16.11.2015 10:43

Σύσκεψη στο παρά πέντε της εκπνοής του ΕΣΠΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ «ΑΝΔΡΕΑΔΕΙΟ» ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Ενάμιση μήνα πριν την οριστική εκπνοή της παρούσας προγραμματικής περιόδου, ο Δήμος αποφασίζει να ανοίξει τον φάκελο των έργων του ΕΣΠΑ, θέλοντας να θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα κυρίως για τα έργα που εδώ και καιρό καρκινοβατούν είτε εξαιτίας των εργολάβων είτε εξαιτίας της ανυπαρξίας χρηματοδότησης.

Στην προγραμματιζόμενη σύσκεψη της Τρίτης με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και της Τεχνικής Υπηρεσίας θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα για τα 20 εν εξελίξει έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2014.

Απαλλαγμένος από τον βραχνά της ολοκλήρωσης του Α’ και Δ’ τμήματος του Περιφερειακού που παραπέμπονται ως έργα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμος εστιάζει πλέον την προσοχή του σε εκείνα τα έργα που αποτελούν ωρολογιακή βόμβα καθότι όλα τα σενάρια δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν και να πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους

Στο κόκκινο το «Ανδρεάδειο»

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου έργου, είναι η κατασκευή της νέας πτέρυγας του «Ανδρεάδειου» Γυμνασίου Βροντάδου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση, η οικονομική κατάρρευση του αναδόχου θέτει την ολοκλήρωση των εργασιών σε άμεσο κίνδυνο καθώς ο ρυθμός των εργασιών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

«Αυτή τη στιγμή η ανέγερση της νέας πτέρυγας έχει ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 60%. Αυτό είναι και το δεδομένο που μας προκαλεί ανησυχία, αν συνυπολογιστούν και οι ρυθμοί με τους οποίους το τελευταίο διάστημα προχωρούν οι εργασίες. Για να φανταστεί κανείς για τι ρυθμούς εργασιών μιλάμε, η πτέρυγα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ούτε σε 15 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γδύσης.

Στον αέρα και τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ

Το «Ανδρεάδειο» πάντως δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση έργου που βρίσκεται στο κόκκινο. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) για τα οποία η χρηματοδότηση έχει σταματήσει εδώ και καιρό.

Το κόστος της μη υλοποίησης των έργων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά του Δήμου, μιας και μέσα από αυτό χρηματοδοτείται η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της πόλης, έργο για το οποίο ο Δήμος θα εξοικονομούσε περί τις 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και οι αποκαταστάσεις των πρώην Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για τη λειτουργία των οποίων ο Δήμος έχει πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα.

Όλα αυτά καθώς και οι γενικότεροι άξονες του νέου προϋπολογισμού του Δήμου για το 2016 αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης με την παράταξη Λαμπρινούδη να συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και η ένταξη νέων μελετών σε αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος η Χίος να προχωρήσει μπροστά την επόμενη περίοδο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ