Η ιστορία όταν γράφεται ακολουθεί λογοτεχνικούς κανόνες όμως δεν είναι λογοτεχνία. Είναι εξαιρετικά επισφαλές να κάνεις πολιτική ανιστόρητος.
Στις κρίσιμες περιόδους για το έθνος την επιλογή της σωστής πλευράς δεν επηρέασε ο συναισθηματισμός αλλά η μελέτη της ιστορίας και το εθνικό συμφέρον.
Ο κακός μας γείτονας η Τουρκία απειλεί για άλλη μια φορά την εθνική μας υπόσταση και την ομαλή κοινωνική, οικονομική και πολιτική μας ηρεμία.
Δύο παράγοντες εξέτρεψαν την Τουρκία προς την παραφροσύνη έναντι της χώρας μας. Το πρώτο ότι κατρακυλήσαμε στην ‘’ακολασία’’ γενικής χαλαρότητας, παραβλέποντας βασικούς κανόνες επιβίωσης και το δεύτερο η εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ρωσία.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων ετών προκύπτει ότι η εξέλιξη της επιδείνωσης έχει παράλληλη πορεία, κυρίως, με την πρόοδο βελτίωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών διατηρούν για αιώνες σε διαρκή σύγκρουση την Ρωσία με την Τουρκία με την δεύτερη να έχει υποστεί στρατηγικές ήττες.
Οι διαφορές μπορεί να έχουν επιφανειακά επουλωθεί από το γεγονός ότι η Τουρκία ευρίσκεται στην 4η θέση μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ρωσίας όμως μια ‘’απροσεξία’’ του υπερόπτη Ερντογάν μπορεί να θρυμματίσει την κρούστα.
Την ποιότητα των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν γνωρίζω πώς μπορεί να επηρεάσει η διπλωματία της Ελλάδας περιθώρια όμως ενίσχυσης των Ελληνορωσικών σχέσεων αναμφισβήτητα υπάρχουν.
Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας ιστορία. Οι μεγάλες ζημιές που υπέστη ο αυτοκρατορικός μεγαλοϊδεατισμός των γειτόνων μας προήλθαν από το γεγονός ότι δεν τα κατάφεραν ποτέ στην θάλασσα.
Η ανακοπή της ευρωπαϊκής επέλασης των Οθωμανών επήλθε με την καταστροφή του στόλου τους στην Ναύπακτο (1571), η Ρωσική παρουσία στις ζεστές θάλασσες επιβλήθηκε μετά την συντριβή του Οθωμανικού στόλου στον Τσεσμέ (1770), η δημιουργία του ελληνικού κράτους επισφραγίστηκε από την ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) και τέλος η σύγχρονη Ελλάδα επέτυχε τα σημερινά σύνορά της και την μέχρι σήμερα επιβίωσή της από την υπεροχή της ναυτικής της δύναμης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι Τούρκοι φαίνεται ότι παίρνουν πιο σοβαρά από εμάς την ιστορία. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική τους έναντι της Ελλάδας εμπεριέχεται στο σχέδιο ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ με αιχμή το δόγμα ‘’Ισχυροί στην θάλασσα, ασφαλείς στην Πατρίδα. Παρόντες στην θάλασσα, σημαίνοντες στον κόσμο’’.
Τον δεύτερο από τους δύο παράγοντες που προανέφερα που ενθαρρύνουν την τουρκική αναθεωρητική πολιτική δεν μπορούμε να τον επηρεάσουμε ουσιαστικά μόνο ο χρόνος και η διπλωματία θα βοηθήσουν. Ας συνεγερθούμε για την εξάλειψη του πρώτου της χαλαρότητας.
Η Τουρκία αποτελεί πολύπλευρη και πραγματική εθνική απειλή. Θα νοιώσει την αδυναμία των στόχων της όταν αρχίσουμε την ανασυγκρότηση κυρίως από την ισχύ μας στην θάλασσα, στο γαλάζιο Αιγαίο.
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.