Ο γραμματέας της Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Φρ. Σέργης, σε μία συνέντευξη για όλους και όλα.
Ήρθε στη Χίο για πρώτη φορά το 1985 και σχεδόν αμέσως ερωτεύτηκε το νησί. Γεννημένος στο Γλινάδο της Νάξου από κεντρώα οικογένεια, προσκείμενη μέχρι και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ο Φρ. Σέργης γρήγορα δέθηκε με το νησί, δημιούργησε τη δική του οικογένεια μαζί με την Ευαγγελία Μανιτσούδη και σταδιακά αναμείχθηκε με τα κοινά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ενταγμένος στην Aριστερά ο Φρ. Σέργης αποτελεί το παράδειγμα ενός ανθρώπου που μπορεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, χαρακτηριστικό που τον ανέδειξε στο τιμόνι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι και σήμερα.
Αποδεχόμενος ότι η Ελλάδα και η Χίος έχει ανάγκη από συνεργασίες, για πρώτη φορά κάνει λόγο για ανάγκη κοινής πλεύσης του δημοκρατικού χώρου, μη κρύβοντας τις προσδοκίες του για την επομένη των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η γνωριμία με τη Χίο και την Ευαγγελία Μανιτσούδη
Γεννήθηκα στο Γλινάδο της Νάξου ένα χωριό δίπλα στην πόλη της Νάξου κι έμεινα εκεί μέχρι τα προεφηβικά μου χρόνια. Έπειτα πήγα στην Αθήνα προκειμένου να τελειώσω το Λύκειο και συγκεκριμένα στη Γκράβα. Τελειώνοντας το Λύκειο μπήκα στα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων στον Πειραιά κι εκεί γνώρισα την Ευαγγελία, τη γυναίκα μου. Στην Αθήνα μέναμε μαζί αλλά στόχος μας ήταν να φύγουμε και να έρθουμε στη Χίο.
Όταν το 1985 ήρθα στη Χίο εντυπωσιάστηκα, γιατί είδα μία ολοκληρωμένη πόλη με πολιτισμό, κουλτούρα και διασκέδαση. Μου θύμισε πολύ τη Σύρο, γιατί και η Χίος έχει μία αρχοντική μορφή, σε αντίθεση με τα δικά μας νησιά που ήταν φτωχά.
Ο Βροντάδος με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα τα σημεία. Με εντυπωσίασαν τα σπίτια με τους κήπους, οι μονοκατοικίες που είναι αμφιθεατρικά κτισμένες και έχουν θέα στη θάλασσα. Από τότε είπα ότι θα ήθελα να έρθω να ζήσω στη Χίο, κάτι που έγινε λίγο αργότερα.
Η Αριστερά, η οικογένεια των… Πασόκων και οι πρώην σύντροφοι
Η εμπλοκή μου με τα κοινά προέκυψε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Όταν ήμουν φοιτητής ασχολούμουν ενεργά. Πάντα είχα μία καλή σχέση με την Aριστερά. Προέρχομαι από μία κεντρώα οικογένεια που ψήφιζε και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Πίστευα πάντα από μικρός ότι η Αριστερά πρέπει να βρει έναν δρόμο ρεαλισμού, αν και ήμουν σε ακροαριστερές οργανώσεις. Το να αλλάξεις τον κόσμο με επαναστατικές μεθόδους είναι λίγο παρατραβηγμένο και δεν νομίζω ότι είναι εφικτό σήμερα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαι από το 2006 και προήλθα από τους ανένταχτους. Μετά το 2012, οπότε και ομογενοποιήθηκε το κόμμα, άλλαξαν πάρα πολλά. Λίγο αργότερα η διάσπαση φάνταζε μονόδρομος γιατί κάποιοι τότε ούτε τη διακυβέρνηση έβλεπαν με καλό μάτι. Είχαν μία αντίληψη ότι ο αριστερός δεν πρέπει να κυβερνά, πρέπει απλώς να αντιδρά και να λειτουργεί κινηματικά.
Για τους πρώην συντρόφους μου έχω να πω μόνο καλά λόγια. Οι περισσότεροι ήταν δραστήριοι και είχαν παρουσία στην κοινωνία, όμως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι αυτή η λογική που εκπροσωπούσαν μπορεί να είχε απήχηση μέσα στο κόμμα όχι όμως και στην κοινωνία. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ξεπούλησα καμία ιδέα παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου αυτό φαίνεται από τη στάση και την πορεία του καθενός. Συνεχίζω να παραμένω αυτό που είμαι και αφουγκράζομαι την κοινωνία και τις αγωνίες της.
Ιδιωτικός τομέας και έξοδος από τα μνημόνια
Μπορούσα κι εγώ να είμαι διορισμένος στο δημόσιο. Όμως επέλεξα τον ιδιωτικό τομέα. Ως άνθρωπος της ιδιωτικής οικονομίας δεν είμαι ευχαριστημένος με τίποτα από όσα συμβαίνουν στη χώρα μας από το 2010 και μετά. Σαφέστατα παραδέχομαι και παραδεχόμαστε ότι η φορολογία είναι πάρα πολύ υψηλή. Είμαστε όμως σε μία κατάσταση επιτροπείας και στόχος είναι πως θα απεγκλωβιστούμε από αυτό.
Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ότι χαράζεις πολιτικές, αποφασίζεις και δεν είσαι δεσμευμένος σε κάθε τι που κάνεις. Αυτό θα δώσει ώθηση και η οικονομία θα επανεκκινηθεί από την αρχή. Αυτό είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Τα έργα υποδομής της Χίου
Τα περιφερειακά συνέδρια δεν είναι στατικά. Μπορεί η Χίος στο συνέδριο του Βορείου Αιγαίου να ακούστηκε στα γενικά προβλήματα όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Και αποτελεί απόδειξη το γεγονός ότι μετά το συνέδριο άνοιξε το θέμα του αεροδρομίου και βρεθήκαμε σήμερα στην υπογραφή ενός 3μερούς μνημονίου ανάμεσα σε Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο.
Το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου είναι απόλυτα αναγκαίο. Κάποτε κάποιοι, ακόμα και από τον δικό μας χώρο, αντέδρασαν έντονα. Σήμερα όμως η υλοποίηση της επέκτασης και της αναβάθμισης τους αεροδρομίου αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για εμάς τους ίδιους. Δεν νοείται νομός με 3 νησιά να μην έχει αξιοπρεπές αεροδρόμιο.
Αυτό που γνωρίζω από πλευράς Υπουργείου και με έχει διαβεβαιώσει προσωπικά ο Υπ. Υποδομών είναι ότι το έργο θα προχωρήσει άμεσα. Οτιδήποτε αφορά το δικό του κομμάτι και προβλέπεται από το μνημόνιο θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα μιλάμε για την επέκταση προς βορρά και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.
Προσφυγικό και γεωγραφικός αποκλεισμός μεταναστών
Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα με πολλούς αστάθμητους παράγοντες που θα μας απασχολήσει σαφέστατα και τα επόμενα χρόνια, όσο οι πόλεμοι συνεχίζονται σκληρά. Στη Χίο, παρόλα τα προβλήματα, μετά το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά.
Πολλοί με ρωτάνε γιατί δεν τους αφήνουμε να φύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τα σύνορά μας είναι κλειστά και έπρεπε να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση που θα αποτρέψει και θα στείλει το μήνυμα στις απέναντι ακτές ότι η μετακίνηση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη. Αυτή είναι η πραγματική αποτροπή για εμάς.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας του μεταναστευτικού. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει πρόβλημα το Χαλκειός; Ακόμα και μία ντομάτα να κόψει κάποιος από τον κήπο ενός ανθρώπου που έχει 3 ντοματιές υπάρχει πρόβλημα.
Μιλώντας για την περίπτωση της Χίου θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει από το πρώτο πλάνο της καθημερινότητάς μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του μεταναστευτικού. Αν το δούμε όλοι από το ίδιο πρίσμα και χωρίς πολιτικά οφέλη και σκοπιμότητες τότε η κατάσταση θα γίνει πιο διαχείρισιμη.
Ο Γ. Μουζάλας δεν ήταν πολιτικός. Ήταν ένας ακτιβιστής και γιατρός που βοηθούσε χωρίς αντάλλαγμα γυρνώντας όλο τον κόσμο. Η διαφορά του η βασική με τον Βίτσα είναι ότι δεν έβλεπε τους κατοίκους αλλά μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Δ. Βίτσας βλέπει και τις δύο πλευρές μη παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών.
Νησιωτικός Φ.Π.Α. και ανάπτυξη
Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον νησιωτικό ΦΠΑ με το μεταφορικό ισοδύναμο. Ο ΦΠΑ είναι ένα εισπρακτικό μέτρο και το μεταφορικό ισοδύναμο έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα. Ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο γιατί τα νησιά μας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το προσφυγικό αλλά είναι και στην παραμεθόριο.
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο τοπικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει τη μαστίχα, τη ναυτιλία, τη μελισσοκομία, την αλιεία, τις αγροκτηνοτροφικές συμπράξεις και σαφέστατα τον τουρισμό, θα αναδείξει τον πλούτο αυτού του νησιού γιατί η Χίος είναι ένα πραγματικά πλούσιο νησί. Χρειάζεται επιπλέον διαπαιδαγώγηση για να παραχθεί η υπεραξία των προϊόντων του νησιού. Ο στόχος είναι στο νησί που κατοικούμε να μπορεί ο πλούτος να επιστρέφει στους κατοίκους.
Δημοτικές εκλογές και προεκλογικές συμπράξεις
Η «Χιακή Συμπολιτεία» στηρίχθηκε σαφέστατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μην κοροϊδευόμαστε, αν δεν υπήρχε η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς δεν συγχρονιστήκαμε και αυτή η παράταξη κράτησε μία τελείως διαφορετική στάση.
Ο Δήμαρχος μου είναι πολύ συμπαθής σαν άνθρωπος. Ένας Δήμος όμως δεν πάει μόνο με τον δήμαρχο, πάει μπροστά και με ένα επιτελείο ανθρώπων. Πρέπει δηλαδή να δουλεύει όλο το σύστημα από τον εργαζόμενο μέχρι αυτούς που ασκούν διοίκηση. Κριτική μπορώ να κάνω σε πολλά πράγματα που έγιναν στραβά και σε άλλα τόσα που δεν έγιναν. Η ουσία τι κάνουμε από εδώ και πέρα.
Η κατεύθυνσή μας είναι μία προοδευτική, δημοκρατική γραμμή απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Αυτό σημαίνει καθαρές συνεργασίες από πριν και συμφωνία επί βασικών θέσεων και προτάσεων. Προς μία τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και με το Κίνημα Αλλαγής αν συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα.
Δεν βλέπω αρνητικά μία υποψηφιότητα για τον Δήμο Χίου του Κ. Τριαντάφυλλου αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμένα. Με τον Κώστα και μιλάω και έχουμε επικοινωνία αλλά είναι ακόμα νωρίς. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι αγωνιστικός, να διεκδικεί, να ζητά για τον τόπο του, να είναι παρών στην κοινωνία, να μην είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, να πηγαίνει από το καφενείο μέχρι την ταβέρνα και να συζητά.
Κεντρική πολιτική σκηνή
Η Χρυσή Αυγή έκανε τον κύκλο της και δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει κάτι. Τι να δώσει στον Χιώτη; Είναι μία συμμορία και η χιακή κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με τη Χ.Α..
Δεν φοβάμαι για την κατάληψη της βουλευτικής έδρας από το Κίνημα Αλλαγής. Το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να φοβηθεί τον εαυτό του και να ανασυγκροτηθεί. Το πιο φυσιολογικό από όλα είναι να στρέψει το βλέμμα του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σοσιαλδημοκρατία πανευρωπαϊκά πλήρωσε το τίμημα της συμπόρευσης με τη δεξιά, το ίδιο έγινε και την Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.