Δε σας κρύβω ότι με έχει προβληματίσει αρκετά το όλο θέμα.
Έχουμε γίνει όλοι ειδικοί, άλλοι με περισσότερη ευαισθησία και άλλοι με λιγότερη, ενώ άλλοι κινούνται αβασάνιστα καθοδηγούμενοι ίσως, και με μια ρηχή προσέγγιση.
Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δε χρειάζεται οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν εν θερμώ.
Είναι γεγονός, και εκεί στέκονται περισσότερο οι υποστηρικτές της εξόρυξης αντιμονίου, ότι αν δεν προκύψει ένα ισχυρό ταρακούνημα (big bang) στη Βόρεια Χίο, μετά από είκοσι χρόνια η ευρύτερη περιοχή από τη Βολισσό και πάνω, δε θα έχει σχεδόν κανέναν μόνιμο κάτοικο. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι μια αλήθεια!
Από την άλλη οι αρνητές της φιλοσοφίας του “τίποτα δεν αγγίζουμε” , πρέπει να αντιληφθούν ότι η περιοχή χωρίς καμιά δραστηριότητα θα ερημοποιηθεί.
Χρειαζόμαστε όλοι χρόνο. Θα πρέπει να προκύψουν σοβαρές επιστημονικές μελέτες πρόβλεψης επικινδυνότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Αυτές οι ανεξάρτητες μελέτες θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να αποφασίσουμε καθαρά ( πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος- γιατί όχι;)πως πρέπει να πορευθούμε.
Ταυτόχρονα θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες πως πρέπει να δρομολογηθεί το όλο θέμα και όχι να μπαίνουν στη διαδικασίας του αποφασίζουμε και διατάζουμε.
Πέρα λοιπόν από τις αποφάσεις των Λαϊκών Συνελεύσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να προκύψει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, πιθανών με μια ημερίδα που θα αναλάβει να οργανώσει η Δημοτική Αρχή.
Έχοντας πλήρη γνώση, ας αποφασίσουμε στη συνέχεια αν είναι προς όφελος του νησιού να προχωρήσει μια τέτοια επενδυτική δραστηριότητα ή όχι.
Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική τότε θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος τέσσερις κύριοι παράμετροι:
1 Η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής
2. Η διασφάλιση και ο συνεχής έλεγχος και τήρηση των αυστηρών όρων λειτουργίας του έργου.
3. Η ανταποδοτικότητα ( γιατί αυτά που έχουν ακουστεί αρχικά είναι ψίχουλα)
4. Η αποκατάσταση ( μια διαδικασία η οποία να προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος και όχι στο τέλος, με δεσμευμένα κεφάλαια από την αρχή για αυτό το σκοπό)
Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική θα πρέπει να οριοθετήσουμε άμεσα ένα πλαίσιο με προτάσεις και δράσεις, εφικτές που θα δώσουν πνοή στην περιοχή για να παραμείνει ζωντανή.
Δε χρειάζονται δογματισμοί, χρόνος χρειάζεται και ώριμες, ανιδιοτελείς και εφικτές προτάσεις.
Είμαι σίγουρος ότι η επιστημονική γνώση και η ενημέρωση που θα προκύψει θα παρέχουν τη δυνατότητα λήψης των πλέον ορθών αποφάσεων.
ΥΓ: Με όλο αυτόν τον ξεσηκωμό που έχει προκληθεί για την περιοχή, ίσως είναι και μια τελευταία ευκαιρία να τη σώσουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.