4.6.2015 16:17

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά όχι κονδύλια» [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σε επίπεδο διαπίστωσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει και στο νησί μας από την αυξημένη μεταναστευτική ροή περιορίστηκαν οι δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε κατά σειρά την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Δήμο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Παπαγεωργίου, τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Τ. Μαυρόπουλο και τον Ειδικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό Τζ. Φιλλιπάκο.

Έλλειψη χρημάτων

Από την αρχή της συζήτησής του με τον Δήμαρχο Χίου ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ιδιαίτερες κινήσεις. Ο ίδιος απαντώντας στο αίτημα του Μ. Βουρνού για χρηματοδότηση από την πολιτεία ώστε ο χώρος του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑ.Λ. να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, ανέφερε ότι ήδη το Υπουργείο έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό κατά 70.000.000 ευρώ.

«Μπορούμε όμως από την πλευρά μας να σας χαρίσουμε τρεις γενικούς γραμματείς», είπε ο ίδιος χαριτολογώντας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Υπουργός χαρακτήρισε το μεταναστευτικό στη Χίο, υπαρκτό αλλά διαχειρίσιμο πρόβλημα υπογραμμίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία έχει ζητηθεί η οικονομική συνδρομή λόγω της έκτακτης κατάστασης.

«Στις 30/6 λήγουν τα κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα δοθεί λύση, τουλάχιστον να εξασφαλιστεί το φαγητό των προσφύγων», δήλωσε ο Υπουργός.

 

Τα αιτήματα Βουρνού

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Χίου έθεσε το κυρίαρχο ζήτημα του μεταναστευτικού ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας για την αγορά του πρώην Εργοστασίου της ΒΙΑ.Λ., μιας και όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο Γ. Πανούσης απαιτείται νέος χώρος με δυναμικότητα φιλοξενίας άνω των 500 ατόμων.

Παράλληλα ο Μ. Βουρνούς ζήτησε από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να μπορούν τα ασθενοφόρα να οδηγούνται όχι μόνο από διασώστες αλλά και από εθελοντές αφού όπως εξήγησε η κατάσταση που επικρατεί στην Αμανή έχει στοιχήσει ζωές.

Τέλος συζητήθηκαν τα θέματα που άπτονται της δασοπροστασίας και της πρόληψης με τον Τάσο Μαυρόπουλο να ζητάει τη βοήθεια του Δήμου και των τοπικών ΜΜΕ στο κομμάτι της πρόληψης και της ενημέρωσης.

Αστυνομικοί με ανοιχτά μυαλά

Λίγη ώρα νωρίτερα από την επίσκεψή του στον  Δήμο ο Γ. Πανούσης βρέθηκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και το προσωπικό. Συνοδευόμενος από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου ταξίαρχο Κ. Λαγό ο Υπουργός ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας, περιέγραψε ένα άλλο προφίλ για τους αστυνομικούς. Ζήτησε ανθρώπινη αστυνομία και επικοινωνία με την κοινωνία και τους πολίτες, ενώ είπε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε ακροδεξιά και ρατσιστικά περιστατικά.

Αναφορικά με την ενίσχυση προσωπικού ο κ. Πανούσης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αφού οι σχολές της Αστυνομίας δεν εξάγουν στελέχη εδώ και μία τριετία.

Παρόλα αυτά υπήρξε η δέσμευση όσοι ειδικοί φρουροί από την Αθήνα θελήσουν να βρεθούν Χίο ώστε να υπηρετήσουν να διευκολυνθούν άμεσα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ