Τα ελληνικά νερά παραμένουν πλούσια σε βιοποικιλότητα. Και μάλιστα τόσο που ξαφνιάζονται ακόμα και επιστήμονες ή ερευνητές.
Την πρόσφατη καταγραφή πραγματοποίησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οι οποίοι χαρακτηρίζουν ελπιδοφόρα τα ευρήματα.
Τα στοιχεία παρουσίασαν Τα Νέα.
Στο Βόρειο Αιγαίο εντοπίστηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη δελφινιών, το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το σταχτοδέλφινο, και επιπλέον φυσητήρες και ζιφιοί που εντάσσονται στην κατηγορία των φαλαινοειδών.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι στις ελληνικές θάλασσες επιβιώνουν και φώκαινες, ένα είδος που συναντάται μόνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, και σπανιότερα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Τα κητώδη εντοπίζονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής τους πορείας, και συναντώνται συνήθως σε περιοχές της ελληνικής Τάφρου, στη Ρόδο, στην Ικαρία, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα θαλάσσια βάθη, αν και μερικές φορές εκπλήσσουν τους επιστήμονες κάνοντας την εμφάνισή τους σε απροσδόκητα σημεία, όπως ο Σαρωνικός ή οι Κυκλάδες.
Οι κίνδυνοι που απειλούν τα συγκεκριμένα είδη είναι πολλοί και σχετίζονται όλοι με ανθρωπογενείς παράγοντες.
Τα περασμένα Χριστούγεννα στον Πειραιά εκβράστηκε μια γιγάντια πτεροφάλαινα, μήκους 12 μέτρων, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στην κοινή γνώμη, ενώ το 2011 στην Ελλάδα σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα περιστατικά μαζικής θανάτωσης φαλαινών, καθώς τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς άρχισαν να εκβράζονται στις ακτές της Κέρκυρας ζιφιοί.
Συνολικά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 13 κητωδών, όμως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ περισσότερα νεκρά ζώα.
Ύστερα από έρευνες, ο μαζικός εκβρασμός αποδόθηκε σε στρατιωτική άσκηση με χρήση σόναρ που είχε πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας στην Αδριατική και στο Ιόνιο την ίδια εβδομάδα.
Πηγή: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.