Τη συνεχιζόμενη εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενων στις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίοι απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, στηλίτευσαν μέσα από συνέντευξή τους στα τοπικά Μ.Μ.Ε. τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που στόχο έχει την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, τη μισθολογική τους αναβάθμιση και τη μονιμοποίησή τους.
Η Ολυμπία Κουβαρά, μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου, αναφέρθηκε στις δυσχερείς συνθήκες εργασίας αυτών των υγειονομικών, οι οποίοι απασχολούνται εδώ και εννέα χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα:
«Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία, όμως το κράτος αρνείται να τους αναγνωρίσει ως ισότιμους υπαλλήλους. Παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συμβασιούχοι παραμένουν σε σταθερά χαμηλές αποδοχές, χωρίς τριετίες και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα».
Στη συνέχεια, κατήγγειλε το παράδοξο των μοριοδοτήσεων, τονίζοντας ότι η εμπειρία αυτών των εργαζομένων μοριοδοτείται στους διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο δημόσιο όταν διοριστούν. Επιπλέον, όσοι κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους δεν βλέπουν την προσόντα τους να αναγνωρίζονται ενόσω εργάζονται με τις συμβάσεις ΔΥΠΑ.
Η Μαρία Σαραντινούδη αναφέρθηκε στην άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων στις παραμεθόριες περιοχές:
«Ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου και έχουν ειδικά δικαιώματα αδειών, οι συνάδελφοι αυτοί εξαιρούνται χωρίς λογική αιτιολόγηση. Η κυβέρνηση τους θεωρεί "μαθητευόμενους", την ώρα που εκπαιδεύουν ακόμα και νεοδιορισμένους μόνιμους».
Επιπλέον, ανέδειξε τη συνεχή αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο προσωπικό.
«Έχουμε φτάσει σε σημείο να παλεύουμε χωρίς κανένα όπλο. Το προσωπικό εξουθενώνεται, δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις, ενώ οι ασθενείς νιώθουν τις συνέπειες της ελλιπούς στελέχωσης».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κουτσοδόντης έθεσε το ζήτημα της πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από τη συνεχιζόμενη ομηρία των εργαζομένων αυτών:
«Το κράτος τους κρατά σε ομηρία για πολιτικούς λόγους. Εργάζονται εννέα χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, στηρίζοντας το σύστημα υγείας, και όμως αντιμετωπίζονται ως προσωρινοί και αναλώσιμοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι φύγουν, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν».
Παράλληλα, τόνισε ότι το ζήτημα της μονιμοποίησης δεν είναι οικονομικό, αλλά ζήτημα βούλησης:
«Τα χρήματα υπάρχουν. Με όσα ξοδεύονται για διοικητικά έξοδα και περιττές δαπάνες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς και να μονιμοποιήσουν τους εργαζομένους».
Και οι τρεις κατέστησαν σαφές ότι η μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της μονιμοποίησης αυτών των εργαζομένων.
«Είναι απαράδεκτο να ακούμε πως το Σύνταγμα δήθεν δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση. Οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν είναι μαθητευόμενοι, είναι οι ίδιοι που κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας στην πανδημία και στην προσφυγική κρίση».
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη 18 του μήνα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Όπως επεσήμαναν, σκοπός της κινητοποίησης είναι να ασκήσουν πιέσεις, ώστε:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.