Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή με στόχο τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου, σχετικά με την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος στη φονική τραγωδία των Τεμπών. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι στις 3 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, δόθηκε εντολή για παρέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος, παρά την προειδοποίηση του Διευθυντή της Τροχαίας, ο οποίος τόνισε ότι η ενέργεια αυτή ήταν παράνομη και απαιτούσε την έγκριση της Ανακρίτριας.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία του Χρήστου Τριαντόπουλου στη σύσκεψη εγείρει σοβαρά ερωτήματα, είτε για άμεση εμπλοκή του στην άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, είτε για έμμεση παροχή πολιτικής κάλυψης σε μια κατάφωρα παράνομη πράξη. Η θέση του ως μέλος της κυβέρνησης όφειλε να διασφαλίσει τη νομιμότητα και όχι να την υπονομεύσει.
Η δικογραφία που αφορά το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας είναι ολοκληρωμένη, με την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να καταθέτει ένα πλήρες και αιτιολογημένο πόρισμα, το οποίο καθιστά σαφή την αναγκαιότητα διερεύνησης των ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου. Το γεγονός ότι άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, όπως ο Κώστας Αγοραστός, αντιμετωπίζουν ήδη διώξεις, ενώ ο Χρήστος Τριαντόπουλος παραμένει ανέγγιχτος, συνιστά σαφή αντίφαση. Ο μόνος λόγος που ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί είναι η συνταγματική διάταξη του άρθρου 86, που ορίζει ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να ερευνήσει και να παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τελικά θα υπερψηφίσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στην κατάθεσή του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «απλό πλημμέλημα». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δικογραφίας, ενώ ξεκαθάρισε πως εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, η Βουλή μπορεί να επανέλθει με περαιτέρω έρευνα.
Το επιχείρημα ότι πρόκειται για πλημμέλημα αποδομείται από το ίδιο το νομικό πλαίσιο, καθώς ορισμένα πλημμελήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και επιφέρουν ποινές φυλάκισης. Είναι αδιανόητο να διώκονται μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ ένας ανώτατος κρατικός αξιωματούχος να απολαμβάνει ασυλία. «Δεν μπορεί ο κ. Τριαντόπουλος να είναι στο απυρόβλητο», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας την αντίφαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ επικρίνει το αίτημα, τελικά θα το ψηφίσει.
Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά της κυβέρνησης, έθεσε το ερώτημα «Ποιον είχαμε όφελος να συγκαλύψουμε;», λαμβάνοντας την απάντηση ότι «δεν χρειάζεται να ειπωθεί ποιος συγκαλύπτεται, αφού η ίδια η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος συνιστά παράβαση καθήκοντος». Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή απέκλεισε τον Χρήστο Τριαντόπουλο από το να καταθέσει για το μπάζωμα, αποδεικνύει την πρόθεση αποφυγής ελέγχου.
Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν είναι απλώς μια πολιτική πρωτοβουλία, αλλά μια θεσμική αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της απονομής δικαιοσύνης. Όταν υπάρχουν σαφή στοιχεία που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες, η Βουλή δεν μπορεί να παραμένει αδρανής. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση, την ώρα που άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα διώκονται. Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά, αλλά με βάση τη θεσμική και νομική τάξη της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.