Με καθεστώς αυτοδιαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος λειτουργεί η Χίος εγκαταλειμμένη, όπως και τα άλλα νησιά από την πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τους τοπικούς συντονιστές να προσπαθούν να... συντονιστούν, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνος.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα δείχνουν να επιτείνουν το πρόβλημα ασυνεννοησίας και αντίληψης της πραγματικής κατάστασης που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα στα νησιά, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες παντελώς άσχετες με την ουσία του προβλήματος που καθημερινά μεγαλώνει.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αντί να ορισθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άμεσα τοπικός υπεύθυνος που θα δίνει κατευθύνσεις και στον οποίο θα λογοδοτούν οι υπόλοιποι φορείς (Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Μ.Κ.Ο., Δήμος κα.) το υπουργείο επιλέγει κατά προτεραιότητα να παίξει με τις λέξεις, μετονομάζοντας τα Κέντρα Α΄ Υποδοχής σε Κέντρα Καταγραφής, λες και από αυτό εξαρτάται η αντιμετώπιση του προβλήματος...
«Συντονιστής όπως αντιλαμβανόμαστε τον όρο, δηλαδή κάποιος στον οποίο όλοι απευθύνονται δεν υπάρχει. Κάθε φορέας αυτοδιαχειρίζεται το πρόβλημα και απολογείται ξεχωριστά στο υπουργείο όπου υπάγεται ή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένοντας κατευθύνσεις. Καταλαβαίνετε αυτό που προκαλείται; Χάος....» εξηγεί στον «π» στέλεχος που μετέχει καθημερινά στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των εμπλεκομένων. «Ουσιαστικά το Λιμεναρχείο λειτουργεί με τις εντολές που έχει λάβει. Η Αστυνομία το ίδιο, ο Δήμος το ίδιο, όμως έτσι δεν υπάρχει ένα κοινό αποτέλεσμα», συμπληρώνει.
Στέλνουν στα νησιά υπαλλήλους του υπουργείου
Στη ΒΙ.ΑΛ. στο Κέντρο Α’ Υποδοχής, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έστειλε πριν λίγες ημέρες συντονιστή που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες που προκύπτουν, πράγμα που ήδη συζητείται μεταξύ των άλλων εμπλεκομένων στο ζήτημα. Παράλληλα δε, τον άνθρωπο που ασχολήθηκε με το Κέντρο από τα θεμέλια μέχρι τα εγκαίνια του Κέντρου και γνωρίζει απόλυτα την κατάσταση, την πιστοποίηση, τα μηχανήματα, την καταγραφή, τον μετέτρεψε σε... βοηθό του υπαλλήλου του υπουργείου!
Μόλις 50....
Παράλληλα με τα παραπάνω που δείχνουν το μέγεθος των ελλείψεων και της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και του υπουργείου, ας συνυπολογήσουμε και το γεγονός ότι υπάρχει «θολό τοπίο» αναφορικά με το πόσα εισιτήρια κόβουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, πόσα ανά νησί και με ποια λογική. Μόλις χθες από τη Χίο αναχώρησαν... 50 πρόσφυγες για τον Πειραιά, αντίθετα από τη Μυτιλήνη που αναχώρησαν κοντά στους 600.
Και οι 30 της Δράμας
Στη Δράμα έστειλε η Αστυνομία του 30 Πακιστανούς μετανάστες των οποίων η ταυτότητα καταγράφηκε στο Κέντρο Α’ Υποδοχής της ΒΙ.ΑΛ. και κρίθηκαν ότι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Οι 30 μετανάστες θα επναπροωθηθούν στην χώρα τους από το αντίστοιχο Κέντρο που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.