Στην πολιτική δεν πρέπει να ξέρεις μόνο πότε εμφανίζεσαι αλλά και πότε αποχωρείς. Η θετική αύρα του Κώστα Τριαντάφυλλου από το πέρασμα του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα κι η απόφαση του να μην μετεξελιχθεί σε κλασικό Έλληνα πολιτευτή διαρκείας, τον έχει ήδη κατατάξει στις χρυσές εφεδρείες.
Δύσκολα θα του αμφισβητήσει κανείς διάθεση κοινωνικής προσφοράς. Δεν δίστασε από βουλευτής να παραμείνει πρόεδρος ενός τοπικού πολιτιστικού σωματείου και πρόσφατα να ασχοληθεί από διοικητική θέση και με τον κλασσικό αθλητισμό.
Αποδεσμευμένος από το άγχος της πολιτικής επιβεβαίωσης, δείχνει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να διαθέτει συγκροτημένη αντίληψη για τις αδυναμίες του τόπου, αλλά να ορίζει στον κατάλληλο χρόνο τις μελλοντικές προσωπικές του αποφάσεις.
Ένας αναξιοποίητος τόπος
· Πρέπει να απασχολεί οποιονδήποτε θεωρεί τον εαυτό του ενεργό πολίτη το γεγονός ότι επί πολλές δεκαετίες δεν έχουμε πετύχει να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ζούμε σε ένα νησί που έχει τόσα να προσφέρει στον επισκέπτη του. Πρέπει να απασχολεί όλους εμάς, που έχουμε αποφασίσει ότι τη ζωή μας θα την περάσουμε στο νησί κι εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει κάθε φορά, οποιοσδήποτε αναλαμβάνει μία περισσότερη ευθύνη από τον ενεργό πολίτη, να το έχει στο μυαλό του ώστε να το αντιμετωπίσει.
· Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με μία απλή καθημερινή διαχείριση. Αντιμετωπίζεται μόνο εάν αυτός ή αυτοί που έχουν την ευθύνη γνωρίζουν τα προβλήματα, γνωρίζουν τον τόπο και τους ανθρώπους και ταυτόχρονα έχουν το όραμα να αλλάξουν την κατάσταση και να μπορέσουν να πάνε το νησί ένα βήμα παραπέρα.
· Η Χίος έχει ανθρώπους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, παρότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαρροή προς την Αθήνα και το εξωτερικό, που εντείνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Φεύγουν κυρίως όσοι αντιλαμβάνονται ότι το νησί έχει στερηθεί τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να βλέπει να μην εξελίσσεται η κατάσταση στην πατρίδα του, όπως εξελίσσεται σε άλλους τόπους στην Ελλάδα.
Οι αιτίες της στασιμότητας
· Είναι διαφορετικές στις περιόδους που πέρασε το νησί. Υπήρξε μία εποχή ευμάρειας, που μας έκανε να επαναπαυθούμε και να μην τρέξουμε αυτά που έπρεπε να προχωρήσουμε. Στη σύγχρονη Χίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι του νησιού. Στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης αυτό επιτάθηκε εξαιτίας της διαρροής ανθρώπων. Στέρεψαν οι πόροι, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται πια ευκαιρίες. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία πρέπει να βρούμε τις δυνάμεις εκείνες ώστε να ξεκλειδώσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας.
· Πολύ χρήσιμο ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε γενιά που δημιουργούν στον τόπο μας. Επομένως, αν χρειάζεται κάτι το νησί, αυτό είναι η εξωστρέφεια. Όπου υπάρχει εξωστρέφεια, αυτομάτως υπάρχει και επιτυχία. Την εξωστρέφεια πρέπει να την ανακτήσουμε και για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε υποδειγματικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν το μονοπάτι για να περάσουν οι υπόλοιποι. Ως τέτοιες έχουμε τα παραδείγματα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και της «Αριούσιος».
Ο ρόλος της ιδιωτικής οικονομίας
· Είμαι από τους πρώτους που τον καιρό που υπήρχε μία αριστερίζουσα επικράτηση της αντίληψης ότι πρέπει να στέκεσαι ενάντια στην επιχειρηματικότητα, είχα πει ότι για να μοιραστεί ο πλούτος πρέπει πρώτα να υπάρχει. Και αν εσύ έχεις ποινικοποιήσει την επιχειρηματικότητα, ποιος θα τον δημιουργήσει για να κάνεις την αναδιανομή; Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε την ελευθερία να αναπτυσσόμαστε. Αυτό πρεσβεύει η σοσιαλδημοκρατία. Η στρέβλωση, ότι δηλαδή είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ακουμπήσει σήμερα κανέναν προοδευτικό πολίτη, παρά μόνον κάποιους που έχουν μία στρεβλή αντίληψη για το τι σημαίνει σοσιαλισμός.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις εξωτερικής πολιτικής για να καταλάβεις ότι 5 νησάκια μπορούν να φορτωθούν με κόσμο πολύ εύκολα από ένα καθεστώς το οποίο δεν φημίζεται διεθνώς για τη δημοκρατικότητά του.
Το αποτύπωμα του μεταναστευτικού
· Δεν είναι δυνατόν 5 κουκίδες στον χάρτη, 5 νησάκια που έτυχε να βρίσκονται στα σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας, να υποστούν όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης που δεν το άντεξε μία ολόκληρη ήπειρός. Γι αυτό διαφωνώ κάθετα με τη λογική ότι θα κρατάμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά προκειμένου αυτοί να μη διαφεύγουν στο εσωτερικό. Αυτό δηλαδή που προέκυψε μέσα από σειρά λαθεμένων πολιτικών επιλογών μετά το 2015.
· Η προοπτική μας στο μέλλον περνάει μέσα και από τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το αύριο των νησιών μας χωρίς να έχουμε συγκροτημένη πρόταση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαρκές, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τις πολιτικές της ελληνικής πολιτείας.
· Ο πρώτος παράγοντας που θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για το προσφυγικό είναι ότι η Τουρκία κρατά τα κλειδιά των ροών. Υποθέτω ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις εξωτερικής πολιτικής για να καταλάβεις ότι 5 νησάκια μπορούν να φορτωθούν με κόσμο πολύ εύκολα από ένα καθεστώς το οποίο δεν φημίζεται διεθνώς για τη δημοκρατικότητά του. Συνεπώς, η λογική του εγκλωβισμού ατόμων είναι τελείως λαθεμένη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα. Η διαχείριση των ροών μέχρι το 2014 ήταν απολύτως συμβατή και με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την Ε.Ε. και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
· Πρέπει να είναι σαφές ότι το νησί πρέπει να εκφράσει συντεταγμένα και συντονισμένα μία διαφορετική άποψη. Ζητάμε από την Ευρώπη το διαμοιρασμό της ευθύνης και του βάρους της διαχείρισης. Έπειτα πρέπει να υπάρξει ένας συντεταγμένος τρόπος με τον οποίο θα γίνεται αυτή η εσωτερική διαχείριση, που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα νησιά τα οποία ζουν από τον τουρισμό και έχουν μία στενή γεωγραφική οντότητα, άρα και κοινωνική, και δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί περισσότερη πίεση σε αυτά.
· Προσωπικά συμμετείχα στην Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου που συντάξαμε τη γνωμοδότηση για τη Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας αλλά και στη συνέχεια συνυπέγραψα το δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης των Δικηγορικών Συλλόγων κατά της πράξης γεωγραφικού περιορισμού των μεταναστών στα νησιά. Δεν με ενοχλεί καθόλου η ανάπτυξη κινήσεων εκ μέρους της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.
Τα συστατικά της ανάπτυξης
· Αυτό το οποίο πολλά χρόνια ορίζω ως προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια. Το δεύτερο είναι η καινοτομία. Δεν υπάρχει ζωή για μία οικονομία χωρίς καινοτομία. Τρίτος άξονας η εκπαίδευση. Ως βουλευτής είχα πετύχει τη δημιουργία ξενόγλωσσου Τμήματος Ναυτιλίας και Ερευνητικού Κέντρου στη Χίο, το οποίο, δυστυχώς, ακυρώθηκε. Εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η δημιουργία Τμήματος Τουρισμού, γιατί μπορεί να δώσει ώθηση και ιδέες που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη. Η Χίος θα πρέπει να αποκτήσει δυναμικό προσανατολισμό.
· Το νησί πρέπει να ξανασυστηθεί στον τομέα του τουρισμού. Η δημιουργία μιας μεγάλης πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας θα μας τοποθετήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είναι εξίσου σημαντικές οι πρωτοβουλίες που προσελκύουν ειδικές μορφές τουρισμού, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα, που αναδεικνύουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Όπως η διοργάνωση κάθε χρόνο του ημιμαραθωνίου, από το Σύλλογο Chios running. Ή που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, όπως, η αναβίωση του εθίμου της Μόστρας από τον ΜΕΟΘ. Η ιδέα στροφής προς τον τουρισμό έχει ωριμάσει πλέον πάρα πολύ και πιστεύω ότι το έχουμε μετανιώσει που δεν έχουμε ήδη προχωρήσει.
· Το βασικό πρόβλημα από το προσφυγικό είναι η ζημιά στην εικόνα του νησιού. Άρα χρειάζεται ένας έντονος επανακαθορισμός της για να βγει στις μεγάλες τουριστικές αγορές.
Το έλλειμμα της σύνθεσης
· Δυστυχώς σύνθεση δεν υπάρχει. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη υπάρχουν συγκλίσεις. Τοπικά δεν μπορεί να μας χωρίζει κάτι στα ζητήματα του νησιού. Τα προβλήματα έχουν το ίδιο χρώμα και τον ίδιο αντίκτυπο.
· Δεν έχουμε επίσης καταφέρει να καταλάβουμε ότι μέσα από την επίλυση ενός προβλήματος, ωφελούνται όλοι όσοι συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε μία πολυδιάσπαση που δεν μας βοηθά σε μία εποχή πολύ δυσκολότερη για τη Χίο σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει η έννοια νησί.
Βουλή και πολιτικό μέλλον
· Έχω την τύχη να ασκώ ένα ελεύθερο επάγγελμα, να έχω εκπληκτικούς συνεργάτες δίπλα μου και να μην καταλαβαίνω πως περνά η μέρα. Για εμένα η Βουλή ήταν μία τεράστια εμπειρία, γιατί έπεσα στα βαθιά και γνώρισα πολλά.
· Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα με μεγάλες ικανότητες που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους, όπως, για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη.
· Είναι για μένα πολύ μεγάλη τιμή ότι αρκετοί άνθρωποι συζητούν για το τι θα κάνω στις όποιες εκλογές έρθουν. Η πολιτική μου ταυτότητα είναι γνωστή και δεν την έχω υποστείλει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μου τοποθέτηση στην κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερή στη διάρκεια των δύσκολων ετών της κρίσης. Τέλος, είναι εξίσου τιμητικό το ότι διατηρώ μια πολιτική, αλλά κυρίως ανθρώπινη, με τη Φώφη Γεννηματά.
· Ως προς τη συμμετοχή μου στις εκλογές, εθνικές ή αυτοδιοικητικές, δεν το έχω λάβει ακόμα σαν απόφαση. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται στην ώρα τους. Όχι πολύ πριν και όχι πάρα πολύ αργά. Θα ληφθούν οι αποφάσεις όταν έρθει η ώρα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.