Η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι μέχρι στιγμής η πιο μεταδοτική από όλες τις εκδοχές του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκοσμίως. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα επισήμως 29 κρούσματα.
Οι προβλέψεις μάλιστα δείχνουν πως το 90% των νέων λοιμώξεων μέσα στο καλοκαίρι θα είναι η παραλλαγή Δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, που φτάνει μέχρι και 50%-70% πιο πάνω σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι με τη σειρά του 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.
"Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί", σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση.
Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson.
Στον αντίποδα, η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30%.
Όπως εξήγησε πάντως η κ. Θεοδωρίδου, η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει πως το ποσοστό ανοσίας του 60% που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα- πρότυπο εμβολιασμού, δεν είναι επαρκές για την προστασία από την ινδική μετάλλαξη του ιού.
"Άρα η μετάλλαξη Δέλτα έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%", είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών.
Σημειώνεται όμως, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, των κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης.
Όσοι έχουν ήδη νοσήσει, φαίνεται πως παρότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τα εμβόλια, η προστασία είναι και ευρεία και ικανή να αποτρέψει τη λοίμωξη. Αν υπάρχει ένα διάστημα μεγάλο από τη φυσική νόσηση τα αντισώματα πάλι είναι αρκετά για να αποφευχθεί η σοβαρή λοίμωξη.
Σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Είναι τμήματα ουσιαστικά πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο, που θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών. "Και έτσι υπάρχει η προοπτική της δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών" υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.
ΠΗΓΗ: Thetoc.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.