Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκίνησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Σάμου, Μυτιλήνης, Κω και Ρόδου ενάντια στην απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου που περιορίζει γεωγραφικά πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά.
Από ερμηνεία σε ερμηνεία
Εξ αρχής το Ελληνικό Δημόσιο επιδίωξε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, κάτι που τελικά απορρίφθηκε από τους Δικαστές. Σύμφωνα με την δικηγόρο Γρ. Αλοιμόνου που παραβρέθηκε στη διαδικασία, το Δημόσιο επικαλέστηκε την πρόθεσή του να ενσωματώσει στο ελληνικό Δίκαιο μία ευρωπαϊκή οδηγία του 2013 στην οποία περιλαμβάνεται μία διάταξη κατά την ερμηνεία της οποίας επιτρέπεται ο γεωγραφικός περιορισμός προσφύγων και μεταναστών σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Αυτή η οδηγία δεν έχει καταστεί μέχρι και σήμερα νόμος του ελληνικού κράτους. Σε αυτή είχε στηριχθεί ερμηνευτικά η διευθύντρια Ασύλου για να εκδώσει πράξη περιορισμού των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά. Η κυβέρνηση θεωρώντας προφανώς ότι υπάρχει βάση ακυρότητας αυτή της πράξης πάει να προχωρήσει νομοθετικά την κατάσταση αλλά πάλι ερμηνεύοντας αυτή την οδηγία προς το συμφέρον του Υπουργείου», εξήγησε η ίδια.
Τα επιχειρήματα των Δικηγορικών Συλλόγων
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υποστήριξαν ότι η απόφαση περιορισμού των προσφύγων στα νησιά ήταν μία πράξη αναιτιολόγητη. «Οι πράξεις της δημόσιας διοίκησης πρέπει να έχουν μία αιτιολογία κάτι που δεν ισχύει με τη συγκεκριμένη απόφαση. Εκτός αυτού δεν υπάρχει καν η αιτιολόγηση του δημοσίου συμφέροντος», υποστήριξαν.
Επιπλέον ανέφεραν ότι ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά είναι αντίθετος με το ελληνικό Σύνταγμα αφού παραβιάζεται η προστασία των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η συγκεκριμένη πράξη είναι σαφώς αντίθετη με τη συνθήκη της Γενεύης και το χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσέθεσαν.
Ένα σημαντικό στοιχείο που ακούστηκε εντός του Σ.τ.Ε. είναι και το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ισχύει μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι μέσα από την κατάθεση του νόμου να περιορίσουν αυτά τα άτομα στα νησιά μετά τη λήξη της περιβόητης συμφωνίας», ανέφερε η κα. Αλοιμόνου.
Σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της απόφασης, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 6 Μαρτίου στους Δικηγορικούς Συλλόγους προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικές εισηγήσεις. Έπειτα ο εισηγητής θα αναλάβει να τις δώσει σε όλο το τμήμα και τελικά θα ανακοινωθεί η σχετική απόφαση.
στε δικη 306ba1d8ea
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.