Αγαπητοί φίλοι,
Περπατώντας κανείς σε ορισμένες γειτονιές της πόλης της Χίου, αν για μια στιγμή γυρίσει την πλάτη του στη θάλασσα και κοιτάξει γύρω του, δεν θα μπορούσε κάλλιστα να μπερδευτεί νομίζοντας πως βρίσκεται στην… Αθήνα;
Και πώς να αισθανθεί διαφορετικά όταν το τρίπτυχο: πυκνή δόμηση, στενοί δρόμοι και απουσία ελεύθερων χώρων-πρασίνου είναι αρκετά συχνό και στη Χίο και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας… Ευτυχώς που το μελτεμάκι και η αύρα της θάλασσας κάπως σώζουν την κατάσταση!
Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος…
Πριν από λίγους μήνες ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασε μια πρωτοβουλία δημιουργίας μικρών πάρκων σε διάφορα σημεία της πόλης, τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, βασιζόμενος στο επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.
Εν ολίγοις μικρές εκτάσεις γης (π.χ. 100-750 τ.μ.) ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων που έχασκαν εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένες και απεριποίητες σε διάφορες γωνιές της πόλης, μετατράπηκαν σε μικρές οάσεις πρασίνου μεταμορφώνοντας (σε επίπεδο γειτονιάς) το αστικό τοπίο. Με άλλα λόγια, χέρσα οικόπεδα που είχαν αφεθεί στην τύχη τους και είχαν γεμίσει με μπάζα, χόρτα και σκουπίδια αναγεννήθηκαν σε πάρκα τσέπης.
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πέντε τέτοια πάρκα τσέπης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας (Κυψέλη, Παγκράτι, Κολωνό, Κεραμεικό και Σεπόλια) τα οποία και αγκαλιάστηκαν άμεσα από τους κατοίκους…
Πέρα δε από την αναμφισβήτητη αισθητική αναβάθμιση, μια τέτοια χαμηλού κόστους παρέμβαση, δημιουργεί πολύτιμους δημόσιους χώρους αναψυχής ενώ οι φυτεύσεις συμβάλλουν και στη μείωση του θορύβου και της θερμοκρασίας. Με άλλα λόγια μια γειτονιά αλλάζει και γίνεται πιο ανθρώπινη και πιο φιλόξενη…
Κάν΄το όπως η Αθήνα!
Ο δήμος Χίου που έχει στην ιδιοκτησία του μερικές χιλιάδες ακίνητα (αστικά και αγροτικά) εκ των οποίων μάλιστα σημαντικός αριθμός βρίσκεται εντός της πόλης, δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι ανάλογο; Δηλαδή, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, να μετατρέψει με μικρό κόστος ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα σε πάρκα τσέπης;
Μπορεί για την Αθήνα πέντε μικρά πάρκα να αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του τσιμέντου, ωστόσο στη Χίο ακόμα και 2 ή 3 τέτοια πάρκα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά το αστικό τοπίο.
Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα συνεδρίασε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα επιτροπή αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας η οποία και θα ήταν η ιδανική για να υποδείξει τα καταλληλότερα εξ΄αυτών.
Ενδεχομένως ορισμένα από τα εν λόγω δημοτικά ακίνητα να περιλαμβάνουν κι εσωτερικά οικόπεδα (π.χ. περιβόλια) τα οποία θα μπορούσαν κι αυτά να αξιοποιηθούν μετά από κατάλληλη διαμόρφωση (δημιουργία πρόσβασης, προσθήκη αστικού εξοπλισμού και φωτισμού, ενδεχομένως επιπρόσθετες φυτεύσεις κλπ.). Ενώ κάποια άλλα ίσως άξιζε να μετατραπούν σε μικρούς χώρους στάθμευσης ανακουφίζοντας κι αυτό το μείζον πρόβλημα στις γειτονιές.
Βρε μπας και υπάρχει κανένα παρατημένο δημοτικό οικόπεδο στη γειτονιά σας;
Χρήστος Παπαχρήστου
Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής
Γενεύη, 07.09.2021
Υ.Γ.1.: Τα πάρκα διατηρούνται καθαρά και φροντισμένα όχι μόνο από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά κυρίως από το σεβασμό όλων μας.
Υ.Γ.2.: Και μια κουβέντα για τις "μεγάλες" αναπλάσεις. Ενώ ο Δημοτικός Κήπος φαίνεται να παίρνει το δρόμο του, τα 7,5 στρέμματα του Χωρέμικου περιμένουν πάντοτε ένα όραμα για να αξιοποιηθούν…
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.