Με κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης επιθυμεί να δει τη Χίο να αναπτύσσεται στο μέλλον ο Θωμάς Ανδρουλάκης. Με καταγωγή από τον Κάμπο, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Χημική Μηχανική (MSc) και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc), είδε το μέλλον του νησιού μέσα από όρους οικονομικής αυτοδυναμίας.
Για τον κ. Ανδρουλάκη η ανάπτυξη ορίζεται ως ένας τρίποδας με αντίστοιχους πυλώνες την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.
«Αν κάτι σπάσει από αυτά χωλαίνουν και τα υπόλοιπα. Έχουμε την τάση να βλέπουμε αυτούς τους πυλώνες ξεχωριστά και μάλιστα σαν ο ένας πυλώνας να βάζει εμπόδια στον άλλον. Είναι λάθος οπτική. Όταν κάποιος θέλει να κάνει μια επένδυση έρχεται ο περιβαλλοντολόγος και θέτει veto. Δεν θα κάτσει να συζητήσει σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, μένει πιστός στο δικό του «όχι». Θα ήθελα λοιπόν να βλέπω μετά από 20 χρόνια έναν μεγαλύτερο διάλογο ανάμεσα σ’ αυτούς τους πυλώνες και οποιοδήποτε έργο να αντιμετωπίζεται με βάση αυτούς τους τρεις άξονες», ανέφερε, περιγράφοντας μια από τις τάσεις που καταδυναστεύουν τη σύγχρονη Χίο.
Για τις ανάγκες της παρουσίασης ο κ. Ανδρουλάκης ανέτρεξε σε ισολογισμούς τοπικών επιχειρήσεων δυο χρόνια πριν. «Προβληματίζεσαι για το αν πολλές από τις σημερινές επιχειρήσεις θα έχουν συνέχεια, θα τις συναντήσουμε σε 20 χρόνια», ανέφερε, εξάροντας το παράδειγμα της Ε.Μ.Χ. και των θυγατρικών της. «Από τα βασικά μελήματα είναι να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις με επίκεντρο την έρευνα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία».
«Πολλές φορές κοιτάμε τα πράγματα μονοαξονικά. Θα λύσω τα προβλήματα της κοινωνίας και μετά θα δω τι θα γίνει. Δεν μπορούν να λυθούν φλέγοντα ζητήματα κοινωνικά χωρίς να υπάρχουν πόροι. Μια κοινωνία, επομένως, πρέπει να την οπλίσουμε με μια γερή οικονομία», ανέφερε.
Ως ένα διαχρονικό παράδειγμα brain drain, δηλαδή μαζικής φυγής επιστημονικού δυναμικού, χαρακτήρισε τη Χίο ο κ. Ανδρουλάκης. « Έχουμε μια εξαιρετική Παιδεία που αναπαράγει τον εαυτό της Άνθρωποι με καταγωγή από τη Χίο αριστεύουν σε όλους τους τομείς αλλά μένουν και ζουν εκτός. Ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς επανέρχονται και αγαπούν τη Χίο. Η Χίος θα μπορούσε να ήταν μέρος που να δίνει ιδιαίτερη Παιδεία σε τομείς που κανείς μπορεί να αριστεύσει. Θεωρώ, για παράδειγμα, αδιανόητο την επόμενη εικοσαετία να μην υπάρχει η καλύτερη σχολή Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο με μια τέτοια παράδοση», ανέφερε.
Στον τομέα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του νερού διαπιστώνει αστοχίες, εκτιμά όμως ότι συγκαταλέγεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων σε έργα εύστοχα και αποδοτικά και κατέληξε με την επισήμανση ότι «το προϊόν μας έχει αρχίσει να παλιώνει, έχουμε κολλήσει 20 – 30 χρόνια στα ίδια. Θέλει ανανέωση», ανέφερε και συμφώνησε με το Δ. Αβδελιώδη για την ανάγκη αυτενεργειών. «Δρόμος δεν υπάρχει, το δρόμο τον χαράσσεις περπατώντας.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.