Κρυμμένος σε μία δυσπρόσιτη περιοχή ανάμεσα σε Σιδηρούντα και Βολισσό, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Πραστιών αποτελεί ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο που παραμένει εδώ και χρόνια στην αφάνεια και στην εγκατάλειψη περιμένοντας καρτερικά την Αρχαιολογία να αναδείξει το μεγαλείο του και την ομορφιά του.
Ο Ιερός Ναός
Χτισμένος το 1415 από τον δωρητή Μπατίστα Ιουστινιάνη ντα Κάμπη, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, είναι κατάγραφος με μεγάλο μέρος όμως των τοιχογραφιών να είναι σκεπασμένες με καπνιά ώστε είναι δύσκολο να αναγνωριστούν όλες οι σκηνές.
Ο Ιερός Ναός είναι ένα μικρό μονόχωρο δρομικό κτίσμα, εξωτερικών διαστάσεων 6,28μ. χ. 4μ. που καλύπτεται κατά μήκος με ημικυλινδρική καμάρα.
Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού εικονίζεται η Δέηση ενώ στο ημικυλινδρικό τμήμα της κόγχης, κάτω από τη Δέηση και μέχρι τη χτιστή Αγία Τράπεζα, είναι ζωγραφισμένοι τέσσερις Ιεράρχες γυρισμένοι προς το κέντρο, όπου εικονίζεται η παράσταση του Μελισμού.
Στον κυρίως Ναό, στην κάτω ζώνη, εικονίζονται ολόσωμοι, στρατιωτικοί Άγιοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παράσταση του Αγίου Γεωργίου, στο ανατολικό άκρο του βόρειου τοίχου καθώς εικονίζεται έφιππος.
Από την άποψη της τεχνοτροπίας ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου φανερώνει ότι έχει εκτελεστεί μέσα στο πνεύμα της κλασσικής παράδοσης που αναβίωνε στην εποχή των Παλαιολόγων κι ότι η Χίος ήταν εκτεθειμένη και τον 15ο αιώνα στη σύγχρονή ζωγραφική των μεγαλύτερων κέντρων.
Επίσης, η αφιέρωση ενός ορθόδοξου ναού σε μια αγροτική περιοχή από έναν Γενοβέζο κάτω από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μπορεί να ερμηνευτεί ως επιμέρους πολιτική πράξη για την προσέγγιση του ντόπιου πληθυσμού μπροστά στο τουρκικό κίνδυνο με παράλληλη χροιά σεβασμού και σεμνότητας προς τη ντόπια κοσμοθεωρία.
Η σημερινή κατάσταση
Παρά πάντως το γεγονός ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο της δυτικής Χίου, η προσοχή της πολιτείας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την σπουδαιότητά του.
Πώς αλλιώς άλλωστε να εξηγήσει κανείς το ότι παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις των κατοίκων της Βολισσού αλλά και της Σιδηρούντας ότι ο Ναός καταρρέει η Αρχαιολογία αποφάσισε να παρέμβει κατόπιν εορτής, αφήνοντας να γκρεμιστεί τμήμα της οροφής του Ιερού Ναού αλλά και τοίχος του νάρθηκα;
Η σημερινή εικόνα για όποιον αποφασίσει να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό είναι το λιγότερο απογοητευτική. Ο μισογκρεμισμένος Ναός, οι βυζαντινές αγιογραφίες που ολοένα και περισσότερο χάνονται στον χρόνο, τα σκουριασμένα υποστυλώματα και ένας περιβάλλοντας χώρος διάσπαρτος από τα απομεινάρια μίας άλλης εποχής, συνθέτουν το τοπίο της εγκατάλειψης, προσθέτοντας τον Άγιο Γεώργιο στη μακροσκελή λίστα των μνημείων που με ευθύνη της αδιάφορης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καταρρέουν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.