6.4.2023 15:25

Μονόδρομος η βιοκαλλιέργεια της Μαστίχας

Όταν μέσω του κειμένου μου "Μήπως ήρθε η ώρα της βιοκαλλιέργειας για την Μαστίχα" το οποίο δημοσίευσαν όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε., προσπάθησα με μεγάλη διακριτικότητα να στηρίξω τα επιχειρήματα μου, για ποιους λόγους επιβάλλεται να γίνει αυτή η μεταστροφή στον τρόπο παραγωγής της μαστίχας. 

Επιχειρήματα με τα οποία παρότρυνα όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση αυτής της μεγάλης τομής. 

Μία τομή που η όποια επιτυχία της πίστευα και πιστεύω, ότι πρώτιστος επιβάλλεται να στηριχθεί από τους κρατούντες το τιμόνι της Ε.Μ. Χίου, στους οποίους θα πέσει το περισσότερο βάρος από το κόστος των όποιων πρωτοβουλιών θα απαιτηθούν, για την εμπέδωση αυτού του εγχειρήματος. 

Πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπεδωθεί στους ίδιους τους μαστιχοπαραγωγούς, πως εκτός των άλλων το οικονομικό όφελος μιας παραγωγής δεν εξαρτάται από την ποσότητα του προϊόντος αλλά από την ποιότητα του, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αφενός με το σεβασμό προς το περιβάλλον και αφετέρου με σεβασμό της υγείας αυτών που το καταναλώνουν και αυτών που το παράγουν. 

Παρότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα προηγήθηκαν και ακολούθησαν αξιόλογα κείμενα τα οποία εμπεριστατωμένα κατέγραφαν την ανάγκη για ένταξη της μαστίχας, στη νέα τάση παραγωγής των προϊόντων. 

Μια τάση που ακολούθησαν και ακολουθούν σχεδόν όλοι οι παραγωγοί των προϊόντων στα πλαίσια της βιοκαλλιέργειας. Μια τάση που είναι μονόδρομος στην νέα τάξη πραγμάτων, αλλά ελπιδοφόρα για το περιβάλλον, τους χρήστες και τους παραγωγούς των προϊόντων. 

Η πρόσφατη και ανέλπιστη απάντηση σε πρόταση του ΕΠΠΟΧΙ εκτός ότι ήταν ατυχέστατη, άφησε να αιωρούνται πολλά ως προς τις προθέσεις και την συνέχιση ή μη αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης. 

Μια κατάσταση της οποίας τα προβλήματα που δημιουργεί, δεν επιλύονται με προσωπικές προσεγγίσεις και αντεγκλήσεις. 

Αντεγκλήσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά αποπροσανατολίζουν και τους ίδιους τους μαστιχοπαραγωγούς. 

Επειδή σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, επιβάλλεται πρωτίστως αυτοσυγκράτηση. 

Μια αυτοσυγκράτηση που δεν θα είναι μόνο προς όφελος του μοναδικού αυτού προϊόντος, αλλά και του ίδιου του τόπου μας, για να συνεχίσει να προσφέρει τις μοναδικές ομορφιές του και στις επόμενες γενιές.


Υ.Γ Αυτές οι ανησυχίες μας για την μαστίχα και το περιβάλλον δεν είναι σημερινές, έχουν τουλάχιστον μία 25ετία, όταν με πρωτοβουλία του Ε.Κ. Χίου που είχα την τιμή να ήμουν πρόεδρος του, καταφέραμε για πρώτη φορά σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων και την Διοίκηση της Ε.Μ. Χίου, να μετρηθούν από το Κ.Υ.Α.Ε. του Υπουργείου Εργασίας και την Τοπική Επιθεώρηση, οι βλαπτικοί παράγοντες σε χώρους καθαρισμού και επεξεργασίας της μαστίχας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ