6.11.2019 12:20

H παγκόσμια «επιδημία» της μυωπίας

της Μαρίας Ν. Στουπάκη MD, FEBO Χειρουργού Οφθαλμιάτρου

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, παρατηρείται παγκοσμίως ραγδαία άνοδος στη συχνότητα της μυωπίας. Ενώ το 2010 οι μύωπες ήταν 1,45 δισεκατομμύρια  (27% του παγκόσμιου πληθυσμού), υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια (δηλαδή στον μισό παγκόσμιο πληθυσμό). Ήδη σήμερα, σε χώρες της ανατολικής Ασίας όπως Κορέα, Ταϊβάν και Κίνα, το ποσοστό των εφήβων και νέων ενηλίκων με μυωπία υπολογίζεται μεταξύ 84% και 97% !

Η μυωπία συνίσταται σε μειωμένη μακρινή όραση, η οποία αποκαθίσταται με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή διαθλαστικές επεμβάσεις (laser). Σε κάποιες περιπτώσεις υψηλής μυωπίας (πάνω από 6 βαθμούς) και παθολογικής ή εκφυλιστικής μυωπίας (συνεχώς αυξανόμενων βαθμών), απειλείται σοβαρά η όραση λόγω αυξημένου κινδύνου  αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαυκώματος, προσβολής της ωχράς κηλίδας και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί επέλθει ακόμα και πλήρης απώλεια όρασης. Τα ποσοστά του πληθυσμού με υψηλή/ παθολογική μυωπία επίσης αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η «επιδημία» της μυωπίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας στον εντοπισμό της αιτίας του φαινομένου και σε ανάπτυξη τρόπων περιορισμού του.

Η ανάπτυξη μυωπίας θεωρείται αποτέλεσμα τόσο κληρονομικών- γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αρχικά ενοχοποιήθηκε η πολύωρη κοντινή δραστηριότητα στην παιδική ηλικία (υπέρμετρη χρήση tablet, κινητών σε συνδυασμό με το διάβασμα), αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι αυτή καθαυτή η συσχέτιση δεν είναι τόσο ισχυρή. Ο βασικός παράγοντας που βρέθηκε να σχετίζεται με την εμφάνιση και αύξηση της μυωπίας είναι ο χρόνος δραστηριοτήτων των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους. Όσο περισσότερο χρόνο της ημέρας περνούν τα παιδιά έξω, τόσο φαίνεται να αναστέλλεται η εξέλιξη της μυωπίας. Ο προστατευτικός μηχανισμός φαίνεται να είναι η έκθεση των ματιών στο ηλιακό φως, το οποίο πιθανότατα προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, που με τη σειρά της αναστέλλει την αύξηση του μήκους του οφθαλμού, αποτρέποντας την εξέλιξη της διαθλαστικής πάθησης. Αντιστρόφως, άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες την ημέρα σε κλειστούς χώρους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μυωπίας. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση των βαθμών της μυωπίας κατά τους χειμερινούς μήνες, που η διάρκεια της ημέρας και, συνεπώς, η έκθεση στο ηλιακό φως είναι πιο περιορισμένη.

Επομένως, για τον περιορισμό του φαινομένου συνιστάται από την επιστημονική κοινότητα να δοθεί έμφαση στις εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών, με ταυτόχρονο περιορισμό της παρατεταμένης κοντινής ενασχόλησης, όπως με tablets και κινητά, που φαίνεται να μονοπωλούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών στις μέρες μας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συστάσεις αυτές για παιδιά που έχουν εμφανίσει μυωπία από μικρή ηλικία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αύξησης των βαθμών κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς, ώστε να γίνει μια αναπροσαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ