Πέντε χρόνια πέρασαν ήδη από τον θάνατο της Πόλυς Σταμπόλου, Διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χίου για σαράντα χρόνια, δραστήριου μέλους του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και δωρήτριας του χώρου που στεγάζει το σωματείο, και αγαπητής προσωπικότητας στη χιακή κοινωνία.
Η Πόλυ Σταμπόλου ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Κακούλα και της Αριάδνης Ευαγγελινού. Με τις αντίστοιχες διαθήκες μητέρας και κόρης ορίζεται η σύσταση κοινωφελούς ιδρύματος το οποίο θα διαμορφώσει την οικογενειακή κατοικία στον Κάτω Γιαλό ως εκθεσιακό χώρο, αφιερωμένο στην αστική ζωή της Χίου. Πρόκειται για μία υψίστου σημασίας χειρονομία σε μια εποχή που τα διατηρητέα κτίσματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κατεδαφιστούν και που η εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμησή τους παραμένει απροστάτευτη. Το κληροδότημα της Αριάδνης-Αργυρώς Ευαγγελινού και Πολυξένης Κακούλα αποτελεί μία σπάνια περίπτωση διατήρησης αστικής οικίας και οικοσκευής των αρχών του 20ού αιώνα.
Όλα τα κεραμικά και μετάλλινα αντικείμενα της συλλογής φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν κατά την ειδική άδεια του γράφοντος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Οι εντυπωσιακοί χώροι του σπιτιού φωτογραφήθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και βιβλία όπως το Πελινναίο και Τα Χιώτικα Υφαντά.
Ο αριθμός των κεραμικών και πορσελάνινων αντικειμένων ανέρχεται σε 684. Πρόκειται κυρίως για faiences fines του τέλους του 19ου αιώνα, ελάχιστες μεταπολεμικές αγορές και κάποια αντίγραφα χιώτικων οικιακών σκευών κατασκευασμένα στα Αρμόλια το 1976. Ανάμεσα στα μετάλλινα αντικείμενα υπάρχουν δώδεκα ασημένια κουτάλια του γλυκού με Οθωμανική σφραγίδα και τα αρχικά ΝΑ, ένα επάργυρο σερβίτσιο 101 τεμαχίων από το κατάστημα Νησιώτη, στη θήκη του και με την απόδειξη αγοράς, δώρο της Δέσποινας Ευαγγελινού το 1950 στον γάμο της Πόλυς Κακούλα, ένα ρόπτρο από τον κατεδαφισμένο πλέον πύργο της οικογένεια Τρυπούση στα Λιβάδια… Τα περισσότερα έπιπλα κατασκευάστηκαν από τους αδελφούς Μαρή στην Καπέλλα στις αρχές του 20ού αιώνα για το γάμο της αδελφής τους Αγγελικής με τον Γεράσιμο Ευαγγελινό. Κάποια άλλα προέρχονται από το αρχοντικό των Ευαγγελινών στον Κάμπο και από τις κατοικίες τους στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια. Διατηρείται επίσης το οικογενειακό αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών που καλύπτει ολόκληρο τον 20ό αιώνα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.