Στις 12 Μαρτίου 2017 συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Παντελεήμονος Φωστίνη (+ 1962).
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης υπήρξε μια μεγάλη εκκλησιαστική μορφή του 20ου αιώνα. Περί τούτου έχω συγγράψει και δημοσιεύσει στο παρελθόν εμπεριστατωμένα αφιερώματα, τόσο στον τοπικό Τύπο όσο και σε έντυπα θρησκευτικού περιεχομένου πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Ιεράρχης με πλούσιο ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Φλογερός πατριώτης, με έντονη εθνική και αντιστασιακή δράση (μέλος της Οργάνωσης "Μίδας 614") –αναγνωρισμένοι οι αγώνες του στην Ελλάδα και το Εξωτερικό–, Κληρικός που συνόδευσε τον Ελληνικό Στρατό στην Οδησσό, στη Βόρειο Ήπειρο, στη Μέση Ανατολή, στα πεδία των μαχών. Οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες έκλαιγαν όποτε τους μιλούσε και πριν από κάθε μάχη τους μετέδιδε τα Άχραντα Μυστήρια. Έζησε ο ίδιος από κοντά τρεις πολέμους. Δεινός ρήτορας, εκλεκτός συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που συναρπάζουν, άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας (στον προφορικό και γραπτό λόγο), ιδρυτής φιλανθρωπικών σωματείων με τεράστια προσφορά.
Χάρη στις δικές του ενέργειες σώθηκαν εκατοντάδες σεισμόπληκτα, ορφανά παιδιά, από τα νησιά του Ιονίου. Τα φιλοξένησε στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος (ΙΤΑΠ) Λιβαδίων, το οποίο εκ βάθρων ανήγειρε. Τα σπούδασε, τα γαλούχησε, τα έθρεψε και τα αποκατάστησε επαγγελματικά και οικογενειακά. Πολλά ακολούθησαν το δρόμο της ιεροσύνης, φθάνοντας μέχρι τα ύψιστα διακονήματα της Αρχιεροσύνης. Βρήκαν κοντά του στοργή και θαλπωρή. Στάθηκαν στα πόδια τους όρθια !
Εκατοντάδες ήσαν και τα Χιωτόπουλα, που σπούδασαν στην Αθήνα διαμένοντας στο πενταόροφο κτίριο του "Οίκου Χίου Φοιτητού", που ο ίδιος ίδρυσε, συντηρούσε και είχε την επιμέλεια λειτουργίας του, στην οδό Βουλγαροκτόνου 30.
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης είναι ο μοναδικός –ίσως– Μητροπολίτης Χίου που κατέλιπε "χειροπιαστό", έμπρακτο έργο, εμφανές μέχρι σήμερα, μισό και πλέον αιώνα μετά το θάνατό του. Επίσης, ο μοναδικός που κατέλιπε ολόκληρη την προσωπική του περιουσία στην Εκκλησία και τα Σωματεία που ίδρυσε.
Ακόμη και στις μέρες μας, τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, με τα παρακείμενα οικήματα, είναι έργα δικά του και χρησιμοποιούνται στο έπακρον.
Το ΙΤΑΠ μέχρι σήμερα επιτελεί ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, κυρίως ως προς την ενίσχυση φοιτητών. Έχει δε καταστεί Μέγας Ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο δώρισε την πολυκατοικία της οδού Βουλγαροκτόνου 30, αλλά και μεγάλη οικοπεδική έκταση στα Λιβάδια, για την ανέγερση των εκεί υπαρχουσών φοιτητικών εστιών-κατοικιών. Στον χώρο του ΙΤΑΠ φιλοξενείται -κατά περιόδους- εμπερίστατη οικογένεια ή οποία διαμένει εκεί με μοναδική υποχρέωση τον ευπρεπισμό και την καθαριότητα του χώρου του ΙΤΑΠ και των ιερών προσκυνημάτων του. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν αρκετά παρεκκλήσια και μια αρχιτεκτονική διάταξη του περιβάλλοντος χώρου που παραπέμπει στην Αγία Γη, τους Αγίους Τόπους και τα εκεί ευρισκόμενα ιερά προσκυνήματα. Το ΙΤΑΠ είναι ένα πιστό αντίγραφο των Αγίων Τόπων, όπως κατέγραψε και μετέφερε στη Χίο ο θρυλικός Ιεράρχης. Στο ΙΤΑΠ έχει ιδρυθεί κι ένα -υπέροχο και εξαιρετικό- εκκλησιαστικό μουσείο με εκθέματα, ιερά σκεύη, Εικόνες, Αρχιερατικά Άμφια και τα παράσημα (περί τα 30 έχει λάβει ο Ιεράρχης) του μακαριστού Ποιμενάρχη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, επικοινωνούν πολλοί πρώην τρόφιμοι του ΙΤΑΠ (που φιλοξενήθηκαν είτε στη Χίο, είτε στην Αθήνα) οι οποίοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το Ίδρυμα για την στήριξη και μακαρίζουν τον αοίδιμο Παντελεήμονα. Μάλιστα ορισμένοι, στέλνουν από το υστέρημά τους μικρή οικονομική ενίσχυση, ώστε και σήμερα να βοηθηθούν φοιτητές (όπως εκείνοι στα νειάτα τους), αλλά και να συντηρηθούν οι χώροι, τα κτίρια και τα προσκυνήματά του.
Το Σάββατο 11/03 ε.ε. το ΔΣ του ΙΤΑΠ τέλεσε Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο ετήσιο Μνημόσυνο του Ιδρυτή του, Μητροπολίτου Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη και των διατελεσάντων μελών του Ιδρύματος, των Δωρητών, Αφιερωτών, Ευεργετών, Τροφίμων του, καθώς και των Κληρικών που ιεράτευσαν ή διακόνησαν σ΄ αυτό. Παρέστησαν δεκάδες ευλαβείς πιστοί. Κατά την Επιμνημόσυνη Δέηση, στον κεντρικό Ναό του ΙΤΑΠ, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος, ο κ. Παναγιώτης Καλαμπόκης εξεφώνησε το –ωραίο σε συναισθηματικό λυρισμό– επιμνημόσυνο άρθρο-ποίημα του Χιώτη λογοτέχνη Ματθαίου Μουντέ, με τίτλο "ΤΟ ΟΡΦΑΝΟ ΝΗΣΙ", που συνέγραψε την Μεγάλη Παρασκευή του έτους 1962 προς τιμήν του μακαριστού Αρχιθύτη της Χίου. Προτείνουμε, σε όσους επιθυμούν, να το αναζητήσουν, να το διαβάσουν και θα συγκινηθούν από τα τόσο ζωντανά, φυσικά και παραστατικά λόγια του Ματθαίου Μουντέ για τον Παντελεήμονα Φωστίνη.
Ευχόμαστε το ΙΤΑΠ να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να επιτελεί το θεάρεστο έργο του, γνωστό στη Χιακή κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Λιβαδίων και να μακαρίζει και γεραίρει τη μνήμη του αειμνήστου Ιδρυτού του. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς, το ΔΣ, τα μέλη και τους φίλους του ΙΤΑΠ για τον αγώνα που δίνουν και για τον κόπο που καταβάλλουν, αφιλοκερδώς και ανυστερόβουλα, επ΄ ωφελεία των συμπολιτών μας.
Ας μου επιτραπεί, με την παρούσα ευκαιρία και μια προσωπική (δική μου) υπόμνηση-σκέψη: Πρέπει, πλέον, έπειτα από 55 έτη, να πραγματοποιηθεί η ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων του μακαριστού Ιεράρχη, εκ του τάφου του. Και αυτά να εναποτεθούν στο παρακείμενο (του τάφου του) Ναίδριο της Αναστάσεως του Κυρίου, σε ειδική θέση και ασφαλή θυρίδα. Ή στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος, πλησίον του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου. Εκεί μπορεί να τελείται και Θεία Λειτουργία, αλλά και Τρισάγιο, σε στεγασμένο χώρο. Οφείλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη του φλογερού Ιεράρχη και με τον τρόπο αυτό.-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.