16.11.2019 12:32

Όχι άλλη χαμένη τετραετία σε βάρος της Χίου !

Σοβαρό το προσφυγικό αλλά πιο σοβαρή και επείγουσα η ανάπτυξη του νησιού

Την ώρα που η Ευρώπη τρέχει ολοταχώς προς το νέο ΕΣΠΑ, στη Χίο το μεταναστευτικό απειλεί να βάλει σε δεύτερο πλάνο κάθε προοπτική σχεδιασμού και ανάπτυξης

Τις συνέπειες της ενεργούς εμπλοκής Δήμου και Περιφέρειας στη διαχείριση του μεταναστευτικού- παρότι δεν είχαν καμία αρμοδιότητα- τις γευτήκαμε την 5ετία που μας πέρασε.

Επί 5 χρόνια τα πάντα, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός (αν τελικά αυτός υπήρξε ποτέ), γίνονταν στη σκιά της διαχείρισης μίας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης με αποτέλεσμα το τρένο της ανάπτυξης να μας προσπεράσει, αφήνοντας τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο στην καλύτερη των περιπτώσεων στην αφάνεια, αφού στη χειρότερη περίπτωση βρίσκονταν στο επίκεντρο της αρνητικής προβολής με αφορμή τις συνθήκες σε ΒΙ.ΑΛ. και πρώην καταυλισμό Σούδας.

Η απότομη και αιφνιδιαστική αύξηση των προσφυγικών ροών 4 χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, έρχεται και πάλι να υπενθυμίσει τα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου αυτή τη φορά να σχεδιάσουν και να στρέψουν τη συζήτηση εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.


Άφαντα τα διπλάσια κονδύλια

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει κανέναν είναι ότι οι εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ περί διπλασιασμού κονδυλίων ελέω προσφυγικού αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει συνολικά 300 εκ. ευρώ και όχι 600 εκ. όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Το συγκεκριμένο ποσό θα είναι προσαυξημένο ίσως κατά 7 έως 10%, σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα αγγίζει ούτε κατά διάνοια τα 600 εκ. ευρώ.

Επιπλέον όπως σημείωναν στον «π» πηγές της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, η πιθανή σύνδεση του αιτήματος αύξησης χρηματοδότησης με το μεταναστευτικό κάθε άλλο παρά ωφέλιμη θα είναι για τα νησιά, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν θα δεχθεί αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για τα νησιά όμως για δράσεις που θα αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως νέα hotspot, υπνωτήρια, δομές φιλοξενίας, προγράμματα ενσωμάτωσης κι άλλες όμοιες δράσεις.


Ξυπόλητοι στο νέο ΕΣΠΑ

Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι το γεγονός ότι ενώ η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου είχε ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ποσού 80 εκ. ευρώ για  την ωρίμανση μελετών ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, τελικά το Υπουργείο ενέκρινε ποσό της τάξεως των 8 εκ. ευρώ, στερώντας τη δυνατότητα ώριμων προς ένταξη μελετών στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επιπλέον μέχρι στιγμής τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το τρέχον ΕΣΠΑ, κάτι που δημιουργεί ανησυχία ότι στην πρώτη οργανωμένη διαβούλευση οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης θα φανούν απροετοίμαστοι μπροστά στις νέες προκλήσεις.

Η ακτινογραφία του νέου ΕΣΠΑ

Τα κεφάλαια που διατίθενται στην Ελλάδα, είναι 19,2 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ (τιμές 2018) που ήταν την περίοδο 2014-2020. Επίσης για πρώτη φορά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μαζί με την πρόταση του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε., τόσο την κατανομή πόρων ανά κράτος μέλος όσο και διακριτή μεθοδολογία κατανομής των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στα κράτη μέλη.

Τι προβλέπει το υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο της ΕΕ

Στη νέα προγραμματική περίοδο έμφαση δίνεται σε πέντε στόχους πολιτικής:

  • Μια εξυπνότερη Ευρώπη – καινοτόμος και έξυπνος οικονομικός μετασχηματισμός.
  • Μια πιο «πράσινη» Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη – κινητικότητα και περιφερειακές διασυνδέσεις ΤΠΕ.
  • Μια πιο κοινωνική Ευρώπη – υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της – βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.

Η πολιτική συνοχής εξακολουθεί να επενδύει σε όλες τις Περιφέρειες. Οι κατηγορίες Περιφερειών που διαμορφώνονται είναι:

  • Λιγότερο ανεπτυγμένες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 75% του μέσου ευρωπαϊκού όρου),
  • Περιφέρειες σε μετάβαση (κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 75% και 100%) και
  • Περισσότερο ανεπτυγμένες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 100%).

ΕΣΠΑ 2021-2027 – Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα στις ελληνικές περιφέρειες

 Με βάση την κατηγοριοποίηση στην Ελλάδα, οι Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου συμπεριλαμβάνονται στις Περιφέρειες σε μετάβαση. Οι 11 υπόλοιπες κατατάσσονται στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά συγχρηματοδότησης ανάλογα με την κατηγορία των περιφερειών (εξαίρεση τα προγράμματα Interreg) διαμορφώνονται σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής κατ’ ανώτατο όριο σε:

  • 70% για λιγότερο ανεπτυγμένες
  • 55% για περιφέρειες σε μετάβαση
  • 40% για περισσότερο ανεπτυγμένες
  • Ειδικά για τους άξονες Κοινωνικής καινοτομίας του ΕΚΤ+ το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι 95%
  • Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν είναι υψηλότερο από 70%
  • Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα Interreg δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από 70%
  • Τα μέτρα τεχνικής βοήθειας που εκτελούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής ή εξ ονόματός της μπορούν να χρηματοδοτούνται με ποσοστό 100%

Σε ότι αφορά πάντως το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων του νέου ΕΣΠΑ, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση των Περιφερειών με την Κυβέρνηση, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πρώτο κείμενο των αξόνων στο Βόρειο Αιγαίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2020 – μετά και τη σχετική διαβούλευση- θα κατατεθεί το τελικό κείμενο στην Ε.Ε..

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ