13.9.2022 7:06

Μήπως ήρθε η ώρα για τη νέα Βιβλιοθήκη Κοραή;

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν από λίγες ημέρες, 26 καθηγητές πανεπιστημίου από τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν το νησί της Χίου και τη βιβλιοθήκη Κοραή στα πλαίσια θεματικής κρουαζιέρας για τη δημοκρατία. Με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και κατόπιν προσωπικής επίσκεψης της βιβλιοθήκης προ ολίγων μηνών, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις.

Ας ξεκινήσουμε γράφοντας το αυτονόητο. Η βιβλιοθήκη Κοραή, που είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες της Ελλάδος, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη Χίο στον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων διαθέτοντας μια πλούσια συλλογή βιβλίων, χειρόγραφων, εφημερίδων καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα όπως πίνακες, νομίσματα, χάρτες κ.α. Παράλληλα, το κτήριο στολίδι στο οποίο στεγάζεται κοσμεί το κέντρο της πόλης μαζί με αυτά του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, του 1ου Γυμνασίου και του Μητροπολιτικού ναού.

Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον και για τον πλέον αδαή επισκέπτη πως οι συλλογές της βιβλιοθήκης ασφυκτιούν στις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Το αναγνωστήριο είναι μεν ιδιαίτερα φιλόξενο ωστόσο μήπως έχει παραμείνει σε μια άλλη εποχή; Οι δεκάδες τόμοι ακουμπισμένοι ακόμα και πάνω στα περβάζια των παραθύρων δεν είναι ούτε πρακτικό αλλά ούτε και όμορφο θέαμα. Η πρώτη σημαία της απελευθέρωσης του 1912 (που στη θέα της και μόνο σε πιάνουν ρίγη συγκίνησης) τοποθετημένη σε μια προθήκη πάνω από μια πόρτα βρίσκεται άραγε στη θέση που πραγματικά της αρμόζει; Η δε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή με τα προσωπικά αντικείμενα του Κοραή μήπως αδικείται στριμωγμένη σε μια σκοτεινή αίθουσα; Ενώ η λαογραφική συλλογή Αργέντη στον 1ο όροφο μήπως τελικά καταλαμβάνει δυσανάλογα πολύ χώρο; Για να μην αναφερθούμε στην παλαιότητα του κτηρίου ή τους χιλιάδες ιστορικούς τόμους που μένουν στην αφάνεια αναξιοποίητοι.

Κατόπιν συζητήσεως με το ιδιαίτερα πρόθυμο κι ευγενικό προσωπικό της βιβλιοθήκης κατάλαβα πως η βιβλιοθήκη πάσχει από τραγική υποστελέχωση και πως το κτηριακό της πρόβλημα είναι ιδιαίτερα παλιό δίχως μέχρι στιγμής την παραμικρή εξέλιξη προς εξεύρεση λύσης.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, μετά από 40 (και βάλε…) χρόνια στην Ε.Ε. κι ενώ έχουμε ανακαινίσει, που λέει ο λόγος, ακόμα και κοτέτσια με ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν βρέθηκε ένα πρόγραμμα να εντάξουμε τον εκσυγχρονισμό αυτού του στολιδιού της Χίου και του Βορείου Αιγαίου;

Με πρωτεργάτες το αξιόλογο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, Δήμου Χίου και Περιφέρειας, δεν θα μπορούσε να εκπονηθεί μια σύγχρονη κτηριακή και μουσειολογική μελέτη η οποία και στη συνέχεια να υλοποιηθεί;

Όσον αφορά το κτηριακό, σε περίπτωση αδυναμίας επέκτασης στο υπάρχον οικόπεδο, δεν θα μπορούσε να εξετασθεί και η λύση που ακολουθήθηκε από την Εθνική βιβλιοθήκη στην Αθήνα; Όπου δηλαδή το ιστορικό κτήριο παρέμεινε στην οδό Πανεπιστημίου ενώ η νέα πια Εθνική βιβλιοθήκη στεγάστηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε άλλο σύγχρονο οίκημα στην Καλλιθέα.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Κέρκυρα όπου υπάρχει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο Καποδίστρια το οποίο φωτίζει τη ζωή και την προσωπικότητα του εμβληματικού πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, στεγαζόμενο στην πάλαι ποτέ οικία του. Μήπως λοιπόν θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, η νέα βιβλιοθήκη Κοραή να περιλαμβάνει και ένα μουσείο αφιερωμένο στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Αδαμάντιου Κοραή και την τεράστια προσφορά του στην πατρίδα;

 

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

12.09.2022

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ