15.3.2017 10:01

Προαναχωρησιακό Κέντρο στο ΧΑΔΑ επαναφέρει η Διαπαραταξιακή;

Τι προμηνύει η άκρα μυστικότητα στις συνεδριάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το προσφυγικό και η διαρροή με το σταγονόμετρο πληροφόρησης για τα αποτελέσματα από τις συστηματικές συναντήσεις των μελών της με εκπροσώπους φορέων;

Μέλη της Διαπαραταξιακής εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από τις συναντήσεις με τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές αρχές, ιδιαίτερα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των παραβατικών μεταναστών. Από χαραμάδες πληροφόρησης που ανοίγουν διαφαίνεται μια διαπαραταξιακή συμφωνία στην ανάγκη συναίνεσης στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου, βασικό αίτημα της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Διακαής πόθος

Η παραχώρηση του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στο νησί μας είναι διακαής πόθος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μετά το άδοξο τέλος της προσπάθειας για το Μερσινίδι και τις πρόχειρες απόπειρες της κυβέρνησης για διάφορους χώρους, το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα είχε παγώσει.

Ό,τι δεν κατάφερε η ίδια η κυβέρνηση, φαίνεται ότι το πετυχαίνουν οι κρατικοί λειτουργοί στις κλειστές συσκέψεις με τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Στοιχεία που παρουσιάζουν στους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται ότι τους πείθουν για την αναγκαιότητα δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου και το επόμενο μεγάλο αγκάθι δείχνει να είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου.

Επανέρχεται ο ΧΥΤΑ;

Σε μια τέτοια περίπτωση πολύ δύσκολα το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιδιώξει να κάμψει τις αντιδράσεις των Βρονταδούσων. Μόνη ανεμπόδιστη λύση φαντάζει για πολλούς από τους συμβούλους ο πρώην ΧΥΤΑ και ήδη αρχίζει να αναζητείται ο καταλληλότερος τρόπος για να επανέλθει, αυτή τη φορά ως διαπαραταξιακή, η συγκεκριμένη πρόταση.

Ούτε συζήτηση

Το ενδεχόμενο να ενδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις κυβερνητικές επιθυμίες προβληματίζει έντονα στελέχη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα. Ήδη παρατηρούν εκ μέρους του Δήμου μια σταδιακή αποκλιμάκωση των διεκδικήσεων του και προετοιμάζονται να κινητοποιήσουν εκ νέου τους κατοίκους του νησιού, αν διαπιστωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «συνθηκολογεί» με τις κυβερνητικές θέσεις, δίχως να έχει ουσιαστικά επιτύχει το βασικό αίτημα της αποσυμφόρησης.

 

  Αριθμός μαμούθ απασχολουμένων στη ΒΙΑΛ;

 

Κόσμος πάει κι έρχεται στη ΒΙΑΛ. Στο ανθρώπινο δυναμικό φύλαξης και τους νομίμως απασχολούμενους σε σειρά προγραμμάτων κοινωνικής απασχόλησης τελευταία εμφανίζονται διαρκώς νέα πρόσωπα, η πρόσληψη των οποίων, κατά κύριο λόγο, έχει γίνει μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, απλά παρίστανται στο χώρο ως φυσική παρουσία, ενοχλητική για όσους πληρώνονται με πενταροδεκάρες, εργάζονται κανονικά και πληροφορούνται για μισθούς κατά πολύ μεγαλύτερους από τους προβλεπόμενους μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία προσώπων στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ επισημάνθηκε στον διοικητή με το αίτημα της συνολικής καταμέτρησης, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος όσων καθημερινά μπαινοβγαίνουν. Στο βαθμό που ευσταθεί η πληροφόρηση που έφτασε στον «π» ο αριθμός, έπειτα από την καταμέτρηση, σοκάρει για το μέγεθος του. Δεδομένου ότι, τουλάχιστον για τη δημοσιογραφική έρευνα, φαντάζει υπερβολικός, ρωτάμε ευθέως ποιος είναι ο αριθμός των κάθε λογής ενασχολούμενων στη ΒΙΑΛ; Μπορεί να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της καταγραφής;

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ