Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή
Αντρέ Ζιντ – Γάλλος συγγραφέας
Την άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα και τον μαγικό και ανεξερεύνητο κόσμο της, έρχονται να αναδείξουν δύο φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από το βιβλίο τους με τίτλο «Ο Κόσμος της Θάλασσας». Ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της θάλασσας μέσα από 500 πραγματικές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα για το βυθό, αλλά και τα αμέτρητα είδη ζώων και φυτών που τον χρωματίζουν.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου;
Αγγελική: Από μικρή ηλικία μας άρεσε να συλλέγουμε βότσαλα που ξέβραζε η θάλασσα και να φοράμε την μάσκα μας και να παρατηρούμε την θαλασσιά ζωή. Έτσι, όταν γίναμε 18 γνωρίζαμε με τι θα ασχοληθούμε, ‘την αγάπη μας για την θάλασσα’. Εγώ με τον αδερφό μου Δημήτρη περάσαμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με διαφορά ενός χρόνου. Η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά την διάρκεια των σπουδών μας και για αυτό θέλαμε να εντρυφήσουμε ακόμα περισσότερο.
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, Ασκίδια, Δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες. Υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Ακόμη θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών. Τέλος, το βιβλίο θα αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου, για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής.
Τι θα θέλατε να «δει» και να καταλάβει ο κόσμος μέσα από αυτό το βιβλίο; - Σε ποιους απευθύνεται;
Αγγελική: Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε επαγγελματίες και μη. Απευθυνόμαστε σε όλους τους λάτρεις του υποβρυχίου κόσμου.
Τι είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στην καταγραφή σας;
Δημήτρης: Ο θαλάσσιος βυθός είναι η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που χρωματίζουν και μεταμορφώνουν διαρκώς την όψη ενός περιβάλλοντος γεμάτου ζωή. Ακόμα και όταν ο θαλάσσιος βυθός μοιάζει ακίνητος, σφύζει από ζωή. Πολλοί θαλασσιοί οργανισμοί μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, όμως τα γυμνοβράχια με τα υπέροχα χρώματα τους, μας μάγεψαν.
Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε αυτό το εγχείρημα;
Δημήτρης: Ο χρόνος που μας πήρε για να μαζέψουμε το υλικό και για την συγγραφή ήταν 2 χρόνια ξεκινήσαμε το 2019 και το βιβλίο βγήκε το Σεπτέμβριο του 2021. Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια ήταν η συλλογή του φωτογραφικού υλικού. Εδώ θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φωτογράφους μας.
Η υπεραλίευση είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ελλοχεύει κινδύνους για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο;
Δημήτρης: Τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Έτσι σήμερα, περισσότερα από τα 2/3 των θαλασσίων αποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα ή ανακάμπτουν από προηγούμενη υπεραλίευση. Είναι αρκετά πιθανό τα αποτελέσματα της υπεραλίευσης να μην είναι αντιστρεπτά. Η υπεραλίευση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την υγεία των θαλασσών του κόσμου. Η υπεραλίευση των Ιχθυοαποθεμάτων έχει πολύ σημαντικές βιολογικές, οικολογικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα μέτρα αντιμετώπισης ώστε να μειωθεί το σοβαρό ζήτημα είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, νέοι νόμοι από την κυβέρνηση, να τηρείται η υπάρχουσα νομοθεσία (ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος) και να δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι.
Πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την εικόνα του βυθού;
Δημήτρης: Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ένα διαδεδομένο και ανησυχητικό θέμα τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας. Σχεδόν 1.000 ξενικά είδη έχουν ήδη μεταναστεύσει στα ολοένα και πιο θερμά νερά της Μεσογείου και έχουν αντικαταστήσει ενδημικά είδη. Τα λιβάδια ποσειδωνίας απειλούνται από τα όλο και πιο ζεστά ύδατα και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με τρομερές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Αγγελική: Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει η Αγγλική έκδοση του βιβλίου και μια εφαρμογή (application) για τα κινητά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Πάφρας Δημήτριος. Γεννήθηκε το 1999 μεγάλωσε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας. Κατά την διάρκεια των παιδικών του χρονών ασχολούταν με το υποβρύχιο ψάρεμα μαζί με τον πατέρα του, όπου του γεννήθηκε η αγάπη και το πάθος για την θάλασσα. Αργότερα πήρε την πρώτη υποβρύχια κάμερα και άρχισε να φωτογραφίζει και να παρατηρεί την θαλάσσια ζωή. Το 2017 πέρασε στην σχολή Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση όπου σήμερα κατέχει τον τίτλο Master Scuba Diver. Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει την έρευνα της Προπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας για τη λήψη του πτυχίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER).
Πάφρα Αγγελική. Γεννήθηκε το 1998, μεγάλωσε σε ένα χωριό της Εύβοιας, την Αμάρυνθο. Το ενδιαφέρον της για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2021 αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER). Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει το μεταπτυχιακό «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.