8.12.2014 11:29

Τοπικοί σχεδιασμοί ευρείας κλίμακας: «Δημοσιοποίηση ή διασκότιση;»

Το κέρδος από την είσοδό μας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» είναι από τη μία η χρηματοδότηση μελετών και έργων γενικότερου ενδιαφέροντος κι από την άλλη η δυνατότητα που δίδεται στον πολίτη να πληροφορηθεί για όλα αυτά με ευθύνη των διοικούντων και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Κι ενώ τα πιο πάνω έχουν γίνει έμπρακτη κατάκτηση των λοιπών ευρωπαίων, στη χώρα μας από προαπαιτούμενο δικαίωμα, έχουν αφεθεί στον «πατριωτισμό» των υπευθύνων.

Προεκλογικά σε όλες τις αναμετρήσεις, όλες σχεδόν οι παρατάξεις φέρονται να αποδέχονται και να επιζητούν τη συμμετοχή των πολιτών, μετεκλογικά, για πολλές από αυτές θεωρείται ενοχλητική.

Οι περισσότεροι σχεδιασμοί κι έργα εκτός από πολυεπίπεδοι είναι πολύ-επηρεαζόμενοι γι’ αυτό και η νομοθεσία έχει προβλέψει σειρά και είδη μελετών που προηγούνται της οποιασδήποτε πολιτικής απόφασης.

Για παράδειγμα, όπως για να γίνει ένα φράγμα με προορισμό ύδρευση ή άρδευση, από τη μία ερευνώνται, εξετάζονται και συνυπολογίζονται όσες δραστηριότητες συντελούνται στη λεκάνη απορροής που συλλέγει τα νερά, κι από την άλλη οι σίγουρες προσδοκώμενες ετήσιες ποσότητες για να επιλεγεί το σωστό μέγεθος και η αντίστοιχη δαπάνη του έργου.

Στο φράγμα Κατράρη, που υπερεκτιμήθηκε η ετήσια παροχή του σε συνδυασμό με ειδικές συνθήκες της γεωλογίας, των πετρωμάτων (ρηγματώσεις) της κοίτης του που δεν ερευνήθηκαν, το αποτέλεσμα απέχει πολύ από την εκτίμηση της μελέτης. Δηλαδή αντί 2.465.000 κυβικών με ύψος βροχής 65 εκ., δεν πλησιάζουμε ούτε τις 500.000.

Ξοδέψαμε όμως περί τα 24 εκ. ευρώ για ένα μεγάλο φράγμα που δεν γεμίζει, ενώ με τα ίδια χρήματα θα κάναμε 4 μικρότερα που θα γέμιζαν.

Κι ερχόμαστε σε ένα άλλο επίκαιρο  θέμα της κατασκευής νέων φυλακών, πιθανά λόγω αλλαγής των προδιαγραφών, σχεδιασμού και κατασκευής των.

Κατ’ αρχήν σε κάθε τόπο και για κάθε δραστηριότητα, ισχύει ή πρέπει να ισχύει, η μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του να εξυπηρετήσει μία νέα δράση χωρίς να μεταβληθούν προς το χειρότερο τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του τόπου και των κατοίκων του.

Η στήλη έχει παρακολουθήσει το θέμα που κάθε τρεις και λίγο- ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους επανέρχεται πιεστικότερο, έχει ακούσει τα ΛΙΓΑ που διαρρέονται στα ΜΜΕ από τις ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ κι έχει αντιληφθεί ότι για πολλούς λόγους η ουσία του αποκρύπτεται η επιμελώς δεν εμφανίζεται στις πραγματικές της διαστάσεις όπως το μέγεθος, ο τύπος, ο αριθμός κρατουμένων, η θέση, το κόστος κατασκευής και οι απαιτούμενες οδικές και λοιπές προσβάσεις και υποδομές με αποτίμηση του κόστους και των τυχόν υποχρεώσεων της τοπικής κοινωνία απέναντι σε αυτές.

Μήπως την επόμενη φορά θα πρέπει να αρνηθεί ο Δήμος Χίου την συμμετοχή του σε κλειστές συσκέψεις και να απαιτήσει πλήρη δημοσιοποίηση του θέματος;

Στη μεγάλη αίθουσα του Ομηρείου να γίνει πλήρης παρουσίαση με σχέδια, διαγράμματα, κοστολόγια, περιγραφές και προδιαγραφές, πριν είναι πολύ αργά για την τοπική κοινωνία, ή οποιαδήποτε ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ λήψη πολιτικής απόφασης. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ