21.12.2015 22:22

Πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΕΡΙΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ HOT SPOT

Σε κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων μετατράπηκε η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ. και τη μετατροπής της σε Κέντρο Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων.

«Εύστοχη η επιλογή του ακινήτου»

Εισηγούμενος του θέματος ο Μ. Βουρνούς χαρακτήρισε ως «εύστοχη» την επιλογή του ακινήτου λέγοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ σε ότι αφορά στα προβλήματα του κτιρίου, όπως η στέγη ή τα παράθυρα τόνισε ότι μπορούν να διορθωθούν εύκολα.

«Πρόκειται για ένα ακίνητο 35 στρεμμάτων το οποίο είναι μία πολύ μεγάλη επένδυση για τον Δήμο που μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες», είπε ο κ. Βουρνούς. Σε ότι αφορά στις εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης όπως ειπώθηκε, θα στοιχήσουν πάνω από 160.000 ευρώ.

Η ΒΙ.ΑΛ. ως HotSpot

Ήδη, σημαντικό τμήμα του ακινήτου έχει δρομολογηθεί να γίνει Κέντρο Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών.

Για την αγορά του ακινήτου, ο Δήμος είχε αναθέσει την εκτίμηση της αξίας του σε πιστοποιημένο εκτιμητή και αυτή είχε υπολογιστεί σε 670.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε πρόσφατα στο Δήμο το ποσό των 250.000 ευρώ, με σκοπό την κάλυψη μέρους των δαπανών, που επιβάλλονται στον Δήμο εξαιτίας της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, ενώ αναμένονται και άλλες 200.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη επενδυτικών δαπανών, που αφορούν τη δημιουργία Κέντρων για την υποδοχή τους.

«Εισηγηθήκαμε τροποποίηση του προϋπολογισμού, ώστε από αυτά τα χρήματα, ένα μέρος και συγκεκριμένα 200.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν σαν προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου», σημείωσε ο κ. Δήμαρχος.

Ο δανεισμός

Σε ότι αφορά στην κάλυψη των υπολοίπων 470.000 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ. ο δήμος προτίθεται να απευθυνθεί στις εμπορικές τράπεζες για δανεισμό μέσα από παράλληλη κατάθεση κι αυτό με δεδομένο ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απάντησε αρνητικά.

Στον αντίποδα θετικά ανταποκρίθηκε η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής, που προτίθενται να δανείσουν το Δήμο με χαμηλό επιτόκιο (σχετικά), αλλά με εγγύηση τη δέσμευση ισόποσου με το υπόλοιπο της οφειλής.

Η συμφωνία με τον ιδιοκτήτη

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας ο Δήμαρχος έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να πληρωθεί το τίμημα σε τρεις δόσεις και συγκεκριμένα 200.000 ευρώ με την αγορά και 235.000 ευρώ, στο τέλος του κάθε επόμενου έτους.

«Έχουν διασφαλιστεί οι 200.000 ευρώ που απαιτούνται τώρα για την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ για τις επόμενες δόσεις μπορούμε να προβλέψουμε δανεισμό (εφόσον υπάρχει έγκριση), χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρηματοδότησή τους από ίδια κεφάλαια, εφόσον υπάρχει καλύτερη ρευστότητα στο τέλος του 2016 ή μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που αναμένεται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020», εξήγησε ο κ. Δήμαρχος.

Οι τοποθετήσεις

 

Φρ. Σέργης: «Θα μπει τάξη»

Την πεποίθησή του ότι το Hot Spot στη ΒΙ.ΑΛ. θα είναι κάτι αντίστοιχο με τα Ταμπάκικα, αλλά με περισσότερη οργάνωση εξέφρασε από μικροφώνου το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φρ. Σέργης.

«Αυτή η υποδομή θα λύσει σειρά προβλημάτων και θα έχουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες», ανέφερε ο ίδιος.

Π. Λαμπρινούδης: «Θα μείνουμε με τους μετανάστες»

Την αντίθεσή του με τον τρόπο αγοράς του πρώην εργοστασίου κατέθεσε στην πρωτολογία του ο Π. Λαμπρινούδης τονίζοντας ότι η σύναψη δανείου μέσω της παράλληλης δέσμευσης καταθέσεων του Δήμου θα αποβεί σε βάρος του Δήμου.

Παράλληλα εξέφρασε το φόβο του ότι «η Χίος θα αποτελέσει μόνιμο σταθμό με ανθρώπους απελπισμένους που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας».

Ερμιόνη Φρεζούλη: «Όχι σε αποθήκες ψυχών»

Την ήδη γνωστή αντίθεσή της για τη μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ σε Hot Spot εξέφρασε με τη σειρά της η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ε. Φρεζούλη.

«Διαφωνούμε κάθετα με τη σύνδεση της ανακύκλωσης με το προσφυγικό. Είναι ένα ζήτημα που ο Δήμος έχει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών. Όμως με τον τρόπο που το έχει χειριστεί έχει απολέσει κάθε ευκαιρία να διεκδικήσει κονδύλια. Το HotSpotήρθε και θα μείνει. Δεν θα φύγει σε 3 ή 5 χρόνια όπως υπολογίζετε» είπε απευθυνόμενη προς τον Μ. Βουρνού.

Μάρκος Σκούφαλος

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Μάρκου Σκούφαλου.

«Τα HotSpotείναι κέντρα διαλογής προσφύγων. Εμείς μιλάμε για κέντρα υποδοχής και στήριξης αυτών των ανθρώπων. Η ΒΙ.ΑΛ. θα είναι αποθήκη ψυχών ή κέντρο στήριξης και περίθαλψης; Είναι ένα ερώτημα που δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτή τη στιγμή. Ως ΛΑ.Σ. λέμε ότι δεν μπορεί να είναι κέντρο διαλογής», επεσήμανε ο κ. Σκούφαλος.

Η απόφαση

Τελικά έπειτα από διεξοδική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν «Χιακή Συμπολιτεία» και ΛΑ.Σ) την έγκριση πληρωμής της αγοράς του ακινήτου με τη δέσμευση του ποσού των 200.000 ευρώ για το 2015, 235.000 ευρώ για το 2016 από δανεισμό και 235.000 ευρώ επίσης για δανεισμό για το 2017.

Τέλος εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς με την ανωτέρω διευθέτηση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ