Ξεκίνημα από τις Οινούσσες
Εκατό και πλέον χρόνια στις θάλασσες του κόσμου, η οικογένεια Διαμαντή Πατέρα μεγαλουργεί εφάμιλλα τόσο στον επιχειρηματικό , όσο και στον τομέα της ευποιίας, σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά γενικώς στην κοινή γνώμη, όσο και από τις πολύτιμες πηγές άντλησης πληροφοριών τις ιστοσελίδες του Ομίλου και του Ιδρύματος ΠΑΤΕΡΑ, ειδικότερα. Η ναυτική ιστορία της οικογένειας ξεκινά συγκεκριμένα το 1868 από το αιγαιοπελαγίτικο νησί των Οινουσσών, όταν ο Ιωάννης Κωνσταντίνου Πατέρας απεβίωσε στην ηλικία των 39 ετών, κληροδοτώντας στους τρεις υιούς του –Κωνσταντίνο, Νικόλα & Διαμαντή (ιδρυτή του ομίλου)- ένα φορτηγό πλοίο. Το 1876 αποκτάται το πλοίο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» από κοινού (50:50) με την οικογένεια Χατζη-Γεωργίου Λαιμού και το 1886 ο Διαμαντής Ιωάννου Πατέρας και οι δύο αδελφοί του προχωρούν στην πρώτη τους ομαδική αγορά – ένα ακόμη μικρό φορτηγό πλοίο, τον «ΔΗΜΗΤΡΙΟ». Μαζί, τα τρία αδέλφια αναλαμβάνουν την πλήρη διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επιτυγχάνουν μέσα στα προσεχή χρόνια να αποκτήσουν έξι ιστιοφόρα και αρκετά ατμόπλοια, διευρύνοντας ταυτόχρονα τις δεξιότητές τους και την εμπειρία τους. Μετά το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η επιτυχής σύμπραξη των αδελφών λύνεται, κατόπιν κοινής απόφασης.
Τα πέντε από τα έξη αγόρια του καπετάν-Διαμαντή με τον πρωτότοκο και εθνικό ευεργέτη Ι.Δ. Πατέρα στη μέση του κάδρου
Οίκος Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα
Ο Διαμαντής Ιωάννου Πατέρας και η σύζυγός του Καλλιόπη το γένος Παντελή Λύρα, καθώς και τα παιδιά τους Ιωάννης, Πανάγος, Παντελής, Στέφανος, Κατίγκω, Κώστας και Νίκος, διαδραμάτισαν από τα τέλη του 19ου αιώνα σημαίνοντα και διακριτό ρόλο στην άνθηση της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.
Η «καπετάνισσα» Καλλιόπη συζ, Διαμ. Πατέρα (το γένος Λύρα)
Το 1923 ο Διαμαντής Ι. Πατέρας με τον πρεσβύτερο γιο του, Ιωάννη Δ. Πατέρα, προβαίνουν στην αγορά ατμόπλοιου μεταφορικής ικανότητας 5.600 DWT και ναυπηγήσεως 1905, με το όνομα «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ». Το πλοίο αυτό, λόγω απώλειάς του το 1925, αντικαταστάθηκε από το «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ», ενώ το 1928 ενσωματώθηκε στο στόλο και το πλοίο «ΚΑΛΛΙΟΠΗ». Σε αυτά τα πλοία οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι, Ιωάννης, Πανάγος & Παντελής, ανέπτυξαν τις ναυτικές τους ικανότητες και αποκόμισαν πολύτιμη πρακτική εμπειρία. Το 1932, ο τέταρτος υιός, Στέφανος Δ. Πατέρας, αφού ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Χημεία, ιδρύει τη ελληνική εταιρεία «VIVECHROM» που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χρωμάτων και βερνικιών, η οποία αποτελεί, μέχρι και σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες επιχειρήσεις χρωμάτων στην Ελλάδα.
Η πτέρυγα «ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΑΤΕΡΑ» του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, από τα κορυφαία έργα του Ιδρύματος στον τομέα της εθνικής υγείας.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μεγάλο τμήμα του στόλου κατεστράφη εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ με τη λήξη του πολέμου, όταν οι Η.Π.Α. διέθεταν τα πλοία «LIBERTY» σε ευνοϊκές τιμές και δανειακούς όρους προς αναπλήρωση του Εμπορικού Ναυτικού, η εταιρεία έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα με την αγορά 12 πλοίων «LIBERTY».
Το «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ» το πρώτο ατμήλατο απόκτημα της οικογένειας που χάθηκε το 1925.
Το «GLADIATOR», ένα από τα δώδεκα liberty της οικογένειας από τα εκατό συνολικά που συνέτειναν στη μεταπολεμική ανόρθωση της εμπορικής μας ναυτιλίας.
Το 1948 ο Όμιλος Πατέρα επεκτείνεται στη Νέα Υόρκη και μεταξύ 1960-1972, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με ναυπηγεία της Γιουγκοσλαβίας, ενώ μέχρι και στις μέρες μας ο Όμιλος συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το στόλο με πλοία μεταφοράς χύδην και κατεψυγμένου φορτίου και πιο πρόσφατα υγραερίου.
Η οικογένεια Διαμαντή-Καλλιόπης Πατέρα σε πλήρη σύνθεση με την μοναχοκόρη τους Κατίνγκω (συζ. Γιώργη Λαιμού) στο μέσον
Το Ίδρυμα Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα
Την ιδέα της δημιουργίας του Ιδρύματος, συνέλαβε και υλοποίησε από το 1970 ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, Ιωάννης Διαμαντή Πατέρας εμφορούμενος με αισθήματα φιλαλληλίας και προσφοράς στους συνανθρώπους του, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής βοήθεια στην κοινωνία. Με μότο: «Οι γονείς μου με δίδαξαν ότι τα χρήματα που κερδίζουμε στη ζωή είναι δανεικά και πρέπει να τα επιστρέφουμε στην κοινωνία και τους ανθρώπους του μόχθου, που έχουν ανάγκη βοηθείας», ο Ι.Δ. Πατέρας και τα αδέλφια του, αποδύονται σε έναν παράλληλο προς την επιχειρηματικότητα τους αγώνα, υπέρ του κοινωνικού συνόλου και ιδίως των αδυνάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας, στην ιδιαίτερη και όχι μόνο, πατρίδα, αλλά και υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Στην πληθώρα των ευαγών έργων του Ιδρύματος, επιγραμματικά αναφέρουμε το Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο Οινουσσών, την Πτέρυγα «ΠΑΤΕΡΑ» του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, γαμήλια (χρηματικά) δώρα σε χρήζουσες βοήθεια θυγατέρες ναυτικών απ’ όλη την Ελλάδα, τη δωρεά στο Πολεμικό μας Ναυτικό του αρματαγωγού «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ», το «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ» για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Χίου -Οινουσσών, υποτροφίες σε Χίους και Οινουσσίους μαθητές και σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και πρωτοβουλίες ευποιίας, «ων ουκ έστιν αριθμός».
Ο μέγας ευεργέτης και εμπνευστής του Ιδρύματος Πατέρα, Ιωάννης Δ. Πατέρας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.