27.1.2025 13:38

Ο Έλληνας ηθοποιός που έκανε δύο διαφορετικές καριέρες

Η κλασική καλτ φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου και της βιντεοκασέτας, Αλέκος Ζαρταλούδης

Από ταξιτζής, εστιάτορας και δημόσιος υπάλληλος, κοτζάμ διευθυντής του ΟΤΕ, μέχρι δικηγόρος, γιατρός ή βιομήχανος και εφοπλιστής, δεν είναι και πολλοί οι ρόλοι που δεν έχει ενσαρκώσει στο πανί ή το γυαλί ο ασίγαστος Χιώτης ηθοποιός. Ο οποίος, περιττό να αναφερθεί, κτίζει δύο υποκριτικές καριέρες, μία «σοβαρή» στον ελληνικό κινηματογράφο και μία «ανάλαφρη» στη μαγνητοταινία του βίντεο.

Στις εποχές της βιντεοταινίας , όχι μόνο τον γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες των βιντεοκλάμπς της γειτονιάς, αλλά προτείνουν τις βιντεοκασέτες που συμμετέχει ως προστιθέμενη αξία της ταινίας!

Και μπορεί ως όνομα να διαφεύγει από πολλούς, ως πρόσωπο όμως λέει πολλά σε όλους. Ο θρυλικός «Κουδούνας» με αυτό το «βοτσαλάκι, βοτσαλάκι, γιόμισε η αμμουδιά, το μεράκι, το μεράκι, μού ’χει κάψει την καρδιά» συμμετέχει σε περισσότερες ταινίες από όσο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να θυμάται, ή να απαριθμήσει, καθώς το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του και ο τρόπος έκφρασής του αρέσει σε πολλούς.
 

Ο Δευτεραγωνιστής από τη Βολισσό

Ο Αλέκος Ζαρταλούδης γεννιέται στη Βολισσό της βορειοδυτικής Χίου στις 23 Ιανουαρίου 1929. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι και πολλά γνωστά, γι’ αυτό και τον ξαναβρίσκουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Αθήνα να σπουδάζει υποκριτική στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Από τη Σχολή αποφοιτά το 1965, έχοντας δασκάλους τον ίδιο το Μιχαηλίδη, τον Αντρέα Φιλιππίδη και τη Μαίρη Αρώνη, γίνεται μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και αναζητά την τύχη του στο εγχώριο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ποιος να τον ξεχάσει ως τον ζάπλουτο πατέρα του Τάμπη-Σωτήρη Τζεβελέκο στο «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα 2» να λέει τα δικά του προτού υποσχεθεί να χαρίσει από μια χιλιάρα μηχανή στην ανεκδιήγητη παρέα αν τα πήγαιναν καλά στις εξετάσεις; Η περίπτωση Ζαρταλούδη είναι κάπως ιδιαίτερη, καθώς μπορεί να έμεινε γνωστός για τη σωρεία δεύτερων ρόλων που ερμήνευσε μαζικά σε οκάδες βιντεοκασέτες, εκείνος ωστόσο έχει επιδείξει μέχρι τότε μια αξιοσημείωτη καριέρα στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβανόταν ποτέ στην αφρόκρεμα της κινηματογραφίας, ήταν ένας αξιοπρεπέστατος ηθοποιός που είχε αυτό το κάτι που έψαχναν οι σκηνοθέτες. Κι έτσι ξεκινά την περιπέτειά του στο ελληνικό πανί ήδη από το 1965 και «Το πρόσωπο της ημέρας», για να παίξει μετά σε ένα σωρό ταινίες της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, από το «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» του 1967, τον «Καπετάν φάντη μπαστούνι», του 1968 και το «Γίγα της Κυψέλης», του 1968, μέχρι τις ταινίες του διδύμου Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ αλλά και δίπλα στο Θανάση Βέγγο, το Λάμπρο Κωνσταντάρα, το Νίκο Ρίζο, το Γιάννη Γκιωνάκη και όλους λίγο πολύ τους μεγάλους.

Εξίσου μακρά ήταν και η καριέρα του στην τηλεόραση, παραμένοντας αναπόσπαστο μέλος της περιπέτειας του νέου μέσου. Οι παλιότεροι τον θυμούνται να παίζει από τη «Μαντάμ Σουσού» μέχρι και τον υπενωμοτάρχη στην αριστουργηματική ασπρόμαυρη σειρά «Γαλήνη». Ο Ζαρταλούδης θα βρει ωστόσο την πλατιά αναγνώριση από τις αμέτρητες κυριολεκτικά βιντεοταινίες όπου συμμετέχει, περνώντας στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου μας ως ένας καλτ ηθοποιός της μεγάλης «αρπαχτής» που είπαν βιντεοκασέτα. Μόνο που εκείνος ό,τι κάνει, το κάνει πάντα σοβαρά και χωρίς να υποτιμά τη δουλειά του.

 

Υποκριτική καριέρα

Το θεατρικό του ντεμπούτο πραγματοποιείται τη χρονιά της αποφοίτησής του από τη Σχολή το 1965. Θα πάρει μέρος στις παραστάσεις «Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ» στο Θέατρο Κοτοπούλη και «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» με Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη, ένα δίδυμο με το οποίο συνεργάζεται στενά για σειρά ετών τόσο στο σανίδι όσο και το πανί. Το 1966 παίζει στην παράσταση «Του φτωχού το αρνί» του Στέφαν Τσβάιχ, πάλι με Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Μιχαηλίδη. Το 1968 ξανασυνεργάζεται με τον θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ στη «Γλυκιά μου Μπριζίτ» στο Θέατρο Κοτοπούλη.

Έτσι δυνατά ξεκινά τη θεατρική του καριέρα και εξίσου δυνατά θα τη συνεχίζει ανεβαίνοντας τελικά στο ίδιο σανίδι με όλα τα ιερά τέρατα της εγχώριας σκηνής. Στη δεκαετία του 1970 θα κάνει ένα μακρύ διάλειμμα από την ελληνική τέχνη, περνώντας αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ, από την οποία επιστρέφει στα τέλη της δεκαετίας πιο ανανεωμένος από ποτέ. Συνεχίζει κανονικά τη θεατρική του πορεία μέχρι και το 1990, όταν ανεβαίνει για τελευταία φορά στο σανίδι με τον θίασο της Αλίκης Γεωργούλη.

Εξίσου νωρίς τον ανακαλύπτει και ο κινηματογράφος. Η πρώτη του ταινία, «Το πρόσωπο της ημέρας», θα έρθει το 1965, με τον Ζαρταλούδη να περιλαμβάνεται κατόπιν μαγικά στο καστ κλασικών ταινιών της εποχής. Μέχρι και το 1972 που αναχωρεί προσωρινά για τις ΗΠΑ είχε προλάβει να εμφανιστεί σε πάνω από τριάντα ταινίες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα φιλμ «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο γίγας της Κυψέλης», «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό» κλπ.

 

Του αποδίδονται περί τους 150 τίτλους, ένας τεράστιος πραγματικά αριθμός ταινιών που ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να θυμηθεί αν έχει παίξει!

Ο Ζαρταλούδης συνεργάζεται στενά με τον Μιχάλη Μόσιο, τον Στάθη Ψάλτη, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Κώστα Τσάκωνα και τα άλλα ηχηρά ονόματα της βιντεοκασέτας. Η ξέφρενη κούρσα του στο βίντεο συνεχίζεται με την ίδια δυναμικότητα ως τα τέλη της δεκαετίας, με τουλάχιστον 30 τίτλους τη χρονιά από το 1985-1989.

Εξίσου εκτεταμένη είναι και η πορεία του στις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές. Ξεκινώντας από την περιβόητη «Γαλήνη» του 1976 στην ΕΡΤ, όπου παίζει τον αμίμητο υπενωμοτάρχη, και το «Εκείνες κι εγώ» της ίδιας χρονιάς στην ΥΕΝΕΔ, πήρε μέρος επίσης «Όλα του γάμου δύσκολα» του 1981 της ΕΡΤ, «Όταν ήμουν δάσκαλος» του 1983 στην ΕΤ1, «Ένα αστέρι γεννιέται» 1990 του MEGΑ, «Δεν είμαστε καλά» του 1992 και «Εκείνες και εγώ» του 1996 στον ΑΝΤ1 και «Εν Ιορδάνη» του 2002 στο STAR. Τελευταία σειρά που συμμετέχει είναι η «Νταντά» του 2003 στο MEGA. Θρυλικές έχουν μείνει ακόμα και οι διαφημίσεις που έκανε, καθώς στην πορεία έγινε κι αυτός ένα από τα καλτ φαινόμενα της περιόδου, με κορυφαία του «ΑΖΑΧ για Πιάτα».

Ο Αλέκος Ζαρταλούδης φεύγει από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2007.


 

ΠΗΓΗ: https://www.newsbeast.gr/ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ


 


 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ