18.12.2015 12:06

Στο μικροσκόπιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΒΙΑΛ και Ταμπάκικα

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΣΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΑΛ.

Μπορεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα να τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όμως η πραγματικά κρίσιμη επίσκεψη ήταν αυτή των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Χίο που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Κλιμάκιο της Επιτροπής με επικεφαλής τον υπάλληλο Νικόλαο Κατρακάσα επισκέφθηκε ένα προς ένα τα σημεία όπου υπάρχει δραστηριότητα με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Από τη ΒΙ.ΑΛ. μέχρι τα Ταμπάκικα κι από εκεί μέχρι τον χώρο φιλοξενίας της Σούδας τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν αλλά και να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Χίος διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους επισκέφθηκαν και της παραλίες που αποτελούν τα σημεία άφιξης των μεταναστών δηλώνοντας την ικανοποίησή τους για την ανθρωπιστική στάση των εθελοντών.

Σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Χίου ο κ. Κατρακάσας σημείωσε ότι η Χίος, παρότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου, διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεταναστευτικό σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων.

Με τη φράση «έχετε εισπράξει τα καλά του μεταναστευτικού κι έχετε αποβάλλει τα αρνητικά» ο κ. Κατρακάσας θέλησε να δηλώσει την ικανοποίησή του για την εικόνα που επικρατεί στο νησί.

 

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τη ΒΙ.ΑΛ.

Την ίδια ώρα σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται ο Δήμος Χίου με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών για την παραχώρηση του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. είναι κάτι που απασχολεί τα στελέχη της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τον Γ. Καραμανή οι όροι της προγραμματικής σύμβασης έχουν αλλάξει ήδη 4 φορές ενώ αναμένεται και άλλη αλλαγή πριν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Η διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει να κάνει τόσο ως προς τον χρόνο παραχώρησης του κτιρίου (το Υπουργείο ζητά 5 χρόνια ενώ ο Δήμος 3) όσο και ως προς τις εργασίες που θα γίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

«Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τον Δήμο. Έτσι μέχρι το τέλος θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Καραμανής.

Όπως δείχνουν όλα το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας εκεί όπου θα γίνουν γνωστές αναλυτικά όλες οι πτυχές της προγραμματικής σύμβασης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ