25.1.2017 13:45

Στην Ευρωβουλή η ανάγκη στήριξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Την ανάγκη στήριξης κι ενίσχυσης των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στην ερώτηση αναλυτικά σημειώνει:

«Τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος  του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. 

Οι δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος, υπολείπονται δραματικά των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν.

Ενώ ο τουρισμός, βασικός οικονομικός πόρος και πυλώνας ανάπτυξης, έχει καταστραφεί λειτουργικά και έχει νεκρωθεί επενδυτικά. 

Τα κονδύλια που εισρέουν υπό οποιαδήποτε μορφή από την ΕΕ, δεν αντισταθμίζουν το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Επομένως, η αναγκαία εξισορρόπηση, προϋποθέτει την παροχή ισχυρών κινήτρων συμβατών, βεβαίως, με την κοινοτική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επικαιροποίηση των κριτηρίων επιλογής και ένταξης πράξεων και παράλληλη στοχευμένη (earmarked) ενίσχυση των προϋπολογισμών των Περιφερειακών ή / και Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύμφωνη με την τροποποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) προς αυτή την κατεύθυνση;

2. Ποιές νέες δράσεις/μέτρα κατά την αναθεώρηση των σχετικών προγραμμάτων προτίθεται η Επιτροπή, βάσει και της εμπειρίας που έχει αποκομίσει η υπηρεσία SRSS, να αποδεχθεί ή να προτείνει στις Ελληνικές Αρχές;»

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ