Μια άλλη Ένωση, που θα πατά γερά στα πόδια των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και παράλληλα θα προασπίζει τα συμφέροντα του προϊόντος και των μετόχων της, βασισμένη σε έναν τεκμηριωμένο σχεδιασμό, εκπονημένο από ειδικούς επιστήμονες, με ανεξάρτητο τμήμα μάρκετινγκ και στόχους την αύξηση των πωλήσεων, την ευμάρεια του Συνεταιρισμού και την αύξηση του εισοδήματος των μελών του, επιδιώκει η «άλλη φωνή» που ακούγεται τελευταία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. και η κινητικότητά της οδήγησαν στην αυριανή κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Οι Γ. Τούμπος και Κ. Νεαμονίτης, από τους «αμφισβητίες» νέους μαστιχοπαραγωγούς, καταθέτουν τις απόψεις τους για το μέλλον της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης του νησιού.
Προτείνουν ξέχωρη διοίκηση από μάνατζμεντ, το οποίο ζητούν να αναλάβουν ιδιώτες ή ακόμη κι άλλη εταιρεία, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων του προϊόντος.
«Η διοίκηση δεν μπορεί να ασκήσει μάνατζμεντ. Οποιαδήποτε διοίκηση, όχι η συγκεκριμένη. Δεν έχει το χρόνο αλλά και τις γνώσεις για να αντεπεξέλθει.
Πλέον οι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο, να λειτουργούν ως εκπρόσωποι μετόχων. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πρωτοβάθμιοι είναι απλώς σφραγίδες. Η Ένωση χτίστηκε με συγκεκριμένο σκοπό και ρόλο. Οι εποχές αλλάζουν. Την Ένωση εμείς πρέπει να την κρατήσουμε αλλά, αν δεν αλλάξει λειτουργία, θεωρώ ότι αυτοπαγιδεύεται σε μια κατάσταση που θα την προσπεράσουν οι εξελίξεις. Εάν η Ένωση δεν αυτομοντερνοποιηθεί, κινδυνεύει να γίνει βορρά σε συμφέροντα, που αυτή τη στιγμή εμείς μπορεί να μην τα αντιλαμβανόμαστε αλλά σίγουρα θα... φανούν στο ορίζοντα», εξηγείο Γ. Τούμπος καταθέτοντας προβληματισμό και πρόταση ταυτόχρονα.
Την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε παραγωγό και διοίκηση περιγράφει με γλαφυρό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι η ανατροπή αυτής της εικόνας είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Ένωση.
«Ο παραγωγός είναι προμηθευτής και μέτοχος. Η Ένωση τον υποστηρίζει και ο παραγωγός υποστηρίζει την Ένωση. Όμως ο παραγωγός που πάει να παραδώσει μαστίχι φοβάται. Δεν κοιμάται όλη νύχτα, φοβάται ότι θα του την πάρουν κοψοχρονιά.
Αν ο κάθε παραγωγός καταλάβει ότι είναι μέρος ενός Οργανισμού που έχει δικαιώματα κι υποχρεώσεις και αν ο Οργανισμός εξασφαλίσει στον παραγωγό ότι ο κόπος του μέσα στο χωράφι θα ανταποδοθεί με το μέγιστο δυνατό αντίκρισμα, τότε θα έχουμε πετύχει τον επόμενο μεγάλο στόχο», εξήγησε ο Γ. Τούμπος.
Η πληρωμή του παραγωγού καθώς και η αξιοπιστία του μηχανήματος είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Γενική Συνέλευση, όπως και η αλλαγή πολιτικής της διοίκησης. «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε το εισόδημα μας και να πληρώνεται ο κόπος που βάζουμε στο χωράφι είναι να εξομαλύνουμε τη λειτουργία της Ε.Μ.Χ.», επισημαίνει ο Γ. Τούμπος ενώ ο Κ. Νεαμονίτης σχετικά με τη συνολική πολιτική του Συνεταιρισμού σημειώνει: «Έχουμε ζητήσει να διατεθεί ένα κονδύλι για την έρευνα, για να βρεθούν εργαλεία για τον παραγωγό που θα τον βοηθήσουν στο χωράφι αλλά και μετά, στο καθάρισμα. Δεν γίνεται να καθαρίζεται με γυμνό μάτι η μαστίχα πλέον όταν μετά έρχεται το ηλεκτρονικό».
Την απόσταση ανάμεσα στα γραφεία της διοίκησης και στα χωράφια με τα μαστιχόδεντρα φωτογραφίζει ως μια από τις αιτίες που δεν έχουν φέρει την επόμενη μέρα στην Ένωση ο Γ. Τούμπος «Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν ότι συνειδητά μπορεί να μειώσει ή να βλάψει τον παραγωγό. Η διοίκηση δεν αφουγκράζεται τον κόπο του μαστιχοπαραγωγού στο χωράφι κι επειδή οι παραστάσεις μου από αυτό είναι έντονες, με την έννοια ότι από τα εφηβικά μου χρόνια είχα ανησυχίες γιατί οι δικοί μου να τυραννιούνται στο χωράφι χωρίς να έχουν εργαλεία, χωρίς να έχουν υποστήριξη, βλέποντας αυτά που εγώ βιώνω ως μέλος του Δ.Σ. είναι ότι λαμβάνονται αποφάσεις ελαφρά τη καρδία γιατί οι περισσότεροι στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι μαστιχοπαραγωγοί 100%. Προσπαθούν να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο αλλά δεν έχουν το αισθητήριο τι θα πει να βγαίνεις στο χωράφι, να παλεύεις υπό αντίξοες συνθήκες μόνο με χειρωνακτικά εργαλεία και να προσπαθεί ένα τρόφιμο να το καθαρίσεις με τέτοιο τρόπο που να είναι βρώσιμο. Το γυμνό μάτι είναι δύσκολο να καθαρίσει τη μαστίχα. Δεν είναι δυνατόν η Ένωση 40 χρόνια να μην έχει βάλει ένα εργαλείο μέσα στο χωράφι. Ό,τι έκαναν οι προπαππούδες μας κάνουμε κι εμείς τώρα. Όποιος εκσυγχρονισμός έχει γίνει έγινε από ευρεσιτεχνίες φωτισμένων ανθρώπων, που έβαλαν μέσα παραγωγής στο χωράφι τους και κατάφεραν να τα στηρίξουν»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.