Την ξεκάθαρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στις εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, εξέφρασαν μέσα από τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και Σταύρος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της περιφερειακής συνδιάσκεψης του κόμματος, η οποία ξεκινά το Σάββατο από το Βόρειο Αιγαίο, με το ΠΑΣΟΚ να αποστέλλει στη Χίο κλιμάκιο αποτελούμενο από τους βουλευτές Μανώλη Χριστοδουλάκη (Ανατολικής Αττικής) και Ανδρέα Πουλά (Αργολίδας).
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, τοποθετούμενος επί του ζητήματος, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το θέμα των εξορύξεων μέσα από τρεις κύριες διαστάσεις:
Η συνολική αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Χίου
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το ζήτημα των εξορύξεων δεν μπορεί να εξετάζεται απομονωμένα από τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. «Η Βόρεια Χίος είναι μια αντικειμενικά υποβαθμισμένη περιοχή, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, συγκοινωνία και υπηρεσίες υγείας. Αν θέλουμε να στηρίξουμε πραγματικά την ανάπτυξή της, πρέπει να επενδύσουμε σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η ήπια τουριστική ανάπτυξη, κι όχι να καταφεύγουμε σε λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων», τόνισε.
Η περιβαλλοντική διάσταση και η απουσία διαφάνειας
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέδειξε τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση που ενδέχεται να προκαλέσουν οι εξορύξεις αντιμονίου, ενός μεταλλεύματος με ιδιαίτερα ρυπογόνα χαρακτηριστικά. «Η περιοχή γειτνιάζει με χαρακτηρισμένη ζώνη Natura και διέπεται από αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα. Ωστόσο, η διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε.
Η κοινωνική αντίδραση και η έλλειψη συναίνεσης
Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι πάνω από 114 τοπικοί φορείς, μαζί με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς, έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την επένδυση, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει ότι η κοινωνική συναίνεση για το έργο είναι ανύπαρκτη. «Η τοπική κοινωνία έχει ξεκάθαρη στάση και εμείς τη σεβόμαστε απόλυτα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αγνοώντας την άποψη των κατοίκων», τόνισε.
Ο Σταύρος Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κάλυψε με πληρότητα το ζήτημα και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά αντίθετο στην προοπτική εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους εθνικούς λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιτίθεται γενικά στην αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων, αλλά απαιτείται μια σαφής στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς όρους. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η όποια ανάπτυξη θα γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Οι στρατηγικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας πρέπει να είναι συνολικές και καλά μελετημένες, όχι αποσπασματικές και χωρίς κοινωνική αποδοχή», υπογράμμισε.
Τέλος, ο Σταύρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμικών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν την προστασία των περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας από δραστηριότητες εξόρυξης.
Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στη Χίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεων του κόμματος για την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.