Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να πετύχει επ’ ωφελεία όλων μας, κύρια όμως δίνοντας τη δυνατότητα να κρατηθούν τα παιδιά μας στον τόπο μας.
Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή το Πανβρονταδουσιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου στην ΠΕΚΕΒ με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της συνένωσης του Βροντάδου.
Η προσπάθεια οργάνωσης του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα δύσκολή και επίπονη και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δούλεψαν για αυτό.
Ακούστηκαν πολλά, άλλα λιγότερο ουσιώδη και άλλα περισσότερο. Κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις που δε θα πρέπει να παραμείνουν στα λόγια. Και το λέω αυτό γιατί η απλή μεταφορά αυτών των προτάσεων και των σκέψεων στους αρμόδιους θεσμικούς και μη φορείς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δε φτάνει. Οι προτάσεις αυτές, αν δεν ενεργοποιηθούν από όλους εμάς, θα παραμείνουν σε κάποια συρτάρια πολιτικών προσώπων, άκαρπες για πολλά χρόνια, όπως συμβαίνει συνήθως. Θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα πολύ μικρό μέρος της εισήγησης μου στο Πανβρονταδουσιακό Συνέδριο, που το θέμα της ήταν η τουριστική ανάπτυξη στο Βροντάδο:
«Τώρα ένα άλλο ερώτημα θα έρθει στη σκέψη μας: Πως θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά;
Θεωρώ ότι όλοι εμείς – και αύριο περισσότεροι – και όχι οι άλλοι όπως συνηθίζουμε να λέμε ότι φταίνε. Όλοι εμείς λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες του Βροντάδου που εμπλεκόμεθα έμμεσα ή άμεσα με το τουριστικό προϊόν, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης για την ενίσχυση του Βροντάδου ως προορισμό.
«Η ισχύς εν τη ενώσει.»
Στην ένωση υπάρχει δύναμη, όπως αναφέρεται στο αρχαίο ρητό.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη σύσταση ενός αστικού μη κερδοσκοπικού φορέα με εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο (αυτό έχει επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους από άλλες περιοχές), που θα έχει ως μέλημα του, βάσει του καταστατικού του, την τουριστική και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του Βροντάδου. Μέσα σε αυτόν το φορέα θα μπορούσε να λειτουργήσει – ας το ονομάσουμε έτσι - ένα «παρατηρητήριο ανάπτυξης» που σε συμβουλευτικό επίπεδο και φυσικά όχι δεσμευτικό, θα έδινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενημερώσεις, προτροπές, συμβουλές κ.λπ.
Πέρα των άλλων ο αστικός μη κερδοσκοπικός φορέας θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος προώθησης όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον τόπο μας από διάφορους φορείς με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.»
Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, κατέθεσα με την εισήγηση μου στο Πανβρονταδουσιακό Συνέδριο. Επανέρχομαι σήμερα θέλοντας να ενισχύσω την άποψη ότι όλοι εμείς, συντονισμένα και μεθοδευμένα, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης του Βροντάδου. (Σε επίπεδο πολιτισμού και παιδείας νομίζω ότι τα πηγαίνουμε περίφημα, αν και πάντα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.) Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολικά δύσκολο, αρκεί να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια από μια μεγάλη μερίδα της βρονταδούσικης κοινωνίας.
Σήμερα έρχομαι θέλοντας να ανοίξω αυτή την πρόταση ακόμα περισσότερο, δίνοντας ένα διαφορετικό ερέθισμα για τη δημιουργία ενός φορέα – ομίλου-συλλόγου, που θα έχει ως κύριο στόχο, βάση του καταστατικού του, που αυτό θα προκύψει ύστερα από ευρεία συζήτηση, την οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία του Βροντάδου και των πολιτών του.
Δυνάμεις και κουράγιο υπάρχουν από όλους μας. Έξω από κόμματα, έξω από παρατάξεις ο φορέας – όμιλος – σύλλογος, που θα έχει φυσικά εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο που θα εναλλάσσεται βάση καταστατικού, θα συζητά, θα προτείνει, θα ενημερώνει, θα πιέζει, θα προτρέπει, θα συμβουλεύει, θα σχεδιάζει, θα προσπαθεί, θα υλοποιεί, θα βοηθάει, θα ενισχύει, θα προβάλει, θα προωθεί το Βροντάδο, έχοντας σα στόχο την οικονομική πρόοδο και ευημερία του.
Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να πετύχει επ’ ωφελεία όλων μας, κύρια όμως δίνοντας τη δυνατότητα να κρατηθούν τα παιδιά μας στον τόπο μας. Σε αυτή την προσπάθεια δε πρέπει να λείψει κανείς: απλοί πολίτες, νέοι άνθρωποι, προσωπικότητες, στελέχη και επιστήμονες που διαμένουν ή μη στο Βροντάδο, που σαν αρχικό πυρήνα και στόχο θα έχουμε την αγάπη μας για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.
Και επειδή δε θα πρέπει να μένουμε στα λόγια, αν κάποιοι συμφωνούν, ας ξεκινήσουμε μια κουβέντα έχοντας σα στόχο την υλοποίηση μιας περίπου τέτοιας πρότασης, γιατί ζυμώσεις, ιδέες και προτάσεις θα προκύψουν και άλλες μέσα από το διάλογο.
Υ.Γ. : Αν κάποιοι θέλουν να διαβάσουν το σύνολο της εισήγησης μου στο Πανδρονταδουσιακο Συνέδριο θα μπορούσα να τους αποστείλω την εισήγησημε mail.
E-mail:mound1@otenet.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.