρησιακό πρόγραμμα 5ετίας δεν είναι τα αυτονόητα όπως η καθαριότητα των οικισμών. Δεν είναι στόχος και προοπτική αυτά.. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, να κουβεντιάσουμε υπεύθυνα και με την αξία της συνεύθυνης να δούμε τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και τις εγχώριες δυνάμεις για να πάει ο τόπος μπροστά», είπε στην πρωτολογία του ενώ πρότεινε να αναδειχθεί και η συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας μέσα από το προς ψήφιση πρόγραμμα.

«Είμαι… αδιάβαστος»

Στην ομολογία ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει το Ε.Π. με δεδομένο ότι ποτέ αυτό δεν εφαρμόζεται, προχώρησε στην πρωτολογία του ο Μ. Φυτούσης.  

«Πρόκειται για δημιουργική ασάφεια. Τα επιχειρησιακά δεν τα κοιτάει κανείς. Τι προγραμματίζουμε εν τέλει και τι υλοποιείται; Περιττό να σας πω ότι δεν διάβασα ούτε μία σελίδα», είπε.

Τελικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τη θετική ψήφο των συμβούλων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης. Αρνητική ήταν η ψήφος της ΛΑΣ ενώ λευκό ψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της Χιακής Συμπολιτείας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ