Μπορούμε με υπερηφάνεια να δηλώσουμε ότι το γηροκομείο αυτό πολύ απέχει από τα Μπαγκλαντέζικα, όμως έχει να ζηλέψει τα γηροκομεία των προηγμένων χωρών, γιατί παρουσιάζει μερικές ελλείψεις σοβαρές. Αυτές πάλι δεν εξαρτώνται από τους υπεύθυνους αλλά από το οικονομικό, που τελικά εξαρτάται από την οικονομική προσφορά των συμπολιτών μας.
Ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με το εσωτερικό του ιδρύματος γιατί γνωρίζουμε τις κοπιώδης και αποτελεσματικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων σχετικά με την καθαριότητα, τη διατροφή των τροφίμων καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους μέριμνα.
Όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι τρόφιμοι έχουν δυτή υπόσταση, έχουν δηλαδή σωματικές ανάγκες έχουν όμως και ψυχικές, γιατί με τα γεράματα αρρωσταίνει το σώμα αρρωσταίνει όμως και η ψυχή. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε και τη ψυχή ζωντανή και αυτό γίνεται με την εργασιοθεραπεία για να μην περιθάλπουμε ρομπότ. Άλλος παράγοντας ψυχολογικός είναι το καθιερωμένο στην αλλοδαπή λεωφορείο του ιδρύματος με το οποίο θα πηγαίνουμε όσους ηλικιωμένους μπορούν την Άνοιξη στο βουνό, το Καλοκαίρι στον Ναγό, το Χειμώνα στον Άγιο Νικόλα, στο Ομήρειο και αλλού.
Το γηροκομείο αν και διαθέτει χώρο, λόγο έλλειψης χρημάτων δεν διαθέτει ειδικευμένη εργασιοθεραπεύτρια. Όλοι θα γεράσουμε και απευχόμαστε να καταλήξουμε στα γηροκομεία όμως ‘’μηδένα προ του τέλους μακάριζε’’ και για τον επιπρόσθετο αυτό λόγο, τα γηροκομεία μας πρέπει να είναι ανθρωπινά. Οι τρόφιμοι κάποτε ήταν όμορφες κοπέλες και αγόρια δυνατά που απολάμβαναν τις χαρές της ζωής. Τώρα η φύση και ο Θεός τους κατάντησε σκελετωμένα συρρικνωμένα κορμάκια που όμως νοσταλγούν την παλιά τους ζωή. Για να λειτουργήσουν κανονικά πρέπει να σκέπτονται, πρέπει να κατασκευάζουν αντικείμενα να διαβάζουν, να μιλούν και κυρίως να ξεφεύγουν από τους τέσσερις τοίχους του ιδρύματος.
Ζούμε τη σύγχρονη εποχή που οι οικογενειακές ανάγκες των παιδιών μας είναι πολλές και αγχωτικές. Δε μπορούν πια να μας συμπαρασταθούν αποτελεσματικά. Αναγκάζονται μας εμπιστευτούν στο σπίτι στην κάθε αμφίβολου χαραχτήρα ανειδίκευτη, απαίδευτη, χωριάτα αλλοδαπή, που δε ξέρει να χειριστεί με αξιοπρέπεια τον περήφανο χαρακτήρα μας, ούτε ανώδυνα τις σωματικές και ψυχικές αρρώστιες των γηρατειών μας. Το σωστό γηροκομείο παρέχει αγάπη και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.
Στα γηροκομεία δεν παρκάρουμε ψυχές. Ένα μικρό, παλιό σχολικό λεωφορείο με ράμπα για καροτσάκια δεν κοστίζει πολλά. Δέκα οικονομικοί παράγοντες του τόπου μας μπορούν άνετα να το αγοράσουν. Όμως ας μην τα περιμένουμε όλα από αυτούς, ούτε από το άχρηστο κοινωνικό κράτος μας, ας κάνουμε κάτι και εμείς, γιατί χωρίς την παρουσία μας αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, θα παραμείνει ανολοκλήρωτη. Ας πούμε ότι το κάνουμε για την ψυχή ή την υγεία των γονιών μας, ας υπερηφανευτούμε ότι δεν υστερούμε σε όλα έναντι άλλων χριστιανικών λαών.
Κάνετε μια δωρεά, ή γραφτείτε με ένα δεκάεβρο ή περισσότερα μηνιαίοι συνδρομητές, για να έχετε ελαφριά τη συνείδηση, την εκτίμηση των συνανθρώπων σας και την αγάπη του Θεού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.