Αγαπητοί φίλοι,
Με πόνο ψυχής παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία όπου εξαιτίας της κατάπτυστης ρωσικής εισβολής βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία. Πόλεις που μετατρέπονται σε χαλάσματα, υποδομές που καταστρέφονται, εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες. Άνθρωποι καθημερινοί, οικογενειάρχες που από τη μια στιγμή στην άλλη χάνουν τα πάντα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η πολυπληθής ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας (πάνω από 150.000 άτομα) δεν θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο. Δυστυχώς 10 ομογενείς έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετές δεκάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς την Ελλάδα στη γνωστή και ως αυτοκινητοπομπή (κονβόι) της Μαριούπολης και ίσως αυτό να είναι μόνο η αρχή.
Ώρα για τολμηρές αποφάσεις;
Από τη μια πλευρά έχουμε Έλληνες ομογενείς πρόσφυγες σε αναζήτηση εστίας.
Από την άλλη έχουμε μια Χίο που αργοσβήνει, μια Χίο που πεθαίνει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2021, σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά σημειώθηκαν 662 θάνατοι έναντι 412 γεννήσεων, δηλαδή μια μείωση του πληθυσμού κατά 250 άτομα μέσα σε μόλις ένα χρόνο (πηγή Αλήθεια, 04.01.2022). Και για να μην νομίζουμε πως φταίει ο κορωνοϊός ας σημειώσουμε πως μέσα στην επταετία 2014-2020, το ισοζύγιο θάνατοι/γεννήσεις κατέδειξε μια καθαρή μείωση κατά 1653 άτομα (πηγή Αλήθεια, 05.04.2021), δηλαδή συνολικά από το 2014 έχουμε 1903 άτομα λιγότερα.
Σαν λαός και σαν νησί έχουμε αποδείξει πως στα δύσκολα στεκόμαστε δίπλα στο συνάνθρωπό μας. Και ποιός δεν έχει λάβει βοήθεια από τις κατά καιρούς συλλογές τροφίμων και ιματισμού που διοργανώνονται με τελευταία πρόσφατα παράδειγματα την πυρόπληκτη Εύβοια και τη σεισμόπληκτη Κρήτη. Το ίδιο λοιπόν γίνεται και τώρα για την Ουκρανία μετά το κάλεσμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Μήπως όμως αυτή τη φορά ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα;
Δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, σε 10 οικογένειες ομογενών από τη Μαριούπολη που έρχονται με την αυτοκινητοπομπή, δωρεάν στέγη σε ένα χωριό της Χίου; Μιλάμε για Έλληνες πολίτες, με ίδια ήθη και έθιμα, ομόγλωσσους και ομόθρησκους που θα γλυτώσουν από τον πόλεμο και ταυτόχρονα θα αναζωογονήσουν ένα χωριό του νησιού.
Δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα να εγκατασταθούν στην Αμανή; Ή στα Νοτιόχωρα και σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να εκπαιδευτούν και στην μαστιχοκαλλιέργεια;
Τι λέτε;
Χρήστος Παπαχρήστου
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Γενεύη, 05.03.2022
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.