17.1.2025 13:18

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός της Χίου για το αντιμόνιο

Η Αλεξάνδρα Σδούκου υπέγραψε ξαφνικά τον διεθνή διαγωνισμό για τις εξορύξεις αντιμονίου στη βόρεια Χίο- Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν σύντομα να εκφράσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έως και τις 10 Μαρτίου

Σε μία αιφνιδιαστική απόφαση που προκαλεί ήδη αντιδράσεις, το Ελληνικό Δημόσιο χθες Πέμπτη προχώρησε στην υπογραφή προκήρυξης Διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών στη βόρεια Χίο. Το σχέδιο, που αφορά τμήμα εκτάσεως 9,02 km² στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο του νησιού, φέρει την υπογραφή της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, και παρακάμπτει τις προηγούμενες δεσμεύσεις για εκτενή διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Οι δύο φάσεις του διαγωνισμού και οι προβλέψεις του

Ο διεθνής διαγωνισμός που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαρθρώνεται σε δύο φάσεις:

1. Φάση Α: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Σε αυτήν τη φάση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καταθέτοντας τεκμηριωμένα στοιχεία για την τεχνική και οικονομική τους ικανότητα. Η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025 και τα απαραίτητα έγγραφα θα πρέπει να παραδοθούν στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα βασιστεί σε κριτήρια όπως η εμπειρία στον τομέα των εξορύξεων, η οικονομική σταθερότητα, αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθησία που θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από προηγούμενα έργα.

2. Φάση Β: Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών

Οι εταιρείες που θα προκριθούν από την πρώτη φάση θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, θα υποβληθούν οι οικονομικοτεχνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν αναλυτικό σχέδιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίου. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης ανά πενταετία, φτάνοντας συνολικά τα 30 χρόνια.

Στην προκήρυξη της διαδικασίας προβλέπεται ότι το 2% των καθαρών εσόδων εκμετάλλευσης θα αποδίδεται για έργα στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, κατά την πενταετή περίοδο έρευνας, οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύσουν 390.000 ευρώ σε δράσεις που αφορούν την τοπική ανάπτυξη.

Τοπικές αντιδράσεις και ανησυχίες

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή εκτεταμένου διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι της Χίου, σε συνεργασία με τοπικές αρχές, περιβαλλοντικούς φορείς και επιστημονικές ενώσεις, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στις εξορύξεις, επικαλούμενοι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κινδύνους για το υδροφόρο σύστημα και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συζήτηση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αντιμονίου στη Χίο αναδεικνύει ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσιμων πρώτων υλών και την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση του αντιμονίου, που θεωρείται κρίσιμη πρώτη ύλη για βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές, είναι στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία. Από την άλλη, οι τοπικές κοινότητες, που καλούνται να συνυπάρξουν με τις συνέπειες των εξορύξεων, αμφισβητούν τα οφέλη και ανησυχούν για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ