«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ η οποία προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη.
Την αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αιτιολόγησε λέγοντας πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.
«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» είπε επίση ςσημειώνοντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.
«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε.
«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο κορωνοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.
Ως προς το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση εμβολιασμού τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».
«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» υπογράμμισε από την πλευρά της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την 4η δόση, επισήμανε πως άνοιξε πριν καιρό για τους ευάλωτους, εδώ και αρκετούς μήνες, επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες η σύσταση είναι να το κάνουν. «Για όλο τον πληθυσμό πιστεύουμε και αυτό μένει να το δούμε, ότι θα υπάρξει σύσταση για προφύλαξη, όπως υπάρχει για την γρίπη, το φθινόπωρο» σημείωσε.
Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. «Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.
«Όπως πάντα, αν δούμε ότι κάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία και αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, φυσικά θα ληφθούν μέτρα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε εξαιρετικά καλά αν προσέξουμε όλοι λίγο και θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε όλοι» κατέληξε, ανάμεσα σε όσα άλλα είπε, η κ. Γκάγκα.
«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα» σημείωσε μιλώντας επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.
Υπάρχουν δύο θέματα, σημείωσε ο ίδιος. «Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια» είπε.
«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σε ότι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Για την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον. «Που σημαίνει ότι είναι λίγο ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου με τα χαρακτηριστικά της χαμηλότερης νοσηρότητας και πιθανώς να μην δούμε κάποια έκπληξη, τουλάχιστον όχι σύντομα» εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.