12.11.2024 12:08

Ζητούν παρέμβαση από τον πρωθυπουργό οι φαρμακευτικές για το clawback

«Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι πλέον ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία»

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του PhARMA Innovation Forum (PIF) και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζουν λόγω των μη βιώσιμων υποχρεωτικών επιστροφών που τους επιβάλλονται.

Συγκεκριμένα, 28 φαρμακευτικές εταιρείες, λαμβάνοντας τα επίσημα στοιχεία από την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) για τη δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων του πρώτου εξαμήνου του 2023, διαπίστωσαν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για τα φάρμακα με τιμή άνω των 30 ευρώ φτάνουν στο 83%, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η κυβερνητική πρόταση για την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2023 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η περιορισμένη διόρθωση των απαλλαγών από το clawback για φάρμακα κάτω των 30 ευρώ, απέχουν, σύμφωνα με τις εταιρείες, πολύ από την ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η περιορισμένη παρέμβαση θα διατηρήσει το clawback κοντά στο 80% για το 2023. Παρ' όλα αυτά, το επίπεδο των επιστροφών είναι πιθανό να βρίσκεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών εντός της Ε.Ε.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι πλέον εμφανής, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αυτόματων επιστροφών καθιστούν οικονομικά μη-βιώσιμη την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την υγεία των ασθενών όσο και την ενσωμάτωση της χώρας στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και την καινοτομία.

Οι εταιρείες ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την προώθηση των απαραίτητων μέτρων που θα ενισχύσουν τους διαθέσιμους πόρους για τα έτη 2023 και 2024, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της αγοράς. Παράλληλα, προτείνουν την έναρξη διαλόγου για την ανάπτυξη μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την πολιτική φαρμάκου κατά την περίοδο 2025-2027, μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του κράτους, η οποία θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και ορθολογική χρήση των πόρων, τόσο από κλινική όσο και από οικονομική άποψη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ