Το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Χίος, και το οποίο αναμένεται να ενταθεί ενόψει και της τουριστικής περιόδου, ανέδειξε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης συνυπέγραψε μαζί με επτά ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με θέμα «Επιτακτική η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές».
Ο κ. Μηταράκης έχει επισημάνει ότι το ζήτημα της λειψυδρίας και της αντιμετώπισης της ποιοτικής και ποσοτικής ύδρευσης του νησιού μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου masterplan αποτελεί μία προεκλογική δέσμευσή του, αλλά και έναν από τους 24 στόχους για το 2024, τόσο για τον τουρισμό και για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά κυρίως για την ποιότητα ζωής των Χιωτών.
Στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται ότι «οι νησιωτικές περιοχές κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λειψυδρίας, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή και χωρίς προβλήματα τουριστική και αγροτική δραστηριότητα, αν και οι δραστηριότητες αυτές δίνουν ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία συγκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό».
Στην ερώτηση που κατετέθηκε στη Βουλή από κοινού με τον Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Φίλιππο Φόρτωμα, τους Βουλευτές Δωδεκανήσων, κ. Μάνο Κόνσολα και κ. Βασίλειο - Νικόλαο Υψηλάντη, τον Βουλευτή Καβάλας, κ. Μακάριο Λαζαρίδη και τον Βουλευτή Χανίων, κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, τον Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Χρήστο Μπουκώρο, τον Βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, παρουσιάζονται οι ανησυχητικές αιτίες, όπως «οι λιγότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών μετά το 2019, οι ακραίες μετεωρολογικές μεταβολές, η έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου για κάθε νησί, η ραγδαία αύξηση του τουρισμού και η διαχρονική έλλειψη απαραίτητων υποδομών», οι οποίες όπως σημειώνουν οι Βουλευτές «διαμορφώνουν πλέον μια συνθήκη».
Επιπλέον, προτείνουν την εκπόνηση «ενός ολιστικού στρατηγικού, διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών της λειψυδρίας, με ορίζοντα και βλέμμα στο μέλλον δεδομένου ότι τα νησιά αποτελούν πηγή πολιτιστικού, οικονομικού, αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου».
Παράλληλα, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να τους παρέχουν τη σχετική ενημέρωση, μεταξύ άλλων, ως προς τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, καθώς και με ποιον «τρόπο θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του πόσιμου νερού, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.