Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων στη Χίο, διερευνούν στον Δήμο Χίου με την ΕΤΑΧ να έχει τον πρωτεύοντα και συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια.
Τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι πολιτικοί θεωρούν ότι η κτηνοτροφία με την παραδοσιακή μορφή που γίνεται μέχρι σήμερα, δεν έχει μέλλον. Κτηνοτροφία και κτηνοτρόφοι πνέουν τα λοίσθια και αναζητούν νέους δρόμους και τον ορισμός ενός νέου κτηνοτροφικού μοντέλου που θα είναι αποδοτικότερο και πιο ποιοτικό για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, για την τοπική οικονομία αλλά και για το περιβάλλον.
Η σύσκεψη
Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο μια πρώτη διερευνητική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου κτηνοτρόφων Χίου, οι δυο βουλευτές Κ. Τριαντάφυλλος και Μ. Σταυρινούδη, ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, Κ. Μπέλλας από τη δασική υπηρεσία, ο Μ. Γκολέμης από τη Δασική Υπηρεσία Χίου, ο Σ. Αμέντας από το νομοκτηνιατρείο και ο Γ. Καρράς από την ΕΤΑΧ.
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση μπήκαν τα θεμέλια σχεδιασμού που αφορά στη δημιουργία ενός ή και περισσοτέρων κτηνοτροφικών πάρκων στη Χίο με δημόσια δαπάνη σε ότι αφορά το κατασκευαστικό κ.λπ κομμάτι και με ιδιωτική δαπάνη στο κομμάτι που αφορά στο κόστος λειτουργίας και διαχείρισης τους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταθεί στο τομεακό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΤΑΧ θα είναι Φορέας Διαχείρισης.
Τι είναι το κτηνοτροφικό πάρκο
Η πρόταση αφορά στη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου σε έκταση που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα είναι έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων. Ο σχεδιασμός του κτηνοτροφικού πάρκου στηρίζεται στη δηµιουργία ενός χώρου οµαδικού σταβλισµού αιγοπροβάτων, εντατικής µορφής, από µία οµάδα µικρών κτηνοτρόφων οι οποίοι όµως θα χρησιµοποιούν κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους όπως αµελκτήρια, δεξαµενές πρόψυξης γάλακτος κ.λπ.
Οι παραγωγοί µε αυτό τον τρόπο θα µπορέσουν να ρίξουν το κόστος παραγωγής τους µέσω των καλύτερων τιµών που θα πετύχουν στην αγορά ζωοτροφών, προσδοκώντας στην εκμετάλλευση όλων των προϊόντων των ζώων κι όχι μόνο του κρέατος. «Το πρόγραμμα αφορά κτηνοτρόφους που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που υπήρχε μέχρι ακόμη και σήμερα η κτηνοτροφία στη Χίο. Θα πρέπει αν επιλέξουν να έχουν λιγότερο αριθμό ζώων, περισσότερα προϊόντα προς εκμετάλλευση άρα και περισσότερη δουλειά, αλλά θα έχουν μέλλον γιατί κακά τα ψέματα αν συνεχίσουν την κτηνοτροφία όπως γίνεται ως σήμερα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα έρθει το.. τέλος και ήδη φαίνονται τα πρώτα άσχημα σημάδια» σημειώνουν οι γνώστες του θέματος.
Είμαστε πίσω
Το ζητούμενο βέβαια είναι να κατανοήσουν οι κτηνοτρόφοι και να πιστέψουν σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να το στηρίξουν στη δημιουργία του. Ήδη από τον Δήμο είναι διατεθειμένοι να ωριμάσουν τις μελέτες, οι Χιώτες βουλευτές έδειξαν ότι κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά θα στηρίξουν την προσπάθεια και τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν σε νέα συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες, εδώ είμαστε πάλι στο παρά πέντε. Η Πελοπόννησος είναι έτοιμη να εντάξει 10 κτηνοτροφικά πάρκα με προϋπολογισμό 15 εκ ευρώ και ανάλογα έχουν προετοιμαστεί και στα Γιάννενα.
Το επόμενο βήμα
Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί θα κληθούν οι κτηνοτρόφοι να δείξουν τις προθέσεις τους σχετικά με το θέμα αφού ενημερωθούν βέβαια για το τι είναι τα κτηνοτροφικά πάρκα ποιες υποχρεώσεις και ποια δικαιώματα θα έχουν μέσα σε αυτά. Έτσι στην ΕΤΑΧ θα γίνει γνωστό ποιοι και πόσοι ενδιαφέρονται
Επόμενο βήμα θα είναι η οριοθέτηση και χωροθέτηση αφού θα πρέπει να εξεταστούν οι περιοχές που είναι κατάλληλες και προσφέρονται για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Πρώτιστα όμως θα πρέπει να ωριμάσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί συναισθανόμενοι ότι οι εποχές αλλάζουν κι αν οι ίδιοι δεν ακολουθήσουν τις αλλαγές θα βρεθούν στο περιθώριο. Καλώς ή κακώς οι παχιές αγελάδες στην κτηνοτροφία αποτελούν παρελθόν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.