Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το στόχο παραγωγής extraπαρθένου ελαιόλαδου στο Βόρειο Αιγαίο επαναφέρει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό δηλαδή της εκμετάλλευσης προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. που έχει κατοχυρώσει η Χίος. Κι αυτό γιατί, πέρα από τη Μαστίχα Χίου και το Μαστιχέλαιο, το νησί μας έχει κατοχυρώσει τόσο την ονομασία «Μανταρίνι Χίου» όσο και τη «Θρούμπα Χίου». Το δυσάρεστο είναι ότι και τα δύο προϊόντα κατά καιρούς κινδυνεύουν να απενταχθούν από τον κατάλογο των πιστοποιημένων προϊόντων εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από ιδιώτες που θα τα συσκευάσουν και θα τα εμπορευτούν ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Ειδικότερα για την περίπτωση της χιώτικης Θρούμπας κοντεύουν πια 20 χρόνια από τη στιγμή που το προϊόν πιστοποιήθηκε αλλά δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον από ιδιώτες για την αξιοποίησή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία, η χιώτικη θρούμπα αλλά και το χιώτικο μανταρίνι κινδυνεύουν να εξισωθούν με οποιαδήποτε άλλη ελιά ή εσπεριδοειδές κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.