Με την επίπτωση του καρκίνου του μαστού να αυξάνει τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι μία στις 20 γυναίκες θα αναπτύξουν τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ωστόσο η τακτική αυτοεξέταση και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από το χειρουργό μαστού (γενικό χειρουργό ή γυναικολόγο) οδηγεί σε ευνοική πρόγνωση.
Συγχρόνως με το χειρουργείο της μαστεκτομής ή συνηθέστερα σε απώτερο χρόνο πραγματοποιείται και η αποκατάσταση από τον πλαστικό χειρουργό. Η επέμβαση αυτή γίνεται με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή αυτόλογων ιστών, δηλαδή μεταφέροντας μυ από τη ράχη ή τους μηρούς ή δέρματος με λίπος από την κοιλιακή χώρα ή τους γλουτούς. Η τελευταία τεχνική θεωρείται η πλέον σύγχρονη και απαιτητική τεχνικά, καθώς πραγματοποιείται με χρήση μικροσκοπίου και προτιμάται σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ακτινοθεραπεία μετά τη μαστεκτομή.
Τέλος, πολλές γυναίκες αναπτύσουν λεμφοίδημα στο άνω άκρο μετά τον λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος που σχετίζεται με τη μαστεκτομή αποτελεί την μεταμόσχευση λειτουργικών λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα και πραγματοποιείται στην Ελλάδα από ορισμένους εξειδικευμένους στο λεμφοίδημα πλαστικούς χειρουργούς.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.