Με διημερίδα κατά την οποία θα μιλήσουν οι πλέον ειδικοί στον τομέα της καταγραφής και αποτύπωσης της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας και ειδικότερα της περιόδου πριν και μετά την απελευθέρωση της Χίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στις 1 και 2 Ιουνίου με τις ομιλίες να εστιάζουν σχεδόν σε όλες τις θεματικές ενότητες της πολιτικοικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μέσα από ομιλίες των οποίων η παρουσίαση επιδιώκει να μας φέρει πιο κοντά στην ιστορία του νησιού μας.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Χρ. Μπελλές απουσιάζει τόσο από το πεδίο των ομιλητών, όσο και από το πρόγραμμα της εκδήλωσης, γεγονός που αν μη τι άλλο προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τις σχέσεις που καταγράφονται, μόλις δυο μήνες περίπου μετά την επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και τη στάση που κρατά στο θέμα ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή που μάλλον υπέπεσε σε λάθος.
Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε τρεις ενότητες και ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου για να συνεχίσει την Κυριακή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
Οι ομιλίες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΙΟΥΝΗ
5.30: Χαιρετισμοί
5.45: Εναρκτήρια ομιλία από τον μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο
6.15: Ευτυχία Βλυσίδου, «Η λειτουργία των Βιβλιοθηκών και ειδικά της Σχολής της Χίου στα εκπαιδευτικά πράγματα του νησιού μέχρι το 1822».
6.30: Κώστας Μερούσης, «Η καταγραφή των Σφαγών από τον Στυλιανό Βίο».
6.45: Νίκος Μίτσης, «Προσεγγίζοντας την προσπάθεια του Βαχίτ να απενοχοποιηθεί των Σφαγών της Χίου».
07.00: π. Γεώργιος Λιαδής, «Μάρτυρες κληρικοί της τουρκοκρατίας».
7.15: Κων/νος Φράγκομίχαλος, «Η τρίτη απόπειρα απελευθέρωσης της Χίου από τον τουρκικό ζυγό».
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ
9.10: Σωτ. Παραδείσης, «Η πολιτική ζωή της Χίου μετά την απελευθέρωση του 1912».
9.30: Γιάννης Κολάκης «Η προς το Μητροπολίτη Χίου αλληλογραφία τα πρώτα μετά την ελληνική κατάληψη της Χίου χρόνια».
9.50: Στέλλα Τσιροπινά, «Τα καραβάκια της Καλής Αγγελίας: Ένα Χιακό πρωτοχρονιάτικο έθιμο έτσι όπως διαμορφώθηκε από την προσδοκία και την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης του νησιού».
10.10: Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη, «Στοιχεία για την απελευθέρωση της Χίου και τις δυσκολίες μετάβασης από το Οθωμανικό στο Ελληνικό κράτος, μέσα από αδημοσίευτες επιστολές του Κων/νου Κανελλάκη».
10.30: Εύη Ψαρρού, «1822 και 1912. Δυο αγώνες για την απελευθέρωση της Χίου».
11.10: Νίκος Στουπάκης, «Η πεζογραφία στη Χίο μετά την απλευθέρωση- Το αφηγηματικό έργο του Γεώργη Διλμπόη».
11.30: Δημ. Δημητρακόπουλος, «Επιδράσεις της Μικρασιατικής Ψαλτικής Τέχνης στη Χίο- Η περίπτωση του Μιχαήλ Περπινιά».
11.50: Ευτυχία Βλυσίδου, «Η επανάσταση της Τριανδρίας στο Αιγαίο το Σεπτέμβριο του 1922. Η πρώτη αντίδραση στη Μικρασιατική Καταστροφή».
12.10: Ανδρέας Μιχαηλίδης, «Μικρασιάτες γιατροί στη Χίο. Η προσφορά τους στη ζωή του νησιού μας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.