Η πάσα αλήθεια είναι ότι δεν ήταν δα και ιδιαίτερα αγαπητή στον Πολύδωρο. Για να μην τον κακολογώ αδίκως βέβαια, αποδεικνύεται ότι δεν την έκαναν κέφι οι περισσότεροι δήμαρχοι στην Ελλάδα.
Το ξέρουν και οι πέτρες πως γενικότερα με τις αρχές μιας γόνιμης μορφής διαλόγου ο Έλληνας δεν τα πάει περίφημα. Εφηύρε το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ενίοτε δε συγκαταλέγει στους εργάτες τους πάντες. Τους χειρονάκτες, τους εργάτες του πνεύματος, τους εργάτες της ξαπλώστρας. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είναι πασιφανές, μόλις κληθεί διαλογικά να αποφασίσει γίνεται … μπίλιες με το συνομιλητή του, ακόμα και στην περίπτωση που διαλέγονται δυο. Φανταστείτε το αποτέλεσμα όταν καλούνται 40 τόσοι εκπρόσωποι φορέων, που, όσο να ‘ναι, έχει πάντα ο καθείς το δίκιο με το μέρος του....
Αυτό το σκεπτικό και κυρίως η αναποτελεσματικότητα των ανά την Ελλάδα Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης «έφαγαν» μια από τις καινοτομίες του «Καλλικράτη» και στο νομοσχέδιο για τις θεσμικές αλλαγές του η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ενταφιάζεται.
Θυμίζω μόνο ότι έναν θεσμό που με απαίτηση της η λοιπή Ελλάδα τον πετάει, ως πρακτικά άχρηστο, στα σκουπίδια, εδώ προεκλογικά τον είχαμε ως βασικό επιχείρημα αποδόμησης του Λαμπρινούδη από όσους αρέσκονται στην υψηλή πολιτική.
Στην ουσία τώρα, κάποιοι πίστεψαν ότι με την εκλογή της «Πρωτοβουλίας» θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη χρησιμότητα της. Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να την πάρει…
Ας μην τα βάψουμε όμως μαύρα. Ό,τι δεν είναι υποχρεωτικό, δεν είναι συνάμα απαγορευτικό. Κανένας δεν απαγορεύει στη νέα δημοτική αρχή να δημιουργήσει ένα όργανο διαβούλευσης, που θα μπορεί μάλιστα να κινείται και στα μέτρα της. Η γενιά του facebook ίσως διαθέτει πιο προωθημένες λύσεις άμεσης έκφρασης και δημοκρατίας, ακόμα κι από το νομοθέτη του «Καλλικράτη». Στο κάτω – κάτω ας αποδείξει την έφεση της στην καινοτομία…
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.