Μια συναυλία που άγγιξε την καρδιά μας.
Μια μουσική εκδήλωση με ποιότητα, παλμό, αρτιότητα, συναίσθημα κι ευαισθησία για τη μουσική και την ποίηση και για την ιστορία που κρύβουν από κάτω.
Η Μαρία Καλαγκιά ενθουσίασε το κοινό με την υπέροχη ερμηνεία της των Λυρικών Τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, το ίδιο κι ο Γιώργος Μισετζής στο πιάνο που τη συνόδευσε τόσο αριστοτεχνικά, μαζί με τον Θέμη Σαλασίδη στο ρυθμικό και βαθύφωνο κοντραμπάσο.
Ήταν μια παράσταση του Ωδείου Αιγέας, με τίτλο, «Μίκης Θεοδωράκης - 20 Λυρικά Τραγούδια» που άγγιξε το κοινό και τίμησε επάξια τον Εθνικό μας Μουσικοσυνθέτη, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, που ήταν κατάμεστο από πάνω μέχρι κάτω, στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023.
Με αφορμή τα δυο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικού, ακούστηκαν έργα από τους πιο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του, όπως το Αρχιπέλαγος, Μικρές Κυκλάδες, Λιποτάκτες, Επιφάνεια κ.α. σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Γιάννη Θεοδωράκη κ.α.
Η Νίτσα Κλούβα με τις αφηγήσεις της ανάμεσα στα τραγούδια, εκτός από την ιστορική μουσική αναδρομή που έδωσε στο κοινό, είπε και πολλά πράγματα για τα περιστατικά και το ψυχολογικό «μπακράουντ» που συνόδευσαν τη δημιουργία και τις πρεμιέρες των τραγουδιών.
Ο Γιώργος Μισετζής όταν προλόγισε τη βραδιά, τόνισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης συμφιλίωσε τη μουσική μας παράδοση και τη λαϊκή μουσική με την κλασική και την έντεχνη, βάζοντας το μπουζούκι κυρίαρχο τόσο ταιριαστά στις συμφωνικές του ορχήστρες, η μουσική του τραγουδήθηκε σε πολλές γλώσσες (Εντίθ Πιάφ - Γαλλικά, Μπητλς - Αγγλικά κ.α.) και κατάφερε να κάνει σε όλους γνωστά, οικεία κι αγαπημένα (σε πανεπιστήμονες κι απλό λαό), τα γεμάτα νοήματα λόγια των μεγάλων μας ποιητών, με αποτέλεσμα να τα τραγουδάμε ακόμα και σήμερα, στη γειτονιά, στο γιαπί, στην παρέα, στη χαρά και στη θλίψη, στις επετείους με νόημα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πάντα και πανηγυρικός και αγωνιστικός και ενθουσιώδης και αναμνηστικός και Δωρικός και Ιωνικός και Λυρικός μαζί... και ξεχειλίζει ουσιαστική αξιοπρέπεια, ρομαντισμό και αισιοδοξία.
Κατάφερε με τη μουσική του, να δώσει στα λόγια των τραγουδιών τη νοηματική και τη συναισθηματική ένταση της έννοιας που αφηγούνται και να καθρεφτίζει στο έργο του την ψυχολογία του Ελληνισμού στους αιώνες ... κάτι σαν μουσική πατριδογνωσία.
Το κοινό στο Ομήρειο, απόλαυσε πραγματικά τα 20 αυτά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την πεντακάθαρη άρθρωση και την όμορφη φωνή της Μαρίας Καλαγκιά, που έδωσε όλες τις εντάσεις, τις υφέσεις και τα χρώματα που ήθελαν τα τραγούδια... και την άψογη και ευρηματική ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Μισετζή που τη συνόδευσε παίζοντας πιάνο (πότε απαλά και πότε έντονα αναλόγως) καθώς ο Θέμης Σαλασίδης έδινε το μέτρο και το ρυθμό με το κοντραμπάσο του. Κι οι τρεις τους ένα υπέροχο σύνολο.
Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη σε αυτή τη συναυλία, έγινε με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο μία φωνή και ένα κοντραμπάσο, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού... πράγμα που το κατάφερε.
Το Ωδείο Αιγέας που πραγματοποίησε τη συναυλία, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 από τον Γιώργο Μισετζή. Ξεκίνησε ως Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου, κατόπιν ως Μουσική Σχολή και από το 2002 λειτουργεί ως Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισότιμους των μεγάλων Ωδείων της Ελλάδας, συνάπτοντας επίσης συνεργασία με το κορυφαίο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Διδάσκει Κλασικό και Σύγχρονο τραγούδι, Ανώτερα Θεωρητικά, αρμόνιο, πιάνο, κλασική κιθάρα, βιολί, βιόλα, φλάουτο, Βυζαντινή Μουσική, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, ακορντεόν, Μουσική Προπαίδεια, γιοκαλίλι, ντραμς, μπάσο, μπουζούκι και πραγματοποιεί προετοιμασία εισαγωγής στα Μουσικά Πανεπιστήμια, με διαλεγμένους και καταξιωμένους καθηγητές. Η Μαρία Καλαγκιά είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου.
Γλύκανε η ψυχή μας με τη «Μαργαρίτα τη Μαγιοπούλα» και το «Ροδόσταμο», απογειωθήκαμε με τη «Μαργαρίτα τη Μαργαρώ» και τη «Μυρτιά» και όλο το Ομήρειο σιγοτραγούδησε μαζί με τη Μαρία Καλαγκιά «Στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι διψάσαμε το μεσημέρι μα το νερό γλυφό ... Πάνω στην άμμο τη χρυσή γράψαμε το όνομά της, ωραία που φύσηξεν ο μπάτης και σβήστηκ' η γραφή ... Με τί καρδιά με τί πνοή τί πόθους και τί πάθος πήραμε τη ζωή μας... λάθος ... κι αλλάξαμε ζωή...»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.